Last news in Fakti

23 Юни, 2021 16:07 3 775 16

Как се строи и премества столица

  • столици-
  • преместване-
  • причини

Причините са това са не само политически, но и чисто икономически

Как се строи и премества столица - 1
Снимка: Shutterstock

Преместването на столица от един в друг град изглежда доста сложен процес. Практиката обаче показва, че това е възможно и успешно начинание. Очаква се през 2024 г. това да направи и Източен Калимантан (Индонезия).

През последните десетилетия станахме свидетели на преместването на столицата на ФРГ - от Бон в Берлин. Това се случи след обединението на двете Германии през 1991 г. Не винаги обаче политическото преструктуриране е било водещо за преместването на столицата на дадена държава. Съществуват и други фактори, които карат някои държави да изградят напълно нова столица, буквално от нулата. Целта е била или да се развие даден регион или да се минимизират конфликтите между градовете с цел да бъдат столица.

Пример за създаване на столица е тази на САЩ - Вашингтон през 1790 г., както и столицата на Бразилия - Бразилия през 60-те години на миналия век. Най-новите примери са Астана в Казахстан и Найпидо в Мианмар. Това са държави с малък обществен надзор, където съществува благоприятна среда за движение на капитали без значителен надзор.

Африка също стана свидетел на изграждането на две столици - Нигерия и Танзания. Третата - на Кот д’Ивоар все още не е завършена.

Друг интересен случай за преместване на столица в резултат на промяна на политическата система е незавимостта на Ботсвана през 1964 г. Преди това град на име Мафекинг е служил като столица на протектората на Бечуаналенд, който е предшествал Ботсвана. Интересно е, че поради колониалните сили, градът се намира извън стария протекторат и новата държава, което води до преминаване в Гарбороне.

Как се строи и премества столица


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опашката

    2 2 Отговор
    С каруци!
  • 2 Коментатор

    23 5 Отговор
    София трябва да престане да бъде българска столица. Най-нормалното е новата да бъде близо до Казанлък. Там се приблизителният географски център на България. Ще се построи сграда на народното събрание, хотел за народните представители и няколко помощни сгради. София ще се разтовари от прекалената административна тежест.

    Коментиран от #6, #8

  • 3 а софето

    7 1 Отговор
    кога
  • 4 айде де

    7 5 Отговор
    Димитровград трябва да стане столица, както са го замислили другарите. Всички селяни там да се съберат!
  • 5 Българина

    13 3 Отговор
    Търново е за столица, равнонитдалене от всички а с новия тунел ще близо и от юг, но не е въпроса да се концентрира цялата администрация в един град, съответнобпарите и инвестициите. Във всеки областен град трябва да има по едно министерство, във века на дистанционната комуникация. Защо мин на земеделието туризма и морската администрация са в софия!?!?!
  • 6 moiraine

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коментатор":

    Географският център на България е в местността Узана край Габрово, обаче едва ли има по-тъп и неудобен град от него, особено пък за столица. Казанлък е малко градче, но пък е на равно, може и да се получи. А София я оправя май само атомна бомба.
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Това е нищо. При нас се трудят 2 000 000 души по 60 часа седмично, а накрая вноските и данъците им стигат само за по 300 лв пенсии, защото всички останали средства се преместват за по 15 000 лв за депутатски заплати.
  • 8 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коментатор":

    Слаб 2 по география. Прочети в нета къде е Узана и до кой велик, български град се намира.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 отворко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Що къде е Узана ? Кой е най големия град до Узана?Кажи на слабите по география!

    Коментиран от #13, #15

  • 10 отворко

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Човека ти е написал че Казанлък е близо до центъра на България и мястото на което е разположен е по удобно от това на Габрово!

    Коментиран от #14

  • 11 Софянец

    2 2 Отговор
    Само София,респект провинцялисти
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "отворко":

    Цитат от Уикипедия за онези, които ги домързя дори да кликнат и да проверят: Най-близкият изходен пункт към високопланинската поляна е град Габрово, който се намира само на 22 km по асфалтов път.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "отворко":

    Виж червеното квадратче, до Габрово ли е по-близко или до Казанлък?

  • 16 ГеограФ

    0 0 Отговор
    Габороне, а не ГаРбороне