Last news in Fakti

14 Януари, 2003 00:00 526 0

200 лв. глобата, ако не пуснем хора на енергото за проверка в дома си

  • глобата-
  • предприятие-
  • които
Министерският съвет ще определя две горни граници на продажната цена на топлинната енергия за битови потребители. Това предвижда проектът за нов закон за енергетиката, чието обществено обсъждане започва идната седмица.
Първата, по-ниска цена, ще важи за абонатите, които имат договор с фирма за топлинно счетоводство или са учредили свое юридическо лице, което да ги представлява пред топлофикационното дружество. Втората, която ще е по-висока, ще е за тези, които не отговарят на тези условия.
В проекта се въвежда нов участник - търговец или публичен снабдител, който ще купува електроенергия от електроразпределителното предприятие и ще я продава на крайните потребители.
От 7000 до 20 000 лв. е глобата за предприятие, което продава ток, топлоенергия или природен газ на цени над горната им граница, която ще се определя от Държавната комисия за енергийно регулиране.
От 1000 до 5000 лв. е глобата за потребител, който наруши нормалното топло- или електроснабдяване на съседите в блока или квартала. Той ще бъде санкциониран, ако например заради включване на некачествен прибор гръмне инсталацията в кооперацията. От 100 до 200 лв. пък е глобата за отказан достъп до жилището на човек от енергото или топлофикация за проверка на измервателен или контролен уред.
Със закона около енергийните обекти ще се въведат т.нар. сервитутни зони със забрана на определени дейности в тях - застрояване, слагане на други мрежи, засаждане на определени култури. Еднократно обезщетение ще се плаща на собствениците на частни имоти или части от тях, попаднали в зоната. Размерът на обезщетението ще зависи от площта на засегнатия имот, пазарната му оценка, видовете ограничения и др. Енергийното предприятие ще плаща и всички причинени вреди в зоната.
Имотите, които попаднат в зоните около съществуващите енергийни обекти - подстанции, централи, мрежи високо напрежение и други, няма да получат обезщетение за ограничаване на дейността им, пише още в проектозакона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА