Last news in Fakti

10 Януари, 2003 00:00 10 258 0

Аспираторът е задължителен в съвременната кухня

  • трябва-
  • модели-
  • въздух-
  • абсорбатори-
  • аспиратори-
  • помещението
, Стъклените приставки и модерният дизайн оскъпяват уредите, но допълват интериораЧаст от всяка модерна кухня е въздушният аспиратор (абсорбатор). Освен уред за пречистването на въздуха, той е и неизменна част от интериора, която както останалите мебели трябва да бъде внимантелно подбрана. Аспираторите са няколко типа според местоположението им, начина на монтаж или дизайна. Може да са вградени или декоративни (открити). Изборът на абсорбатор зависи от разположението на кухненското помещение и предпочитанията - дали ще е в шкафа или ще е допълнение към интериора. В този случай стила, размерите, формата и цвета на уреда се подбират според обзавеждането.

Декоративните аспиратори
са няколко типа. Единият е така нареченият каминен тип - голям конус, който има основно естетична функция. Предлагат се ъглови каминни абсорбатори. Другият разпространен тип е островният, който не се закрепя за стената, а стои свободно в помещението над печката. Формата му може да е конусовидна, правоъгълна или полусферична.
Абсорбаторите се различават и по принципа на рециклиране на въздуха. Свързаните с комин или отдушник изхвърлят целия въздух навън. При тях филтърът е метален или миещ се. Другият тип не са свързани с комин. След филтрирането въздухът се връща обратно в помещението. Филтърът е от активен въглен и се сменя 2-3 пъти през годината. Съществуват модели с възможности за съчетаване на двата начина на филтриране.

Техническитехарактеристики
на аспиратора се съобразяват с обема на работата и големината на кухненското помещение. Най-разпространени на пазара са моделите с един или два мотора. Мощността се определя в кубически метри въздух, рециклирани на час. Най-мощните абсорбатори са с възможности 800 - 1000 куб. м на час, но в домашни условия не е необходим повече от 400 - 600 куб. м. Почти всички нови модели са трискоростни, но някои от по-евтините уреди са с две скорости на работа. Допълнителни екстри са светлинната и звукова индикация за замърсен филтър и таймерът.
За да се избегнат проблемите в бъдеще е особено важен качественият монтаж. Ако коминът е запушен, абсорбаторът трябва да се отведе навън през стената или през прозореца. Отворът трябва да е добре уплътнен и да е на място, от което кухненската миризма няма да влиза в спалнята на съседите например.

За оптимална работа
специалистите препоръчват да се избере най-късият и пряк път на въздушния поток. Тръбата минава над шкафовете и се скрива с декоративен перваз. Абсорбаторът се монтира поне на 50-60 см над печката. При избор на вграден аспиратор трябва да сте сигурни, че кухненските шкафове са от качествен материал, който няма да се раздуе или увисне от изпаренията. Важно и е уредът да се монтира без луфтове, за да не издава допълнителен шум при работа.
На пазара се предлага голямо разнообразие от марки и модели. Най-често се използват тези на Faber и Ariston, но можете да избирате и аспиратори на De longhi, AEG, Bosh, Whirpool, Conegliano, Brandt, Gorenie, и др. Изискванията, които определят качеството, са намалена консумация на енергия и ниско равнище на шума, съчетано с максимална ефективност.

При моделитеот най-висок клас
максималната икономичност е съчетана с дистанционно управление и автоматично регулиране на силата на собствените светлинни източници спрямо светлината в помещението, автоматично управление на количеството въздух, който ще се екстрахира, в зависимост от температурата или изпаренията от готвенето. Цветовете, които може да избирате за декоративните аспиратори са бял, кафяв, черен и inox, както и съчетания от тези цветове или стъклени приставки. Цените зависят от типа, мощността и актуалността на модела. Най-скъпи са островните абсорбатори - 800 - 1900 лв., ъгловите каминен тип са между 600 и 1000 лв., а шкафните са от 120 до 300 лв. От този тип могат да се намерят и по-стари модели с филтър от активен въглен или вата между 50 и 100 лв.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА