Last news in Fakti

17 Юни, 2021 10:11 1 705 1

Община следи реконструкцията на историческа сграда

  • къщата с папагалите-
  • варна-
  • бузев

Започна преизграждане на фасадата на "Къщата с папагалите"

Фасадата на къщата с папагалите ще бъде преизградена. Новината потвърди за медията ни главният архитект на Община Варна Виктор Бузев. "Няма как този обект да бъде въведен в експлоатация, ако не се спази проекта. Компромиси няма да направя с този обект. Преизграждането на стената като реплика на оригиналната фасада е започнало, след като вече вътре в самия строеж няма работа тежка техника. Има свалени калъпи, направени са отливки на всички автентични орнаменти, които отново ще бъдат поставени по фасадната стена по ул. "Славянска". Всеки момент тези отливки ще бъдат монтирани. Категорично заявявам, че стриктно ще следим за спазването на проекта до последната запетайка", коментира за медията ни арх. Бузев, цитиран от Varna24.bg.

Припомняме, че същността на проекта за новата кооперация, вдигната на мястото на "Къщата с папагалите", която бе сграда, паметник на културата, е фасадата да бъде запазена и съхранена за поколенията, втъкана в модерна нова постройка.

Старата сграда, известна като "Къщата с папагалите" заради архитектурният орнамент на фронтона, изобразяващ два папагала, бе дело на знаменитият архитект Стефан Венедикт Попов и скулпторът и архитект Кирил Шиваров. Строена е през 1922 г.

Според информацията, поставена преди време на оградните пана на строежа, търсената визия за новата сграда е да бъде по-скоро фон, на който се подчертават пропорциите, детайлите на дограмата и фасадната пластика на старата фасада, стил Сецесион.

От информационните табели около строежа ставаше ясно още, че това е "Проект с вдъхновение под мотото "Да вдъхнем живот на старите фасади".

През септември 2019 г., както медията ни информира, фасадата на "Къщата с папагалите" бе почти изцяло съборена. Тогава от старата фасада на сградата беше останала около 1/3, а багери разчистваха отломките от стария градеж. Преди време бе премахната и част от останалата стена и притеснени варненци сигнализираха медията ни, че от "Къщата с папагалите" няма и помен.

Както вече стана известно, фасада ще бъде възстановена в автентичния ѝ вид, но ще бъде вписана симетрично в новата сграда. Така че духът и обликът на старата къща или поне част от нея, действително да бъдат запазени и вписани в новия строеж, като визията му отвън ще бъде запазена, но вътрешността ще бъде нова и модерна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без значение

    5 0 Отговор
    "Компромиси няма да направя с този обект." - Като гледам снимката компромисите отдавна са направени ...