Last news in Fakti

25 Юни, 2021 14:43 4 127 18

Данъчни облекчения за ремонт на дома

  • ремонт-
  • данъчни облекчения-
  • жилище

Изискването е да ползвате регистриран майстор

Данъчни облекчения за ремонт на дома - 1
Снимка: Shutterstock

От следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение, ако при ремонт на жилище за платените средства за труда на майстора е дадена касова бележка или документ. Той трябва да е стойност 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разхода ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само за труда на майстора, но не и за вложените строителни материали.

От друга страна майсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност. Малка част от столичани, които в момента започват ремонт в жилището си, знаеха за тази възможност или пък са получавали документ, касов бон за платените средства.

"Облекчението е в размер на 200 лв. или с данъчната терминология 2000 лв. данъчна основа, като това са именно разходите за труда на майсторите. А това е само част от ремонтите в дома", каза Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите, цитиран от БНР. "Изисква се също имотът да е собствен или съсобствен, за да се ползва тази данъчна промоция, както и да има документи за цената на извършения труд , като се цели да се осветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост.

Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти- смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК – инсталацията – но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия", поясни още Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    22 0 Отговор
    Майстор с касов апарат !!!!
  • 2 БАЙ Х@Й ‼️

    13 1 Отговор
    Във Варна за 15-20 години само Жижо ми е издал касов бон за смяна на гуми !!!

    Коментиран от #13, #15

  • 3 русенец

    21 0 Отговор
    А ако сам си направя ремонта? В крайна сметка каква е вашата цел? Да "изсветлите" "майстори", които така или иначе няма да се навият да бъдат изсветлени или да налеете едни пари във фирми, в които няма хора, способни да ти завинтят една крушка?

    Коментиран от #10

  • 4 хммм

    16 0 Отговор
    Това е, за да излязат маъсторите от сивия сектор и да си плащат данъци към държавата. В Германия, като направиш ремонт на жилището, ти намаляват данъка за няколко години, за да стимулират хората да обновят и външно фасадите на сградите и града да е по-красив. А у нас, като наппавиш ремонт, искат да ти вдигат данъка, защото се била вдигнала цената на имота, а така собствениците не са стимулирани да правят ремонти.

    Коментиран от #8, #11

  • 5 5738

    11 0 Отговор
    Не се спряха с тяхната прозрачност
  • 6 315

    18 0 Отговор
    Добрите майстори са кът и не биха работили по този начин. За 10 години всички можещи и умеещи избягаха на Запад, а тук вече няма кой да ти ремонтира и плевнята. Затова новите майстори са брат'чедите. Пълна щета.

    Коментиран от #7

  • 7 Верно ли

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "315":

    Точно. Има една приказка, дето е много актуална по нашите ширини - да не ти влиза "майстор" в къщата. От години всичко си правя сам.
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "хммм":

    Дъщеря ни в Германия си изкара контакт на балкона и плати на фирма 250евро....Тук това го правим и всякакви ел.услуги в къщи със съпругата ми!Без да сме лицензирани,без да сме учили сложните ...науки за ел.енергията и ни коства цената на контакта,или кабелите и щепсела!това са елементарни работи!Там съм присъствал на кола излязла от сервиз...изведнъж спира....Едва накарах потърпевшата да отвори капака...сложната повреда се оказа някой хитрец бе отслабил високоволтовия кабел към делкото....и той дори се бе извадил..от страната на бобината.Дресирали са ги само -Експерт!

    Коментиран от #16, #18

  • 9 Гост

    13 0 Отговор
    Тази статия я пускахте веднъж. Сега пак ли? Ако поискам фактура за 2000 лв от майстора, той ще трябва да й плати ~15% данък и дивидент, които автоматично ще ми начисли на мен, т.е. - ще трябва да му платя около 2350 лв, от които 2000 лв ще останат за майстора. Ще платя с 350 лв отгоре, за да ми облекчите 200?!?!? Къде ми е сметката?
  • 10 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Целта им е да съберат повече пари, но няма да е от майсторите, а ще е от нас. Много добре знаят, че всеки лев за данъци по фактури майсторите ще ни го начислят на нас. Държавата пак се опитва да дере данъкоплатците си.
  • 11 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "хммм":

    Това излизане на майсторите от сивия сектор ще ни коства на нас, клиентите, повече пари за данъците им по фактурите. Ние ще платим крайната цена.
  • 12 Гост

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия >>> И ЗАЩО НЕ??? Защото офис помещенията и търговските помещения са на фирми, а техните разходи по ремонт ще бъдат вписани като разход и приспаднати от приходите, като така ще плащат по-малко налози към държавата, нали? Ах вие, м@3ни, д0лни, др€бни, к0румпир@ни, кр@дливи, к@линк0ви душици!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 плитко слагащ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Дълбоко гълтащия, такива майстори дето са си пускали сами контакта знаеш ли колко съм ги виждал, моли се само да не те разплаче някой такъв контакт!

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "плитко слагащ":

    А контакт, пуснат от майстор, не разплаква, така ли?
  • 18 КАСАПИНА

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В автосервизите в Германия работят турци и друга паплач от бившите югорепублики, какво качество можеш да очакваш от тях?