Last news in Fakti

12 Юли, 2023 09:21 2 086 4

Изграждането на център за данни на Google предизвика гняв

  • уругвай-
  • google-
  • вода-
  • завод

Центърът ще използва 7,6 милиона литра вода на ден за охлаждане на сървърите

Изграждането на център за данни на Google предизвика гняв - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

План за изграждане на център за данни на Google, който ще използва милиони литри вода на ден, разгневи уругвайците, които страдат от най-лошата суша от 74 години насам, съобщи The Guardian.

Гигантът за търсене купи 29 хектара земя, за да построи център за данни в департамента Канелонес в Южен Уругвай. Центърът ще обслужва потребителите на Google по цял свят, обработвайки заявки за услуги като YouTube, Gmail и Google Search. Планира да използва 7,6 милиона литра вода на ден за охлаждане на сървърите, което се равнява на дневната консумация на 55 000 души.

„Само малка част от водата в Уругвай се използва за пиене. По-голямата част от нея отива в големите агробизнеси за соя, ориз и дървен материал. Сега Google планира да използва огромно количество вода“, каза Даниел Пеня, изследовател в Републиканския университет в Монтевидео.

Министерството на промишлеността на Уругвай на свой ред каза, че компанията преразглежда плановете си и центърът за данни ще бъде "по-малък".

Изключително малкото валежи и рекордно високите температури доведоха до рязък спад в доставките на питейна вода в цялата страна и започна да използва вода от устието на Рио де ла Плата, където морската вода се смесва с прясна вода.

В същото време правителството удвои допустимото ниво на натриев хлорид в чешмяната вода и съветва бременните жени и хората с тежки заболявания да се въздържат от пиенето ѝ. Президентът на Уругвай Луис Лакал Пу обяви спешни мерки като премахване на данъците върху бутилираната вода и раздаване на два литра безплатна вода на ден на 21 000 души в нужда. Той също така обеща да построи още един нов резервоар в рамките на 30 дни, се казва в специализиран доклад.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    15 0 Отговор
    Огромни природни ресурси използва Фейсбук, за да може кифлите да си показват снимките и да си вдигат цената, а капитализма да си рекламира стоката на консуматорското общество иначе всички били еко био зелени

    Коментиран от #4

  • 2 Наблюдател

    8 2 Отговор
    Тук не схващам нещата, тези сървъри предполагам ще се охлаждат от ниската температура на водата, няма да я пият. Какъв е проблемът тази вода после, хайде не за пиене но да се ползва за хигиенни, промишлени нужди или напояване?

    Коментиран от #3

  • 3 Мда

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Не само това, но и трябва да я филтрират, т.е ще е по-годна за пиене отколкото преди. Прост народ лесно с манипулира с политически цели
  • 4 капиталист

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "А50":

    Ти имаш ли Фейсбук? Аз нямам време за губене там.