Last news in Fakti

18 Юни, 2021 15:47 3 144 1

„Замразиха“ кадастралната цена на имотите

  • рига-
  • латвия-
  • кадастър-
  • цена-
  • парламент

До 1 януари 2025 година няма да има промяна

„Замразиха“ кадастралната цена на имотите - 1
Снимка: Shutterstock

Латвийският сейм прие законодателни поправки, съгласно които действащите кадастрални цени на недвижимите имоти няма да се променят до 1 януари 2025 г.

„Не трябва да се допуска повишаване на кадастралната цена на имотите, докато Сеймът и правителството не се договорят за сериозна реформа в данъчната система, която да гарантира на собствениците и бизнеса справедлив размер на данъчната тежест“, казва председателят на правата комисия към латвийския парламент Юрис Юрашс.

В Латвия на база на кадастралната оценка се определя данък „Сгради“. Планира се промяната на базовата кадастрална стойност в периода 2025-2028 гг. да бъде гласувана от депутатите до юни 2023 г.

Цените на някои видове жилища в Латвия отчитат поскъпване от началото на текущата година. Така например, т.нар. „сиви жилища“ са поскъпнали с 1.6% за периода януари-май 2021 г., отчитат местни агенции за недвижими имоти .Увеличаването на цената се наблюдава във всички райони на Рига, като основната причина е дефицитът в предлагането. Тенденцията за намаляване на предложенията датира от края на 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скорпи

    8 0 Отговор
    Миленче,Миленче,вятър те вее на бял кон...