Last news in Fakti

22 Юли, 2021 15:33 5 193 13

Разкриха жилище от XIII век у нас

  • хухла-
  • бакъл дере-
  • жилище

То е част от богат късноантичен град в голямо древно светилище в района на "Балък дере" край Хухла

Разкриха жилище от XIII век у нас - 1

Огромен мраморен блок от 3-ти век с изобразен медальон откриха археолози при разкопките на крепостта в местността „Балък дере“ в землището на ивайловградското село Хухла, Хасковска област. Редовните археологически проучвания от екипа на Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей в София, се извършват от 2007-ма година.

Копаейки в нов непроучен квадрат, археолозите разкриха това лято жилище от 13-ти век. При неговото изграждане мраморният блок от 3-ти век е бил използван като укрепващ елемент. Размерите на блока са метър на 50 сантиметра в основата, с височина 1,50 м и с приблизително тегло от половин тон. „Отделихме пръстта между стената и мраморния блок до степен, която позволява да се пъхне ръка, предполагахме, че върху повърхността му има изображение. Така открихме очаквана находка – изображение в голям кръг, с диаметър около 30 см“, разказва Ивайло Кънев.

Вътре в кръга, очертан от повдигнат бордюр, е имало медальон, с пръстите се напипват следите, изчукания релеф. Той е бил издялан и унищожен, както всичко останало в годините, когато е налагано ранното християнство в района. Откритието потвърждава хипотезата на Ивайло Кънев, че на „Балък дере“ е имало голямо древно светилище от 3-ти век. При управлението на император Теодосий Велики, известен с ревностното налагане на християнската религия, всички култове и ереси в империята са забранени. Тогава са унищожени редица езически паметници и постройки. Това води до трудното установяване на античните хоризонти днес, споделя ръководителят на проучванията Кънев.

Неговата теза, която се потвърждава от все повече доказателства е, че крепостта в местността „Балък дере“ не е стражева, както са смятали първоначално, а мястото може да се окаже богат късноантичен административен център. Крепостите обикновено се строят на недостъпни места и имат кули, за разлика от селищата, които са в ниското и до водоем за питейна вода, с воден и сухопътен път. Разкритият обект се намира на 200 метра от една от древните реки Арда, само на 30-тина километра от Адрианопол, днешен Одрин, на входа и изхода от Родопите към Тракия. А и на стражевите калета надали са присъщи откритите тук монети, стъкло, керамика от Северна Африка и Мала Азия, и нито намек за кули.

Още една „улика“ за новата хипотеза е улицата, която води към площад с досега разкрити размери 10 на 5 м, застлан с хубави дялани плочи с бордюр и 2 порти.

Според археолозите, площадът е бил изграден през 5-6 век. Майсторите са използвали мраморните плочи от светилището от 2-3 век, доставени специално за неговото построяване, тъй като в района на „Балък дере“ такъв мрамор няма. Използвали са ги, както и всичко друго, останало от светилището, като готов строителен материал за изграждане на сградите векове по-късно.

Разкриха жилище от XIII век у нас

Разкриха жилище от XIII век у нас


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 39 Отговор
    Дето и да копнеш изкача византийска цивилизация, монети, та чак мраморните плочки от баните. Дори и местността носи "българското" име "Балък дере". Та почвам да се чудя, де са ви българските монети, мрамори, замъци, де са ви заровени хановете, царете и пр. и само не ми казвайте в Преслав, щото Преслав е правен от стиропора хартисал от санирането на Баце..

    Коментиран от #4, #6, #9, #12

  • 2 Сатана

    20 1 Отговор
    Днешна България е стара Римска провинция но Македонците и това ще ни отнемат.
  • 3 !!!?

    14 0 Отговор
    А къде е на Черепа "ритона" !!!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 жечката

    11 17 Отговор
    На османците се сърдим, но кой знае колко сме колили и бесили хората, които са живели преди нас по тези земи, отнели сме им и не сме се махнали
  • 6 Историята ни

    9 13 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    е една голяма,лъжа....цялата !!!
  • 7 Любопитен

    13 3 Отговор
    Предполага се че някой древен митничар там си е построил дворец. Но при поредния преход, от езичество към християнство всичко предшестващо е било разрушено. Нищо ново и сега е пълно с разрушители
  • 8 дедо Герчо

    4 11 Отговор
    ОЩЕ НА ДВЕ МЕСТА СА НАМЕРЕНИ,В ДОМУС ДЕРЕ И УЗУН ЯРАК....ХЪХЪХЪ....
  • 9 2293

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    "При упрaвлeниeтo нa импeрaтoр Тeoдocий Вeлики, извecтeн c рeвнocтнoтo нaлaгaнe нa хриcтиянcкaтa рeлигия, вcички култoвe и eрecи в импeриятa ca зaбрaнeни. " иска се четене !!!
  • 10 Тра-ла-ла

    8 0 Отговор
    Надписите са на древния северно македонски език ! 😝😂😂🤭🤫
  • 11 Християнство=унищожение

    7 2 Отговор
    Където са стъпили християни са унищожили всичко преди тях
  • 12 Тоалетна хартия

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Българското е под византийското, нарича се тракийско!!! А ти си драскай по форумите...А тоз **велик император*** е испанец....Знаем какви са испанците!!
  • 13 1122

    2 0 Отговор
    Абе хора,до кога с тия турски наименования на български местности ,върхове,планини,селища и какво ли не още.Вижте турците какво правят,всичко което са завзели го преименуват,а ние дори не връщаме старите имена останали още от преди турско.АМИ ОПОМНЕТЕ СЕ БЕ,ЗА ТОВА ВИ ИЗБИРАМЕ,ДА ВРЪЩАТЕ БЪЛГАРСКОТО....АААА!