Last news in Fakti

9 Август, 2021 09:21 4 511 4

Новината за по-скъпи ипотеки вдигна цената на жилищата

  • русия-
  • жилища-
  • цени-
  • нови-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит

С до 5% ръст при новото строителство в Русия

Новината за по-скъпи ипотеки вдигна цената на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Цената на новопостроените жилища в 16 големи руски града се повиши с 5% само в рамките на един месец. Най-силен ръст – от 8%, е регистриран при апартаментите в Москва. Там средната цена достигна 3241 EUR/кв.м. В останалите големи градове средната стойност е 1220 EUR/кв.м, като най-силен ръст се наблюдава в Челябинск – 16%, до 717 EUR/кв.м. Предприемачите повишават цените след информация за повишаване на лихвите по ипотечните заеми, промяна в структурата на пазара и занижената инвестиционна активност, коментират анализатори. На годишна база увеличението е 32%.

Стабилни остават цените на жилищата от първичния пазар в Санкт Петербург. Там дори се отчита леко понижение от 1% на месечна база, до 1830 EUR/кв.м. На годишна база , обаче ръстът е 29%.

През юли строителните предприемачи са продължили да повишават цените на готовата продукция, като това в най-голяма степен се дължи на новините около повишаването на лихвите по жилищните кредити. За момента банките запазват привлекателните условия.

В идните месеци пазарът ще се стабилизира. Стагнация може да се очаква през февруари-март 2022 г. „За това ще способстват високите цени, промени в условията по кредитиране и масовото преориентиране на купувачите към жилища от вторичния пазар и извънградски имоти“, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дам

    2 3 Отговор
    Средната заплата в Москва е около 100 хиляди рубли или около 1000 евро, тоест 3 средни заплати са 1 квадрат.
  • 2 Бай Иван

    2 1 Отговор
    Хората могат да си позволят да плащат по-малко и те вдигат цената ?!? Дааам, и там има пазарна логика ...
  • 3 Obama

    1 2 Отговор
    София не може да стъпи и на малкя пръст на Москва, а да не говорим за Лондон, Париж, Виена, Мюнхен, Виена и т.н. Няма никаква база за сравнение. Тези градове, а и много други са на светлинни години пред София, където цените на имотите нямат нищо общо с реалната им стойност.
  • 4 Гост

    1 1 Отговор
    Обама работил ли си в чужбина,в тези градове?Като отидеш да бачкаш там,ще си мечтаеш за София.В Париж ап. от 38 кв. м се смята за голям