30 Декември, 2021 11:07 45 177 47

Ето с какво заменяме панелката през 2022 година

  • панелка-
  • ново строителство-
  • покупка-
  • прогноза

Собствениците на подобни имоти се насочват към новото строителство

Ето с какво заменяме панелката през 2022 година - 1
Снимка: М. Богданова ©

Предлагането на жилищни имоти и през следващата година няма да съумее да задоволи търсенето. Освен традиционните причини като личната необходимост и стремежа за сигурно вложение на средствата, налице са и допълнителни фактори за катализиране на активността. Това посочват от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) в очакванията си за предстоящата 2022 година.

„Трайна тенденция е вътрешната миграция – все повече хора продължават да се местят към големите градове, където могат да намерят по-добри доходи и условия за живот. Големите градове са предпочитани и от онези наши сънародници, които са работили в чужбина и се връщат в България, за да се установят трайно. И двете групи са активни купувачи на имоти”, казва Георги Шопов, председател на НАСП.

Според него, сред ключовите фактори, които ще окажат силно влияние на строителния сектор догодина, е и стремежът на хората към подобряване на средата, която обитават. Вече е устойчива групата от купувачи, които до момента са живели в панелни жилища, но разполагат със заделени средства, които решават да вложат в апартамент ново строителство. За да дофинансират сделката, те или продават стария панелен имот, или ползват ипотечен кредит.

„Ниските лихви по ипотечните кредити и лесният достъп до тези кредити също ще повлияе в посока увеличаване на търсенето през 2022 г. Неизгодните условия по депозитите и растящата инфлация оставя все по-малко колебания у хората какво да правят със спестяванията си – тези купувачи искат да предпазят свободните си средства от обезценяване”, казва още Георги Шопов.

Не само активността и интересът на купувачите ще са причина предлагането да не може да „догони” търсенето. Фактор за това са и някои затруднения при изграждането на нови проекти. Като такива Шопов посочва голямата административна тежест при реализацията на всеки нов обект, но и дефицитът на свободни терени с подходяща изградена инфраструктура.

През 2022 г. ще станем свидетели на допълнителен ръст в цените, който ще бъде около 17%, като основната причина за това ще е динамично покачващата се инфлация. От асоциацията посочват, че към момента ръстът в цените на строителните материали се равнява на 27% от началото на 2021 г. Налице е сериозна парична маса, която е пусната в обращение. Друга причина за повишаване на цените е административната тежест в инвестиционния процес, която води до намаляване на предлагането, а оттам – до повишаване на цената на крайния продукт, коментират още от НАСП.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 53 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Приземен

    178 9 Отговор
    Глупости на търкалета!!! И огромни лъжи!
  • 2 Последния Софиянец

    242 11 Отговор
    Аз си живея в панелка.Ортака купи нов апартамент и гледам един майстор му режеше стената с трион като сирене.А аз панела с бормашина не мога да го пробия.

    Коментиран от #3, #45

  • 3 Бл.134 в Зап. парк

    62 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    По пет ,по пет ...юруш
  • 4 Петър

    185 3 Отговор
    Георги Шопов е шеф на строителната фирма " Тобо" освен шеф на НАСП. Рекламира строителството ,защото има пряк интерес от това хората да купуват. А как строи фирмата му може сами да прочетете сами в нета. П.атена статия.
  • 5 Калитко

    148 3 Отговор
    Лакърдии за балъци.
  • 6 Коко

    156 7 Отговор
    Големи простащини пишете.На територията хора не останаха имало търсене.В момента има жилища за поне 20 000 000.

    Коментиран от #7, #29

  • 7 Загрижен

    110 11 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Напълно съм съгласен. Предлагане на маломерно ново строителство има за целия китайски народ. Предлагане на епк и панел в нормалните квартали, обаче, няма. Цените са космически, желаещи да станат столичани колкото искаш... Скоро няма да се спука тоя балон. Лошото е, че панелките имат нужда от сериозни ремонти, а никой дума не обелва за това. Имам предвид държавицата ни долна, защото от данък сгради какви милиони и милиарди текат...
  • 8 ХАХАХА😂

    112 7 Отговор
    Абе тия как не измислиха някой нов сюжет толкова години? Едни с пари ще зарежат панелките за ново, а други разочаровани от новото строителство, ще купуват панелки! А на брокитата жопчетата все ще са пълни :-)))
  • 9 Караджов

    158 7 Отговор
    Ще заменим панелката дръжки. Затова пред блока ми е пълно с листовки как купуват спешно панелка в района, а новата кооперация отсреща накичена с реклами продава се и никой не взима.
  • 10 cпaм

    59 5 Отговор
    Милена, c тaя реклама ма нaви
  • 11 Пламен

    135 6 Отговор
    Не бих купил ново защото новите квартали са гета без всякаква инфраструктура.Другото е че квадратурата им е измислена
  • 12 Таня

    30 93 Отговор
    Вярно си е ,живях в панелка 10г откакто съм във ново строителство се родих.Панелките миришат на гнило ,а и съседите ужас ,и мушкато на стълбищата😀

    Коментиран от #31

  • 13 Евгени

    22 70 Отговор
    Тези който си живеят в панелите, гроздето им е кисело
  • 14 Роко Скиавоне

    67 35 Отговор
    Неискам да живея затворен между стени,имам и панелка и ново стройтелство.Дразни ме само дори когато се разминавам по стълбището с някой и той незнае че като му кажеш добър ден е културно да ти върне ,напротив гледате като ботур,чуваш скандали от съседите,понякога ухае на тенджера с кисело зеле от некой етаж,може да се дочуят и писъци на некоя незадоволена лелка,сега живея в малко имение и се родих,имам си всичко частен парк за отдих,частен басейн,спокойстви и чист въздух отвсякъде природа биоградина със зеленчуци и плодове.Друго за момента не ми трябва

    Коментиран от #28

  • 15 Прегоряло

    34 3 Отговор
    "Факти", а по-вещите по въпроса казват, че биха повярвали донякъде в тази статия, ако бяха изписани имената и начинът на набраните средства по отношение на тази Национална асоциация на (НАСП) и на действителните "инвеститори", което е неолходимо и дори само като предпазно средство срещу повтаряне прегарянията от недалечното минало на пирамидите и липсата на наказания за тях.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 33 Отговор
    СМЪРТ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ-СВОБОДА НА НАРОДА!
    ДА ЖИВЕЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА!

    ИЗКУПУВАМ НА ЕДРО ЖИЛИЩА, А СЪЩО И ЦЕЛИ ВХОДОВЕ, В ПАНЕЛКИ СЪС СПРЯНО ПАРНО. ПЛАЩАМ ИЗГОДНО В ЕУРО, ДОЛАРИ ИЛИ КОМПЕНСАТОРНИ БОНОВЕ. ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ. ПРИ БЪРЗО СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, ПОЛУЧАВАТЕ ПОДАРЪК.
    ЗА ИНТЕРНЕТ ЮЗЕРИ,-ПРЕФЕРЕНЦИИ.
    ОТДАВАМ ПОД НАЕМ/ПРОДАВАМ ОФИСИ, ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ, ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ, ГАРАЖИ В НОВОПРОЕКТИРАНИ БИЗНЕС-СГРАДИ.
    ТЪРСЯ ФИРМА ЗА МАЩАБНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ПАНЕЛКИ.
  • 17 Шофьор

    77 10 Отговор
    Трябва да си болен мозък да се "отървеш" от перфектни, като обем, на реална квадратура помещения, за да се сдобиеш с некачествено строителство, скосявания, стаи с големина на панелката банята и всичко това на точно двойна квадратура, за да избиеш размера на панела! Ама те някои хора ходят и да се боцкат с разни странни субстанции, други пък си купуват 10 годишни автомобили за 50 хиляди... Важното е да си в тренда - ЛГБТ, ама тя и статията такава: шитня, фейк и т.н. "нюз"!

    Коментиран от #21

  • 18 Гост

    75 8 Отговор
    Кой луд ще замени просторът на панелката с ирационалната душегубка на новото строителство?
  • 19 Гост

    97 7 Отговор
    В градовете се заселват общаци, върнали се от гурбет с мечти за статут на граждани. В селата се заселват богаташи, на които им е писнало от мизерията на града.
  • 20 Гост

    68 6 Отговор
    И как предлагането не може да догони търсенето, като обявите седят по няколко години?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тони

    43 3 Отговор
    Пълни, ама пълни простотии.
  • 23 СияП

    48 5 Отговор
    Ръстът ще е основно заради нараснали цени на материалите. Към това се добавят инфлацията, ниските лихви и търсенето от страна на купувачите. Цените ще растат, но не е балон. За купувачите на ново строителство с малки бюджети - замислете се, защото времето минава бързо и ако купите ново строителство с дневна и спалня, утре ще ви е тясно и е по-добре да си купите старо строителство с две отделни спални. Манастирски ливади, Кръстова вада и Витоша са квартали-спални. Няма инфраструктура, улично осветление, асфалт, места за паркиране, градски транспорт с добри връзки, няма зелени площи. Старите квартали като Младост, Дружба и Люлин са къде-къде по-добри за млади майки и вързарстни хора. Никой, млдежи, няма да дойзе да ви тупа по рамото, ме сте в ново строителство в квартал пета категория, който ще е хубав след като починете, или никога. Живейте сега, уважавайте се и мислете за себе си, а не за какво ще кажат гостите ви, които след две години няма и да виждате сигурно...
  • 24 Анонимен

    45 3 Отговор
    Нов апартамент в Бояна, на златната миля, над половин милион, отделно такси по прехвърлянето и обзавеждане. Този се води евтин. В София има къде-къде по-скъпи. Да ви кажа, не ми хвалете новото строителство. Не си слагат пердета на прозорците. Гледаш и отпред, и зад блока през прозорците - вечно някой бърка по хладилниците и пие директно от бутилката. На фасадата на блока вторият етаж са без завеси и гледаш какво става в банята, върху хладилника шишетата, гледаш им домашните фланели и вечно жената на печката, мъжът по цял ден на масата. Мъжът вечно пуши гол на балкона. Една приятелка идва и всеки път той е там и тя ми се смее. Обувките си ги оставят на изтривалката, както на село. Боклукът, щом тръгнат да го хвърлят, държат го отвън, пред вратата. Има специална стая 15 квадрата за колела и колички, но НЕ, държат ги на етажа, пред вратата, да пречат на отсрещния апартамент да се влиза и излиза... Това е, селяните са по новите блокове. Едните направиха наводнение и се покриха, за да не платят 2 лева да оправят стената. Сега така си и стои. В задния двор се събират на кебапчета и лютеница. Отвън ако гледате, всичко е цветя е рози. Отвътре - проблемни съседи, дошли директно от външната тоалетна и кабарето, там са без пердета.
  • 25 Критичната маса е факт

    45 6 Отговор
    Не става за живеене, ни в София, ни в останалите големи градове, нама я атмосферата, няма ги местните зевзеци, няма град.Сбироток който за нищо не милее. Тарамбуки през две пейки по НДК и всякаква реч и диалекти.
    Никой не си избира къде да се роди разбира се, ама тая София да не е с мед намазана?
    Та ..".почвям да бегам бате"
    Тъпчете се се със здраве!😎
  • 26 споко

    15 23 Отговор
    Това правителство скоро ке падне и цените ще се успокоят.
  • 27 Отново

    23 2 Отговор
    и отново пишете пълни глупости !
  • 28 Чоко

    20 3 Отговор

    До коментар #14 от "Роко Скиавоне":

    А ти ли копаш доматето и компиро? Щото кой не копа, нема да руча !
  • 29 Щблжупцущшцпйьоъзтлц

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Правилно ли вицдам 20 милиона жилища, че има в България
  • 30 Гост

    28 7 Отговор
    Не бих дал старото и изпитано за ново, нито панела, нито колата, нито жената, еее добре де за жената мога да направя компромис😀

    Коментиран от #33

  • 31 Кисела

    24 5 Отговор

    До коментар #12 от "Таня":

    Интересно, но при мен е обратно. Омръзна ми от миризми и шум в кооперацията. Сега покрай застрояването виждам и липсата на светлина. Да не говорим за напрежението покрай паркирането, при положение, че имахме гараж, но не минаваше ден без разправии. От три години съм в панелен блок на последен етаж. Светлина, простор, панорамна гледка и тишина. Трудно бих заменила това.
  • 32 петър

    25 3 Отговор
    Имам три апартамента и предпочитам да живея в панелен,защото е с добра локация, престижен район без цигани,среден и топъл.Маломерното ново строителство на края на града без улици и паркинги не е ме блазни.
  • 33 Помнещ

    13 5 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Това за жената ме изкефи!:) Ако, ти скочи нещо двайсетина годишно на врата, набързо ще забравиш булята!:)
  • 34 Варна

    8 8 Отговор
    Стойте си по селата и стига сте давали акъл
  • 35 Аз Кочо

    8 1 Отговор
    Управителят на Нидерландската централна банка заяви, че смята рисковете от по-устойчива инфлация за по-големи, отколкото са прогнозите на базираната във Франкфурт ЕЦБ. Други представителите на банката също изразиха съмнение доколко инфлацията ще се забави до точно 1,8% през 2023-2024 г., каквато е прогнозата на ЕЦБ.

    Малко по-рано този месец гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман изрази подобно мнение като това на Нот, прогнозирайки, че ЕЦБ може да покачи лихвите в края на 2022 г. или в началото на 2023 г. "През 2022 г. ЕЦБ ще трябва да се фокусира върху постепенно премахване на отрицателните лихви и на нетрадиционната парична политика", каза Холцман в четвъртък, цитиран от Ройтерс.
    Това значи затягане на кредитите а от там срив при активите, не знам какъв е този оптимизъм относно имотният пазар в България
  • 36 балон

    9 9 Отговор
    Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.
  • 37 Гост

    10 8 Отговор
    До 36 - пии си хапчетата хахо

    Коментиран от #44

  • 38 Гост

    10 5 Отговор
    Купувайте забивайте се в заеми и си мислете ,че сте на голяма далавера с голямата ликвидност.По сегашните цени на имота вложението от наем се избива след 25 години,ако на това му викате ликвидност и запазване на спестяванията значи сте много заблудени.Успех на наивниците.
  • 39 ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ

    9 4 Отговор
    ИМОТНИЯ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!! ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ И БРОКЕРИ, СТРОИТЕЛНИ "ПРЕДПРИЕМАЧИ" И БАНКЕРИ ВИЯТ НА УМРЯЛО !!!
  • 40 ПЛАТЕНИ СТАТИИ

    8 4 Отговор
    ТОВА Е ПЛАТЕНА СТАТИЯ, ИМОТНИЯТ БАЛОН СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА !!!! ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ !!!
  • 41 ПАЗАРЪТ ЩЕ СЕ СРИНЕ

    7 4 Отговор
    ПЛАТЕНИ СТАТИИ, ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ И БРОКЕРИ, СТРОИТЕЛНИ "ПРЕДПРИЕМАЧИ", БАНКЕРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИЗМАМНИЦИ ОТ ИМОТНАТА МАФИЯ ВИЯТ НА УМРЯЛО !!! ИМОТНИЯТ БАЛОН СКОРО ЩЕ СЕ СПУКА !!!
  • 42 ИМОТНАТА МАФИЯ ВИЕ НА УМРЯЛО

    8 4 Отговор
    БРОКЕРИТЕ, СТРОИТЕЛНИТЕ "ПРЕДПРИЕМАЧИ", БАНКЕРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ИЗМАМНИЦИ ОТ ИМОТНАТА МАФИЯ СА СЕ РАЗКРЯКАЛИ И ВИЯТ НА УМРЯЛО !!!
  • 43 Гост

    7 1 Отговор
    Е колко години се срива пазара вече?Който има нужда и пари купува,другите все им е скъпо.
  • 44 2022 БАЛОН

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    ИМОТНИЯ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ СРИНЕ !!! ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ И БРОКЕРИ, СТРОИТЕЛНИ "ПРЕДПРИЕМАЧИ" И БАНКЕРИ ВИЯТ НА УМРЯЛО !!!
  • 45 Майстор

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ти какво, хвалиш ли се ? Повече ми се струва, че ....гроздето е кисело... Поне не пиши глупости. Ако те интересува прочети нещо за газобетона и цената му.
  • 46 Спас

    6 1 Отговор
    Аз живея в ново строителство. Сградите около мен са ново строителство. В две от тях светят по 3-4 апартамента, а в по-голямата 10(15 най много). За какъв недостиг на жилища става въпрос, за какво инвестиране в имоти. Моя го взех за 80000 лева, а после ги направиха 80000 евро. Или ще бутнат цените или тия апартаменти ще останат празни.
  • 47 Хаха

    4 1 Отговор
    Имотите поскъпват но наемите падат. Балон няма! Хаха!