Last news in Fakti

10 Юни, 2021 13:21 2 840 3

Съседите представиха нова данъчна цена на имотите

  • гърция-
  • данъци-
  • оценка

По тях гръцките власти ще определят данъка на имота

Съседите представиха нова данъчна цена на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Министърът на финансите на Гърция Христос Стайкурас представи карта на новите обективни данъчни цени, която обхваща 98% от територията на южната ни съседка. Предишната покриваше 85%. На базата на въпросната оценка се определя данъка на жилището.

Новите цени няма да обременяват средната класа и болшинството собственици на имоти. Целта е била намаляване на ножицата между данъчните и пазарни цени, премахване на несправедливостта и пропуски, както и разширяване на данъчната основа чрез по-справедливо разпределение на специалния данък върху имуществото (ENFIA).

„По-високите данъчни оценки на имотите не означават автоматично по-високи данъци върху тях. Ние спазваме нашите обещания по отношение на намаляването на данъците. Общата тежест върху недвижимите имоти остава на предишните нива“, казва Стайкурас. По думите му, в близките месеци ще бъде обявено ново намаляване на данъка ENFIA, който влиза в сила през 2022 г.

В скоро време министерството ще пусне в действие цифрова платформа, в която всички собственици на имоти ще имат достъп до картата с новите данъчни оценки. Новата карта включва 13 828 региона, като от тях 3643 са нови. Средно повишаването на цените на новите имоти представлява 8%. Данъчните оценки ще се увеличат с 19.5% за 55% от регионите и ще спаднат средно с 14.76% за 21 легиона. За 24% от регионите няма да има промяна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Целта е била намаляване на ножицата между данъчните и пазарни цени, премахване на несправедливостта и пропуски --------- О, тук това няма как да стане. Противоречи на всички печалбарски закончета и разпоредби, умело прокарани в последните 30 години.
  • 2 Гост

    0 3 Отговор
    А ве стой си в Русии и си трай

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Стой си на село и не се обаждай.