Last news in Fakti

29 Май, 2022 10:37 3 884 10

Супер ниски лихви по ипотечните заеми при съседите

  • турция-
  • ипотечен заем-
  • условия

Те обаче няма да се отнасят за всички турци

Супер ниски лихви по ипотечните заеми при съседите - 1
Снимка: М. Богданова ©

В средата на месец май турският президент Реджеп Тайип Ердоган въведе нови мерки, насочени към борба с покачващите се цени на жилищата чрез предлагане на ниски лихвени проценти. Лихвените проценти по ипотечните кредити в Турция в момента варират между 18,5% и 24% на годишна база. Новият пакет обаче предлага на купувачите много по-евтин заем с годишна лихва от 11,88%.

Пакетът от нови мерки включва три различни схеми:

1. Заеми с месечен лихвен процент от 0,99% с падеж до 10 години. Този пакет ще бъде достъпен за нови купувачи на жилища на стойност до 2 млн. турски лири (130 000 USD).

2. Кредити с месечен лихвен процент от 0,89% и 10-годишен срок на погасяване. Този вариант ще е за хора, които желаят да конвертират чуждестранната си валута или да държат депозити в злато в Централната банка на Турция.

3. Заем от 20 милиарда турски лири (1,3 млн. USD) ще бъде даден на строителни компании при условие, че цените на жилищата са фиксирани за период от 1 година.

Веднага след като Ердоган обяви горепосочените мерки, потребителите на социалните мрежи започнаха да споделят информация за внезапното рязко покачване на цените на жилищата. Най-посещаваният сайт за недвижими имоти в Турция – Sahibinden.com, позволява на потребителите да проследяват промените в цените в обявите за къщи или апартаменти. Хиляди хора започнаха да споделят скрийншотове, показващи неочакваното покачване на офертните цени.

Внезапното покачване на цените на жилищата предизвика официална реакция на турския министър на финансите и финансите Нуреддин Небати. Той каза, че неговото министерство следи отблизо такива "опортюнисти", които се възползват от ситуацията, като повишават цените, което нарушава правилата на свободния пазар. „Искам категорично да заявя, че ще предприемем всички необходими мерки срещу онези, които се опитват да преследват нашите граждани и да се възползват от мерките, които започнахме да прилагаме, и няма да ги толерираме“, предупреди той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    15 2 Отговор
    Супер ниска лихва 20%... взимаш 1м лири за 20 години и връщаш 5м лири. Просто прекрасно!
  • 2 Сметки

    13 4 Отговор
    Когато се прави кредитирането по-достъпно (евтино) се увеличава търсенето, което води до дефицит на предлагането и увеличение на цената.
    Да искаш да намалиш цените на жилищата чрез понижаване на лихвата по ипотечен заем, е като да гасиш пожар с бензин.
  • 3 Те затова икономиката им върви

    6 1 Отговор
    Щото са ниски.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трябва

    3 7 Отговор
    да се забрани притежанието от повече от един имот на семейство

    Коментиран от #10

  • 6 Гост

    5 7 Отговор
    До 5 - ти искаш да ни върнеш в комунизма.Тогава са взимали големи и скъпи имоти и къщи на цели фамилии от лекари,учени хора и др. и са ги изселвали в Белене.Тези хора са били интелигенцията на БГ

    Коментиран от #7

  • 7 Не точно

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Не искам комунизъм хората нямат нужда от много неща и свръхпроизводство но все още трябва да мине време за да го осъзнае
  • 8 Гост

    5 9 Отговор
    При комунизма се даваше заплата,сега се изкарва.Тези които са кадърни и можещи имът хубави и скъпи жилища и коли.А неудачниците бачкът по цял ден за да оцелеят.

    Коментиран от #9

  • 9 Животът

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    е колело - не знаеш как ще те завърти и дали няма да се питаш след време за какво ти е било всичко
  • 10 333

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Трябва":

    Тия, които искат да живеят под наем какво ще правят? Тия, които не могат да си купят жилище под моста? Или 3 поколения в гарсониера?