Last news in Fakti

6 Септември, 2022 11:11 3 457 2

Огромен ръст в строителството

  • латвия-
  • строителство-
  • поскъпване-
  • цени-
  • ръст

22% повишаване на разходите в строителството в Латвия

Огромен ръст в строителството - 1
Снимка: Shutterstock

През юни 2022 г. спрямо юни 2021 г. нивото на разходите за строителство в Латвия се е увеличило с 21,9%, сочат данните на Националния статистически институт (CSB) на страната. През второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. общото ниво на строителните разходи в Латвия се е увеличило с 22%. Увеличават се цените на строителните материали - с 30.4%, разходите за поддръжка и експлоатация на машините и оборудването - със 17.8%, заплатите на работниците - с 9.2%.

Значително нарастват цените на строителните материали - с 29.8%, разходите за поддръжка и експлоатация на машини и съоръжения - с 18.4%, заплатите на работниците - с 9.5%.

През юни 2022 г. спрямо месец май нивото на разходите за строителство се повишава с 1%. Заплатите на работниците се увеличават с 1.3%, докато цените на строителните материали, както и разходите за поддръжка и експлоатация на машини и оборудване нарастват с 0.9%.

„През юни средното ниво на строителните разходи беше най-силно повлияно от увеличението на заплатите на общите работници в пътното строителство, монтажниците, както и на бояджиите и работниците от свързаните с тях професии. Повишаването на цените на стоманените конструкции и малките метални изделия също оказа положително влияние“, се казва в доклада на CSB.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кремък

    14 1 Отговор
    Миленче,заглавието ти не следва логиката на текста.Ръстът в разходите в строителството не е ръст на самото строителство.
    Но този номер минава и в България.На няколко пъти поскъпването на електроенергията и петрола беше представено като ръст на потреблението.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.