Last news in Fakti

7 Януари, 2003 00:00 680 0

Калиакра става архитектурен резерват

  • калиакра-
  • крепостта
Античната средновековна крепост “Калиакра” и прилежащата й територия и акватория ще бъде обявена за национален археологически резерват.
“Калиакра” е любимо място на българските политици заради близостта до резиденцията в Шабла. По време на правителството на Костов всички министри се изредиха да почиват в шабленската резиденция и да обикалят Калиакра. От там лично Иван Костов наблюдава слънчевото затъмнение. Това лято пък премиерът Симеон Сакскобурготски и министър Долорес Арсенова вечеряха в пещерата на нос Калиакра. На следващия ден царят бе обявен за почетен гражданин на Балчик. Екоминистърката бе цяла седмица преди това в резиденцията в Шабла. Тя обиколи цялата територия на Калиакра и се предполага, че идеята за обявяването на Калиакра за резерват е нейна.
Крепостта Каликра и прилежащите й части са разположени на обща площ от около 5350 декара в близост до каварненското село Българево. Каликра е сред малкото археологически обекти разположени извън регулационните граници на съвременните населени места, което улеснява пълноценното провеждане на реставрационни и консервационни работи. В края на 8 век крепостта става център на добруджанското деспотство. През 1967 година крепостта е обявена за паметник на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА