30 Юли, 2021 10:07 3 870 5

Защо ограничават строителството на небостъргачи

  • китай-
  • небостъргач-
  • строителство-
  • ограничения

В Китай се намират 10 от 20-те най-високи небостъргачи

Защо ограничават строителството на небостъргачи - 1
Снимка: Shutterstock

В Китай вече няма да се строят сгради с височина на 500 метра, а тези с до 250 метра се ограничават на определени места. Строежи с височина от 100 метра ще трябва да отговарят на определени правила. Това са най-новите промени в градоустройството на азиатската държава. Причината да се предприема тази нетипична мярка, е да се ограничат много на брой нестандартни проекти. През 2014 г. президентът на страната Си Дзинпин да се въздържат от създаването на архитектурни проекти на „странни сгради“. Като причина той изтъкна свръхбързата урбанизация на Китай.

Две години по-късно заяви, че няма да се издават разрешителни за строеж на сгради със „странна форма“. Като причина за решението Дзинпин изтъкна, че подобни сгради не са икономични, функционални и естетически приятни.

Решението ще доведе до значителна промяна във визията на китайските градове и ще намали строителния бум, които често пъти се изразява в люта надпревара между градовете. Новите правила несъмнено ще намалят бързите темпове на строителство. Новите ограничения ще доведат не до това да не се строят високи сгради, а тяхната височина и местоположение да бъдат добре обмисляни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 1 Отговор
    Да строят в Алжир, Нигеруя, Судан и Мали. Там земя бол за всички китайци.
  • 2 мамун

    3 3 Отговор
    ами защото ще паднат
    практично много пари за нищо
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дизайн

    7 2 Отговор
    Най-грозните нови сгради са в българия
  • 5 Петър Петров

    3 0 Отговор
    Малко ли е и 500 метра