Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 10:21 2 128 0

Над 30 проекта се борят "Български архитектурни награди 2021"

  • архитекти-
  • награди-
  • проекти-
  • каб

Проектите ще бъдат разгледани от престижно международно жури с участието на архитекти от Zaha Hadid Architects и Snohetta

Над 30 проекта се борят "Български архитектурни награди 2021" - 1

34 проекта участват в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Това са проекти, които са реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (конкурсът не се проведе през 2020 поради пандемията). Сред тях има еднофамилни и многофамилни жилищни сгради; затворени комплекси; проекти за реконструкция на градски пространства; административни и офис сгради; културни центрове; сгради със социални функции; ваканционни хотели; производствени и логистични сгради.

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Целта е да бъдат отличени проекти с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост, които се вписват хармонично в средата, подобряват качеството на живот и допринасят за оформянето на съвременната визия на градовете.

Крайният срок за подаване на кандидатурите изтече на 31 октомври. В първия етап проектите ще бъдат разгледани от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. На 8 ноември бордът ще селектира 15 участника, които ще получат правото да представят проектите си пред международно жури.

Втората фаза на конкурса ще се проведе на 15 ноември, когато номинираните участници ще представят проектите си пред международното жури. Тази година журито е изключително престижно, като в него участват 6 световно известни архитекти. Председател е арх. Мартин Гран - партньор в архитектурното и дизайнерско студио Snohetta, развиващо проекти в Европа, Азия, Океания и Америка. Останалите членове на журито са: арх. Христос Пасас - директор Zaha Hadid Architects, Великобритания; арх. Адриан Соаре - съосновател Cumulus, Румъния; арх. Брендан Макфарлан - партньор Jakob + Macfarlane architects, Франция; арх. Алиреза Тагабони - основател NextOffice, Иран; арх. Адам Хатвани - основател Spora Architects, Унгария.

Най-голяма тежест при разглеждането на проектите - общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

Журито ще определи една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда ще получи статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2021”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Церемонията по награждаването ще се състои на 16 ноември в София Хотел Балкан в рамките на Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2021. Форумът събира на едно място известни български и чуждестранни архитекти в професионална дискусия за бъдещето на архитектурата и градовете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА