Last news in Fakti

15 Януари, 2003 00:00 487 0

1,9 млрд. лева дължат граждани и фири на държавата

  • фирми-
  • задължения-
  • данъчни-
  • данъчни задължения
,1,9 млрд. лв. са просрочените данъчни задължения на граждани и фирми, съобщи главният данъчен директор Николай Попов. От тях несъбираеми са половината - около 950 млн. лв. Те са натрупани от фирми-фантоми, които нямат имущество и участват във вериги за източване на ДДС. Трудносъбираемите данъчни задължения възлизат на 600 млн. лв. Те са от фирми в несъстоятелност или ликвидация.
Събираемите данъчни задължения са за 350 млн. лв. За да ги приберат, бирниците могат да налагат запор върху имуществото или заплатата на длъжниците или да искат от МВР да им забрани да напускат страната. Ако и това не помогне, след 6 месеца борчлията се предава на Агенцията за държавни вземания, която решава дали да продаде имуществото, или да поиска фалита му.
От днес данъчните ще налагат глоби до 500 лв. на търговци и занаятчии, които още не са подали патентна декларация за т.г. Вчера бе крайният срок за внасяне на формуляра и пред данъчните служби в София се бяха натрупали опашки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА