Last news in Fakti

13 Юни, 2021 17:35 4 581 52

Бузлуджа - паметникът, който разказва

  • бузлуджа-
  • саниране-
  • паметник

Паметникът на Бузлуджа не се санира и не се реставрира - само се консервира, за да бъде предпазен от по-нататъшен разпад и да може да бъде посещаван

Бузлуджа - паметникът, който разказва - 1
Снимка: БГНЕС

Всичко изглежда така, като че ли преди време на мястото са кацали извънземни и са изоставили там летящата си чиния - паметникът на Бузлуджа, открит през 1981-а година и тънещ в разруха от 1989-а година насам, пише швейцарският "Баублат". Бетонът корозира, мозайките са загубили цветовете си, през пропадналия купол може да се види небето. В крайна сметка затварят превърналия се в опасен монумент за посещения, но в момента там текат консервационни работи, в резултат на които той трябва отново да стане достъпен - благодарение на усилията на екип експерти от Техническия университет в Мюнхен начело с професор Томас Данцл. (С проекта са ангажирани и фондация "Проект Бузлуджа", и ИКОМОС - Международният съвет за паметниците на културата и забележителните места.)

"Мисля, че е важно зданието да се опази, за да служи като предупреждение. Имаме нужда от това", казва Уве Брюкнер от Техническия университет в Мюнхен, който също работи по проекта. "Ако елиминираме всичко, което сме одобрявали в миналото, няма и как да успеем да го преосмислим." Същото мнение споделя е професор Томас Данцл: "Естествено, че и сгради, които вече не са съвместими с днешните политически условия, са част от нашата история, от нашата идентичност. Изтриването на историята невинаги е предимство". Поради това паметникът на Бузлуджа няма да бъде реставриран в първоначалния си вид, а ще бъде консервиран.

Мозайки, графити и състезания с АТВ

"Мястото, сградата и материалът ни говорят, а ние - защитниците на паметниците - сме хората, които дешифрират и разказват тези истории. Те непременно трябва да бъдат поставени в определен контекст - не е възможно подобни монументи да бъдат съхранени просто така, без коментар", споделя професор Данцл.

В интервю, поместено на сайта на мюнхенския Технически университет, той разказва какви са плановете: "Ще се опитаме да постигнем равновесие между съхраняването на руината и нейния контролиран разпад. Защото консервирането ѝ означава с минимални инвазивни средства да запазим състоянието, до което е стигнала през тези 40 години, откакто съществува. "Говорещият" строителен материал ни разказва какъв е бил паметникът някога - с монументални мозайки от над 900 квадратни метра, които са сред най-големите модерни образци в Европа. Над тях са работили 16 признати големи майстори на българското изкуство - те са монтирали над два милиона отделни мозаечни камъчета. Този материал ни разказва и историята на вандализма през 1990-те години на онези българи, които вече не са се идентифицирали с режима. Разказва ни и още една история: за новата младежка култура и нейните изразни средства - покриването на стените с графити или гонките с АТВ-та вътре в сградата. Тези истории се четат като книга".

- В какво състояние заварихте монумента?

- Постройката е голяма, намира се на върха на планината и е изложена на екстремни влияния от метеорологична и геоложка гледна точка. Работата е предизвикателство не само за духа, но и за физиката. От три години сградата е затворена за широката общественост, след като преди това е бил много атрактивно място за любителите на т.нар. "тъмен" туризъм - хора, които се интересуват например от запустели паметници на съветската епоха. Голяма част от покрива липсва и дъждът уврежда мозайките. А през зимата водата замръзва и нанася още по-големи щети.

- Как ще бъде консервиран паметникът?

Едновременно с изработването на плана за опазване и управление на Бузлуджа стартира и кампанията на фондация "Проект Бузлуджа" - "Неписани истории за Бузлуджа", която събира документи за строителството и историята на монумента. Целта е да бъдат документирани знанията за паметника в разказите и спомените на хората, и да бъде съхранено неговото значение за съвременниците ни. Разчита се така да бъде насърчен диалогът между поколенията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    17 64 Отговор
    Господин Бакърджиев , моля довършете започнатото дело и съборете този Франкенщайн. Комунистически паметници не трябват никому. Само ни дърпат към поробителя руски. ВЗРИВЕТЕ ГО!!!

    Коментиран от #6, #12, #21, #31, #45, #50

  • 2 Летяща чиния

    42 7 Отговор
    Напротив, трябва да се реставрира и обнови, за да ви напомня, колко сте прости.
  • 3 Врачка

    45 8 Отговор
    Бузлуджа е построен и с народни дарения за разлика от прахосаните от Борисов 3,5 милиарда за самолети на картинка—таксата спокойствие платена на Тръмп от къвавият диктатор.
  • 4 Кравария

    19 6 Отговор
    МАТРИЦАТА Е:
    Телевизия - за да живееш винаги в страх.
    Алкохол - за да бягаш от реалността.
    Работа - за да нямаш време да мислиш.
    Консумация - за да заглушиш съвестта.
    Ваксинации - за унищожаване на имунната система.
    Месо - за да може да гние в продължение на 3 дни в червата.
    Кредити - да бъдеш беден в робство.
    Безразборен секс - да губиш енергията си.
    Таблетки - за да провокират болестта още по-дълбоко.
    Пенсия - за да не могат децата да се грижат за родителите си.
    Религия - да бъдеш вечна жертва.
    Зрелища - да се чувстваш част от стадото.
    Училище - за да станеш зъбно колело в системата.
    Президент - правителство, за да я има илюзията за избор.
    Войни - да управляват хората чрез патриотизъм.
    Можете да направите ВАШИЯТ ИЗБОР и да не бъдете част от нея.
    / из нета/

    Коментиран от #10

  • 5 Иво

    7 50 Отговор
    СЪБАРЯЙ!!! Паметник на глупостта и червеното лицемерие не ни трява. Символ на комунистическата глупост и наглост.
  • 6 Антитрол

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Само паметници на господарите ви трябва да има - нищо че са бомбандирали София и са избили мирни жители и деца без причина.

    То бива гъ3оли3ци ама вашето надхвърля всички граници - 30 години само рушите и нищо не сте създали - всички язовири са от времето срещу което плюете.

    Коментиран от #36

  • 7 БКП=герп=сдс

    33 1 Отговор
    Браво на германците, че се захванали за работа!
    Отново показват европейско мислене за разлика от нашите политици, които мисловните има напъни са по-зле и от анадолските!
  • 8 Комуниста

    11 9 Отговор
    Будзлуджа и Партийния дом са на БКП и разни седесари и соросоиди нямат работа там и фашиски внучета от Германия също!
  • 9 Цененето е въпрос на култура

    41 2 Отговор
    За съжаление българинът не цени! А паметникът на Бузлуджа е безценен в много отношения! Като архитектура,също!
  • 10 BigBulgarianBoss

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кравария":

    След тоя коментар Путин и Байдън, ще изядат по една пържола в ефир
  • 11 ЩО НАРОДНА ПАРА

    4 24 Отговор
    ГЛЪТНА ТОВА НЕДУРАЗОМЕНИЕ
  • 12 Отряд,, Чавдар "

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Танковете още не са ви се раминали седесари! Да не излезе, че Петър Младенов е бил пророк!

    Коментиран от #16, #18, #32

  • 13 Емил

    35 0 Отговор
    Паметникът не трябва да се събаря, най-малкото защо е труд и пари на българския народ!
    Няма по света такава държава, в която оскотелите управляващи да събарят паметници!
  • 14 Професора

    17 0 Отговор
    Бузлуджа ще бъде превърнара за вбъдеще в некропол на седесарски кости!
  • 15 Pifff

    4 23 Отговор
    Даже нямам и намерение да посещавам това комунистическо, лйно
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бакърджиев

    6 25 Отговор
    ВЗРИВЯВАЙ!!! СЪБАРЯЙ!!!
  • 18 Реалист

    5 27 Отговор

    До коментар #12 от "Отряд,, Чавдар "":

    Още малко остана и американците ще подкарат ватниците. Освобождението от мурзилско робство е близо. Падне ли Беларус , падат и твоите алкохолици и колхозници. А теб американски танк ще те гази.

    Коментиран от #22, #23, #34

  • 19 кпсс

    1 1 Отговор
    Шменти капели
  • 20 Сеирджия

    8 2 Отговор
    Кой е правил превода? Бетонът не може да корозира. Той се разрушава. Корозира арматурното желязо. ------------ Преди години Бойко предложи на Корнелия паметника да остане партийна собственост и БСП да си го поддържа със собствени средства, но тя отказа. Иска да бъде ремонтиран с държавни пари.
  • 21 Реално

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Характерно за орките и примитивите, като теб е че искат да рушат, рушат...! Добре, че не са се наметили примитиви да бутат пирамидите, защито тях са ги строили с цената на живота милиони роби древните египетски диктатори-фараоните и сега цял Египет цоца от туризъм от това! Едва ли, ще разберрш, какво ти казвам и не ми и пука , но дано поне в нечии глави да има малко повече мозък, защото времето минава построеното остава! След години никой няма да помни комунизма, но туристи, ще дават пари за да видят "летяшата чиния на древните комунисти" !

    Коментиран от #24

  • 22 Отряд,, Чавдар "

    10 3 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Дали така ще стане? Да не те гази новия ТЕ80 турбо дизел ей къде е Приднестровието на пловин ден път!

    Коментиран от #26

  • 23 КОНТРАТА

    17 1 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Преди Беларус да падне Тексас ще е паднал 2 пъти, а полюсите ще са се разменили!

    Коментиран от #25

  • 24 Реалист

    3 25 Отговор

    До коментар #21 от "Реално":

    Тръгнала да ми сравнява египетските пирамиди с тоя тъп паметник, олицетворяващ простотията комунистическа. Налят бетон за нищо. Нормално е да бъде съборен, за да може никога повече да не напомня за този черен за България период. И като толкова ревете за това строително недоразумение , поне си го оправете. Ама от некадърни крадливи червени боклуци, какво друго да очакваш?!?!?!?
  • 25 Реалист

    3 17 Отговор

    До коментар #23 от "КОНТРАТА":

    Баба ти ли така ти каза? Или го прочете в някой Бабикянски сайт? Да ти напомня кухо русодебилче, американците са влезли в Черно Море, а не ватниците в Карибите. Онзи който напада, много добре е преценил противника. Обръчът се затяга. Падна Югославия. Падна Грузия и Армения. Падна Украйна. Скоро товите мурзилки са пътници. Понятно дорогой??? До свидания.

    Коментиран от #48

  • 26 Реалист

    2 10 Отговор

    До коментар #22 от "Отряд,, Чавдар "":

    Теб отдавна те е згазила червената глупост. Отряд Чавдар , моля ти се!!! Да се смееш ли , да плачеш ли??? Майко мила какви идоти имало още по нашите земи.

    Коментиран от #27

  • 27 Бесен Язовец

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Реалист":

    Саночо признай си, че сутринта пак си падал от магарето.

    Коментиран от #28

  • 28 Реалист

    3 14 Отговор

    До коментар #27 от "Бесен Язовец":

    Саночо???? Не познавам такъв. Айде и тоя бил Бесен Язовец!!! Абе вие червените , всичките ли сте такива идиоти или една майка ви е раждал???

    Коментиран от #29

  • 29 Бесен Язовец

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    Ходи да храниш лебедите бе лебедар

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИСТИНАТА

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    13-ти юни.


    В Латвия, Литва и Естония е Ден в памет на жертвите на комунистическите репресии.

    В Латвия, Литва и Естония отдавна премахнаха всякакви паметници на комунисти и червеноармейци.
    В България БСП, ГЕРБ и ПатреотЕте
    прадължават да обгрижват МОЧА и паметниците на комунисти-терористи по градове и села!

    Кел файда, че е приет:

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
    Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

    Коментиран от #39

  • 32 Стражаря

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "Отряд,, Чавдар "":

    Тръц Пръц
  • 33 Реалист

    18 2 Отговор
    Тово което СЪЗДАДЕ оня строй, сегашните АЙДУЦИ не могат да го боядисат❗❗❗❗❗ ЖАЛКА РАБОТА❗❗❗😡😡😡😡😡😡😡😡

    Коментиран от #35

  • 34 КАЗАХ

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Да се взривят Чинията, МОЧА и Альоша!
    Както бе взривен Мумиярника на Георги Димитров!

    Въпреки, че за това родолюбиво дело,
    Костов, съпругът на партийната секретарка Елена,
    махна Бакърджиев от правителството.
  • 35 Реалистично

    2 12 Отговор

    До коментар #33 от "Реалист":

    Ти си просто червен Трол.
    Онова, което създаде оня строй го каза самият Живков.
    Цитирам го
    "Социализмът бе едно недоносче"
    Но и това не е вярно!
    Социализмът в концлагера НРБ бе
    ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

    Коментиран от #40, #44

  • 36 Хаха хаха ха

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Антитрол":

    Създавали са по две леви обувки!
    Затова всеки се мъчеше да купи нещо от КОРЕКОМ, нали?

    Коментиран от #51

  • 37 Бесен

    11 0 Отговор
    За другарето демократе, дето събарят паметници - а книги кога ще почнете да грите? А концлагери за мислещите не като вас?
    Най-големите "демократите", с които съм се сблъсквал са бивши партийни членове - тя несбъднатата любов обикновено става жлъч - пребоядисването не помага ;)

    Коментиран от #41

  • 38 11 юли

    2 8 Отговор
    Бюлетина №23!

    Не забравяй, че Христо Иванов
    заби българското знаме
    на плажа на Доган сарай!
    В руския анклав Росенец!

    Сава Доган е най-охраняваният
    руски агент в България!
    Христо Иванов е безразсъдно смел!
  • 39 Коко

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИСТИНАТА":

    Истината е, че и твоята кратуна е празна

    Коментиран от #43

  • 40 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Реалистично":

    Изобщо не съм червен а РЕАЛИСТ и е точно така колкото и да не ви се вярва❗❗❗❗❗❗

    Коментиран от #42

  • 41 Вбесен

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бесен":

    Демокрация по комунистически!
    Мара Рачева е 23-годишната секретарка на Никола Петков.
    Спомени на братовчедка и:
    "...когато е бил отворен ковчегът, освен рани от куршум и нож, са били установени и следните наранявания:
    1. Всички нокти и на двата крака са били отскубнати.
    2. Трите пръста на лявата ръка са били отрязани до втора става.
    3. Двете уши са били отсечени.
    4. Дясната гръд е била нарязана.
    5. Езикът е бил раздран и всичките зъби извадени.
    6. Одрана е била широка ивица кожа на кръста...”

    ОПГ-ГЕРБ и комунистът Борисов
    са от най долната утайка на БКП!
  • 42 Реалистично

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    И да го отричаш, очевидно си червен трол.
    Ако не си съгласен с Живков за недоносчето,
    обяснявай се с него!
    А това че бе престъпление,
    цял живот съм строил социализма в НРБ,
    а баща ми изгни в концлагера Куциян/Откритите въглищни мини Марица Изток/
  • 43 ИСТИНАТА

    2 6 Отговор

    До коментар #39 от "Коко":

    Явно ти си бандит от шайката на Борисов!
    Аз съм за спазване на законите в България-добри или лоши!
    А има приет
    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН
    Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.
  • 44 Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Реалистично":

    А ти си герберастки трол!
  • 45 obs 106

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Аман от льоловци
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Реалист":

    Я си спомни карибската криза. Отвори някой учебник по история, че явно си скаран с предмета.

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Само такива като Вас могат да събарят, както събориха и мавзолея в София !!! Каво им пречеше конструкцията ??? Може и паметника 1300 години България в Шумен да съборите и него го строиха комунистите !!! Заради такива като ВАС имаме съборени хиляди паметници !!!
  • 51 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Хаха хаха ха":

    Сега като има всичко по магазините защо пак се ОПЛАКВАТЕ ??? Защо отивате да работите при КАПИТАЛИСТИТЕ и да си харчите парите в БЪЛГАРИЯ !!! Много сте отворен ХА, ХА !!!
  • 52 Христо Тачев

    1 0 Отговор
    Хора,упомнете се! Как може такава уникална постройка да се погуби. Не всичко в света е политика. Радваме се на запазени замъци по Европа,а не оценяме какво имаме. Ами ,защо не срутите Царевец? Нали не сме царство и монархия? Преди всичко бъдете хора и не се поддавайте на умразата. Не Германците. Българите трябва да се опомним и съхраним това което имаме и историята си каквато и да е тя,а да се противопоставим на бъдещите изтривания на историята с черни крале и кралици и джендъри. Хора. Упомнете се!