Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 06:00 3 614 27

Умуват как да премахнат спорния строеж край Алепу

  • алепу-
  • днск-
  • строеж-
  • премахване

ДНСК ще обяви решението си следващите дни

Както вече ФАКТИ писа, инвеститорът на спорния строеж край плаж Алепу обяви, че ще съди България. Причината е решението на Върховния административен съд, който потвърждава нищожността на разрешителното за строеж. С това се забранява каквото и да било строителство.

От Дирекцията за национален строителен контрол вече търсят вариант по какъв начин съоръжението да се премахне, но решение ще обявят в следващите дни, предаде БНТ.

Според експерти съоръжението в този му вид трябва да бъде съборено след решението на Върховния административен съд. Подпорната стена с вид на хотел предизвика огромно обществено недоволство и серия от протести през последните две години.

Идеята на инвеститорите бе освен подпорно съоръжение, на метри от плажа да бъде изградено и ваканционно селище. И към момента строителството е спряно, но става ясно, че то така и няма да продължи.

"Аз, дори и да ми бъде вменено да премахна това съоръжение, което виждате зад мен, категорично няма да го направя, тъй като не мога да поема риска да предизвикам една бъдеща екокатастрофа", заяви Стоян Василев, инвеститор на "Алепу Вилидж".

Според инвеститора на "Алепу Вилидж" събарянето на съоръжението може да доведе до свличане на земна маса. Василев напомня, че решението на магистратите ще доведе до обявяване на незаконност на редица влезли строителни разрешения в страната. Той ще потърси правата си в Страсбург за пропуснати ползи, тъй като със свои средства дружеството е укрепило свлачището в защитената местност.

"За мен това решение е изцяло популистко, то е в стил "да се харесаме на хората". И аз ще съм принуден, и вече работим в тази посока, да си потърся правата извън страната. Проблемът в случая обаче е, че никой не си задава въпросът какви ще са последствията", коментира още Василев.

Според бившия главен архитект на Созопол Светлозар Рашков, чието разрешително беше атакувано от прокуратурата, още от самото начало е било известно, че проектът предвижда изграждане на ваканционен комплекс. Не вижда и нарушения в процедурата.

"То е комбинирано. Значи една част от сградата играе ролята на укрепително съоръжение. Не знам какво ме обвиняват мен. Документацията е изрядна. Минало е през надзорна фирма, всичко е огледано, подписано от надзорната фирма. Аз само издавам строителното разрешение", заяви Светлозар Рашков.

Според природозащитници решението на съда е очаквано, тъй като не веднъж са алармирали за проблема в защитената местност"То, свлачището не съм сигурен дали беше укрепено с хотела или предизвикано преди това от инвеститора. Има начини нещата да се възстановят както са били, без да се предизвика никаква опасност за хората, нито за околната среда и природата", каза Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие".

Сега на ход са експертите от регионалното министерство и строителния контрол, които трябва да премахнат съоръжението. Природозащитниците обаче ще следят дали това няма да нанесе допълнителни екологични щети, допълва БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer EZ 3.0

    37 1 Отговор
    Ревизоро, нали каза че щял да стане много хубав хотел. Да го довърши, тогава!
    След това да пращат пенсионери на почивка за по седмица, на лотариен принцип!
    А парите ще дойдат от конфискуваното имущество на всички, които са замесени в строежа на "подпорната стена"!
  • 2 БОРУНА ЛОМ

    59 2 Отговор
    ВСИЧКИ КОРУМПИРАНИ ПО ВЕРИГАТА ОТ ДРЕБНИЯТ ЧИНОВНИК ДО МИНИСТЪРА ДАЛ СЪГЛАСИЕ, С ПО ЕДИН ЧУК И ШИЛОИ ЗАПОЧВАТ КЪРТЕНЕТО! И ПОСЛЕ ПРИ БАЙ СТАВРИ!
  • 3 Е доживяхме

    57 1 Отговор
    Да затворят обект. Да събаря. Тая мутра живее в 90г. В Гърция главната за незаконен обект мисля че беше към 2000 евро на квадратен метър застроена площ. И се дължи всяка година до премахването на строежа. Та така са си решили проблема с незаконното строителство. Затова няма тарикати като този " инвеститор " загрижен за природата.
  • 4 гост

    11 28 Отговор
    Вместо да го бутат да го конфискуват в полза на държавата да го довършат и да го направят като летен лагер за деца . Защо непременно трябва да го бутат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шамара

    32 1 Отговор
    Всеки с пари се мисли за недосегаем !
  • 7 Ирена

    30 1 Отговор
    Да питат и всеки ще им каже.
    Викате багерите, бутате гадния бетон и после го извозвате и зарявате някъде по - далече от морето
    А наглите олигарси - хитреци да заплатят цялото почистване..

    Коментиран от #23

  • 8 Ама вие верно си мислите

    5 9 Отговор
    Че някой ще го бутне, ще си плащаме ние да се дострои, така стоят тук нещата.
  • 9 Анонимен

    15 1 Отговор
    Да го премахват тези които го наричат подпорна стена. Всяка стена се бута сравнително лесно - подкопаваш я малко в основата и ако не падне сама леко я подбутваш и готово. Ако и това не могат да направят умната ни държава да обяви процедура за изпълнител и ще следват още няколко години в спорове и лапите на обществени средства. Кой ще плати цената е почти ясно.
  • 10 Лукреция

    18 2 Отговор
    Да го засипят с пръст и ще се получи чудна райска терасирана градина. Ще си влезне и в употреба- никога няма да има свлачище.
  • 11 kkk

    13 0 Отговор
    "аз само съм подписал строително разрешение" само е подписал строително разрешение... помислете върху това. аз само взривих екологична катастрофа. аз само изядох яйцата на последната застрашена птица. оня с кораба само заседна с опасен товар до брега.
  • 12 ттт

    7 1 Отговор
    Да го засипят с пръст и посадят дръвчета отгоре.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Жоро

    6 1 Отговор
    Какво има за чудене. Работата става с "Хилти"...или нещо такова.Оставя се задната стена и толкова. Никаква екокатастрофа не може да стане. Просто желанието за довършване на проекта е прекалено голямо и вървят много кинти там.
  • 16 Реалист

    6 1 Отговор
    Как как? Както са го построили дееевамайкамудееева:)
  • 17 Гай Турий

    9 1 Отговор
    Какво има да умуват, издават заповед за възстановяване на брега в първоначалния му изглед и толкова! Да зарият целия бетон за сметка на лакомия за печалби собственик измамник - Алепу Вилидж. Гарнация с ипотека на комплекса!
  • 18 Врачанин

    2 9 Отговор
    Каква вина има инвеститора, за да понесе такава огромна загуба на пари.Имал е изрядно разрешително.Кой ще му връща заема от банката ?Тези които искат събарянето ли ?
  • 19 Верно ли?

    5 0 Отговор
    "Аз само издавам строителното разрешение".Демек той невинен?!?
  • 20 виж ти

    6 0 Отговор
    Да плащат тези, които постоянно повтаряха, че това е просто една подпорна стена. Как стават тези работи. Уж законно, сега пък не е, уж стена, пък то хотел? 🤔
  • 21 Банко от Юндола

    5 0 Отговор
    НАТО нали провежда активни учения! Ето им безплатна цел - условно "бункер"! После само извозване на бетона..
  • 22 Дедо

    0 1 Отговор
    Заравяне до шия и златен дъжд за виновниците...
  • 23 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ирена":

    До 7 ком -всички тук като теб пишете глупости -този инвеститор има строително разрешително и след като му сринат обекта той ще осъди държавата и ние ще му платим
  • 24 В този Хотел на Алепо има Стока на Е

    1 1 Отговор
    Гебрев, приготвена за Украйна!! Неприкосновеност за Петров и Баширов и по Един воински чин предсрочно!!! Ще ни решат проблема!! (шегичка разбира се)???!!!
  • 25 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор
    Много лесно 10 шашки тротил иа нула време ще я свалят а мутрата ще пие една студена вода!🙉🙈🙊
  • 26 нйко

    3 1 Отговор
    Подпорната страна не и беше там мястото а 50 метра по напред към морето . Тарикатите изгребаха хиляди м3 пръст за да я преместат , за да направят хотела на нивото на плажа . Вижте къде е било свличането и къде е сега стената .
  • 27 гост

    4 0 Отговор
    какво има толкова да умуват,пускат багерите и булдозерите и незаконното строителство изчезва за часове после осъждат строителя да плати раходите по събарянето и всичко свършва добре докато умуват ще се пръкнат още незаконно построени обекти първо да се направи експертиза от чуждестранни специалисти за да се докаже че построеното нема нищо общо с подпорна стена не може така всеки тарикат да си строи където му харесва има закони и те са за всички