Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 09:21 4 289 2

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

  • каб-
  • архитекти-
  • конкурс-
  • победители

Победителите в тазгодишните „Български архитектурни награди 2021“

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021 - 1

Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Сградата е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско. Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите. Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата. Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън. Около имението е оформена богата паркова среда, която се вписва живописно в природния ландшафт. Една година след откриването, винарската изба е значим фактор за възраждането на района.

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която бе патрон на събитието. „Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова.

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

Вила Гантиади по проект на арх. Лъчезар Николов и арх. Нели Стефанова от архитектурно студио NIKART. Къщата е поместена в скалист склон, в непосредствена близост до морския бряг. Сградата е проектирана изцяло под нивото на улицата, което дава възможност за запазване на морската гледка и голяма част от растителните видове. Тази архитектура не демонстрира. Мащабите ѝ остават скрити, като е видима единствено от брега. Преходът от външната среда към интериора е решен с материали и структури, характерни за мястото. Темата за морето продължава и във вътрешността на вилата.

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

Жилищна сграда “Бояна 49” с автори на проекта арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O Архитекти. Сгpaдaта e cĸpитa в гopaтa и се забелязва отдалеч само като aбcтpaĸтни xopизoнтaли, отблясъци и cвeтлинa мeждy cтвoлoвeтe на дърветата. Проектът развива най-съществените характеристики на средата - изолираността и спокойствието на околната гора. Основен фокус е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на жилищата. Проектът е номиниран за престижните европейски награди на Фондация "Мис ван дер Рое".

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

Eclipse house – автори на проекта отново са I/O архитекти - арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. Семплата кубична форма на сградата синтезира различни възможности и функции - неочаквани пространствени връзки, богата естествена осветеност, гъвкави плъзгащи се панели за зониране на помещенията. Основният фокус е контактът на човека с природата, който е постигнат по различни начини в трите нива на къщата.

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле” – автори на първия етап на проекта - арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио МОТО. Етнографският комплекс се намира на 15 км от Бургас, в близост до едноименното рибарско селище. Това е ново публично пространство със сгради за етнографски експозиции и кафене, което предлага възможности за богата културно – образователна и развлекателна програма. Целта е подпомагане и популяризиране на рибарския занаят чрез демонстриране на традиционни рибарски практики, обучения, срещи и обмен между рибарите и посетителите на комплекса.

Най-добрите български архитектурни проекти - Ноември 2021

За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    3 1 Отговор
    По голяма глупост от проекта Ченгене скеле не можаха ли да изберат?
  • 2 Star

    2 0 Отговор
    Трябваше да е "великата подпорна стена" на Алепу.. Арх. Екатерин Захариев..