17 Февруари, 2017 15:27 4 171 0

Най-мръсните и най-чистите градове

  • въздух-
  • замърсяване-
  • град

Китай продължава да оглавява класацията на държавите, в чийто градове въздухът е най-мръсен. Замърсеността му в Пекин е достигнало такива нива, че населението буквално се задушава от смог и властите са се принудили да вземат решение за намаляване с 30% на местното използване на въглища през 2017 г.

САЩ са на 8-мо място в класацията на държавите с най-нисък процент на замърсяване на въздуха, но това може да се промени, напомнят експерти. Причината е, че президентът Доналд Тръмп, възнамерява да изпълни предизборните си обещания да възобнови производството на въглища в страната, независимо от критиките от страна на еколози и ръстът на възобновяемата енергия.

Налице са много начини за намаляване замърсяването на въздуха, но ключът е PM 2.5 – един от най-опасните видове замърсители, тъй като може да попадне в белите дробове и да доведе до сериозни здравословни проблеми и хронични заболявания. Препоръчително е нивото на PM 2.5 да не надвишава 10 микрограма на кубичен метър въздух. За сравнение, нивото на този показател в китайските градове надвишава 500 микрограма на кубичен метър.

Има коренна разлика между това колко е замърсен въздухът в даден град и колко души са умрели в резултат на мръсен въздух. Така например, в Китай въздухът е един от най-замърсените в света, но се намира на пето място в класацията на брой умрели на глава от населението в резултат на това. Донякъде това се обяснява с високия брой население. САЩ са сред държавите с най-ниска смъртност на глава от населението, причинена от замърсен въздух.

Изследванията през последното десетилетие показват, че глобалното затопляне и изменението на климата са факт и колкото повече вредни емисии се изхвърлят в атмосферата тези два процеса се ускоряват.

Държави с най-нисък % на замърсяване на въдуха показател Държави с най-висок % на замърсяване на въдуха показател
Нова Зеландия 5 Саудитска арабия 108
Бруней 5 Катар 103
Швеция 6 Египет 93
Австралия 6 Бангладеш 84
Канада 7 Кувейт 75
Финландия 7 Камерун 65
САЩ 8 ОАЕ 64
Исландия 8 Непал 64
Естония 8 Индия 62
Испания 9 Либия 61


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА