Last news in Fakti

10 Март, 2003 00:00 1 468 0

Джим Саутуърд - изпълнителен директор на "Софийска вода" АД: Невъзможно е всички да са изрядни платци

  • които-
  • много-
  • водата-
  • сметки-
  • около-
  • тръби-
  • неплатени-
  • някои-
  • плащат-
  • големи-
  • услугата-
  • бъдат-
  • абонати-
  • хората-
  • години-
  • софийска-
  • всички-
  • вода-
  • клиенти-
  • поради-
  • преди-
  • длъжници-
  • фирми-
  • дълговете-
  • сметките-
  • останалите-
  • имаме-
  • платци-
  • повече-
  • отклонения-
  • не

- Г-н Сатуърт колко са в момента задълженията към "Софийска вода" АД?
- Сега имаме повече информация в нашата база данни за длъжниците. Няма голама разлика между времето преди и след концесионирането на дейността. Длъжниците съществуват от много години. Някои блокове напр. имат неплатени сметки отпреди 5-6 години. Обща сума на неплатените сметки сега е най-висока - около 29,5 млн. лв. Надявам се, че през следващите месеци тя ще може да бъде намалена значително.Когато сключихме договора за концесията ние поехме както дълговете към ВиК, така и нейните неиздължени суми към други фирми. Договорът бе стандартен, както при всяка приватизационна сделка.

- Имахте ли представа, че дълговете ще са толкова големи?
- Винаги сме приемали, че дружеството, което вземаме на концесия ще има несъбрани вземания. Предполагахме, че ще имаме ниво на събираемост около 93 на сто.

- Каква е в момента събираемостта?
- Средногодишно 90 на сто. Тя се влияе от много фактори. През зимата хората имат да плащат повече пари за отопление и затова отлагат издължаването на сметките си за водата. През юли, август и септември не се плаща редовно, защото хората са в отпуска. Правим опити да повишим събираемостта поне до планирания минимум от 93 процента.

- Имате ли длъжници, които да смятате за безнадеждни?
- Има различни причини, поради които не можем да си събърем вземанията - напр. някои хора умират или фирми, които фалират. Има дългове, които никога не могат да бъдат събрани. Това е част от бизнеса. Невъзможно е да няма длъжници и всички да са изрядни платци.

- Какво бихте предприели, за да се избегне колективната отговорност - изрядните платци да бъдат санкционирани, заради неплатени сметки на своите съседи?
- В столицата "Софийска вода" водоснабдява 11 700 отделни жилищни сгради. Около 4 хиляди от тях (или отделни техни входове) са с един водомер. Благодарение на хората, които са редовни платци съществува услугата водоснабдяване. Основният принцип, който се стремим да спазваме е да санкционираме само неизрядните. Напоследък се срещнах с много хора и те са загрижени за своите съседи, които не си плащат сметките и се чувстват измамени. Всяка стотинка от дълговете, събрана от нашето дружество ще бъде инвестирана за подобряване на водоснабдяването на софиянци. Мисля, че това е едно добро послание и се надявам хората да го разберат.

*- За тези 30 млн. лв неплатени сметки колко километра тръби биха могли да се подменят?
- Около 300 км. Много неща може да се направят с тези пари. Не бива да се забравя, че при по-големи поръчки подмяната на старите тръби се поевтинява, но затова са нужни повече средства. В най-тежко състояние са етернитовите тръбопроводи, които са 700 км.
Много години в тръбопроводната мрежа на се били правени инвестиции. Обемите на загубите по уличната мрежа в началото на концесията бяха 60 на сто. В договора е записано, че шест години след това те трябва да бъдат сведени до 30 на сто. Досега е направено много. Сега между кварталите има гранични кранове и са монтирани водомери с дистанционно отчитане, чрез които може да са разбере точно къде има най-големи течове или голяма несанкционирана консумация на вода, която не се плаща. Най-много течове има в зоните, където са монтирани улични тръби от етернит. Немалка част от стоманените тръби са силно корозирали. В жк "Обеля" се наложи да се подменят всички сградни отклонения, защото монтираните преди 10-15 години стоманени тръби бяха напълно изгнили. В центъра на града има чугунени тръби, които са слагани преди около век, които не текат. Те са в много по-добро състояние, но не бива да се мисли, че няма да им обърнем внимание. Ръждата в тях компрометира питейните качества на водата. Трябва да бъдат постигнати и определени стандарти за чистотата на водата. В много от сградите вътрешните инсталации са изгнили и също влияят негативно на качествата на водата. Те са обаче частна собственост и ние не ги контролираме.

- Шест десети от водата се губят по уличните и магистралните водопроводи. Не е ли прекалено много?
- Наши проучвания показват, че само половината от тези загуби се дължат на течовете. Останалите се технически загуби и кражби на вода от нелегални отклонения и абонати-фантоми.

- В кои зони на столицата има най-голяма концентрация на абонати с неплатени сметки?
- Навсякъде в града. Не бих акцентирал върху някои отделен квартал. Дълговете на домакинствата в София са около 19 млн. лв. Големи неплатени сметки има както в блокове с общи водомери, така и в такива, имащи и индивидуални уреди за отчитане консумация във всяко жилище. Блок 310 в жк "Младост-3" е рекордьор с дълг от 55 хил. лв. Вече се водят преговори за неговото погасяване.

- Има ли случай да бъде спряна водата на нередовен индивидуален абонат?
- Да, има. И ще спираме. През първите два месеца на годината служители на "Софийска вода" АД са разговаряли с 1200 абонати с големи неплатени сметки. През януари и февруари сме прекъснали водоподаването на 70 абонати. С останалите сме постигнали споразумение за разсрочване на плащанията. Не можем да спрем водата на всички длъжници наведнъж. Нито имаме желание да го направим. Нашето желание е не да спираме водата, а да мотивираме хората да си плащат за услугата. Това не е рестриктивна мярка спрямо некоректните, а начин да изразим уважението си към изрядните клиенти на дружеството.

- Някои абонати получават сметки, които са за консумирана вода с месеци назад. Има ли изоставане в изчисляването на сметките?
- По принцип няма. Има някои адреси, които още не са въведени в нашата система "Афинити". Всеки месец издаваме по около 340 хил. фактури. На някои клиенти не издаваме сметки всеки месец, напр. в селата. Има около 1000 абоната, които поради една или друга причина не бяха включени в новата база данни - било то поради промяна на адреса, било то поради операторска грешка. Би трябвало да прилючим с този проблем до края на февруари. Те ще си получат всички фактури и ще им се дадат облекчени условия за издължаване - т.е. без лихви и с разсрочване.

- Кои са най-големите фирми-длъжници на "Софийска вода"?
- Преди време спряхме водата на завод "Осми март". Дългът му е над 40 хил. лв. Бившето текстилно предприятие като цяло не функционира, но в неговите цехове сега работят много малки фирми, които консумират вода. Повечето от тях след спирането на водата започнаха да подават заявления да им бъдат изградени индивидуални отклонения и да станат наши клиенти. Другият длъжник, чиято вода бе спряна е фабриката за тръби в Кремиковци ВАТ ВАС. Нейният дълг също е над 40 хил лв. На 13.02.2003 г. се опитахме да им спрем услугата, но те не ни допуснаха. На другия ден, 14.02.2003 г. щяхме да преустановим водоподаването чрез прекъсване на сградното отклонение откъм улицата, но намерихме шахта и прекъснахме услугата отттам. Оказа се, че те си я пуснаха водата сами. Наложи се да разкопаем сградното отклонение. Седалището на фирмата е в с. Огняново край гр. Елин Пелин. Те произвеждат продукция, която продават. За това те използват вода, която не плащат. Но ако решиш да отидеш в склад за строителни материали и искаш да си вземеш безплатно стотина метра тръби, например, ще те обявят за крадец. Как бихме квалифицирали тези клиенти тогава? Излиза, че те крадат от останалите, които плащат за услугата.
Разговора води:
Васил Ташевски
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА