Last news in Fakti

1 Август, 2021 13:47 5 684 4

Окончателно задължиха собственици да си укрепят имота

  • тютюневи фабрики-
  • пловдив-
  • усперване

Историческият имот е част от Тютюневите складови в Пловдив

Върховният административен съд (ВАС) задължи собствениците на сградата на Тютюневите складове на ул. „Одрин“ №8 в Пловдив да укрепят имота си. До решението се стигна, след като собствениците подадоха жалба срещу предписанието на общината за укрепване на имота. Така бизнесмените Александър Николич и Георги Бранеков трябва да се съобразят и да започнат укрепването на сградата.

Решението на ВАС е влязло в сила на 20 юли, което означава, че собствениците на сградата имат 1 месец – до 20 август да започнат упрекването ѝ. Ако те откажат или не го запознат, то на ход е Община Пловдив.

По закон опасни сгради могат да бъдат укрепени от градската управа, която след това да си търси парите от собствениците на склада. Заместник-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева заяви, че ако бизнесмените не започнат укрепването, от градската администрация ще актуализират проекта за укрепване, който е още от 2017 г., уточнява Trafficnews.

Тогава проектът беше одобрен от експертен съвет и съгласуван с Националния институт за паметниците на културата (НИНКН). Той бе изготвен след извършено от общината фотограматично заснемане, всички данни са дигитализирани и всякакви дейности по сградата не могат да се отклоняват от тях.

Ако след това от фирмата откажат да платят средствата администрацията може да предяви иск към тях. В случая, ако в дружеството няма средства и собствен капитал, то залог става самата сграда, чиято оценка е за над 5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 постоль

    5 0 Отговор
    Миленке, казва се фотоГРАМЕТРИЧНО измерване, а ти си оправи граматиката!
  • 2 Даскала

    3 3 Отговор
    Ще упрекват сградата... завалиите!

    Коментиран от #4

  • 3 koko

    1 2 Отговор
    По-добре да я бутнат, какво да и укрепват на тая съборетина
  • 4 ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Даскала":

    и да построят поредния МОЛ