28 Март, 2003 00:00 737 0

Добре познат сценарий

  • държавата-
  • сделката-
  • преди-
  • продажбата-
  • трябва-
  • проектодоговора-
  • които-
  • венчърс-
  • дивидента-
  • договор-
  • новия-
  • компанията-
  • съвет-
  • освен-
  • агенцията-
  • година-
  • отлагане-
  • синдикатите-
  • според-
  • заявиха-
  • купувачът-
  • транспорта-
  • преговори-
  • млн евро-
  • вива венчърс-
  • осве
Подписването на проектодоговора за продажбата на БТК доведе до нова постановка на разиграващия се в последните месеци спектакъл. Действащите лица са същите, основните положения в сценария също, само декорът е актуализиран.
,В рамките на по-малко от седмица на сцената се появиха отказал се, но загрижен за доброто на държавата ни купувач, инициативен комитет от заинтересувани за бъдещето на телекомуникационния пазар, но надпартийно ангажирани със съдбата на потребителите участници в лицето на депутати и представители на бранша, както и заплахи от протести от страна на синдикатите и ново искане за отлагане на сделката.
БСП поиска да се свика извънредно заседание на икономическата и транспортната комисия в парламента на 1 април. Според опозицията, ако бъде сключена в този вид, сделката за БТК е национално предателство. Параметрите по нея са минали покрай шума около кризата в Ирак и скандалите около "Булгартабак" и са абсолютно неприемливи, заявиха от левицата. Те поискаха отлагане на продажбата и ако се наложи прекратяване на приватизационната процедура. Под декларацията са се подписали депутати от ДПС, БСП и новата парламентарна група НИЕ.
Другата новина от седмицата беше изявлението на министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров, че държавата трябва да раздели дивидента на БТК за 2002 година преди окончателното приключванте на приватизационната сделка. Печалбата след облагане с данъци е 115 млн. евро. Трябва да се свика общо събрание на дружеството, преди сключване на сделката с купувача "Вива Венчърс", тъй като купувачът на БТК няма никакви заслуги при формирането на печалбата миналата година, каза транспортният министър. Според него има два варианта за разпределението на дивидента. По-добрият е
печалбата да се разпредели преди окончателнотоприключване на сделката
Така държавата може да си запази 50% от дивидента. Точният процент трябва да се определи в преговори между Агенцията за приватизация и купувача, добави той. От АП обаче заявиха, че разпределението на дивидента не е предмет на приватизационния договор. Решението било в компетенциите на принципала и държател на акциите - Министерството на транспорта. Ако дивидентът бъде разпределен след продажбата, държавата ще вземе само 35%, защото това ще е нейният дял, посочи Петров.
Проектодоговорът за продажбата на 65% от капитала на БТК беше подписан в края на миналата седмица. Според него купувачът ще плати 210 млн. евро за мажоритарния пакет от акциите на телекома (в хода на преговорите цената беше подобрена с 10 млн. евро). От АП съобщиха, че в резултат на поредица от преговори през последните седмици със синдикалните организации "Вива Венчърс" са се съгласили да намалят броя на принудителните съкращения от 9000 души за три години на 6500 души за 4 години. Не е вярно, че това е постигнато в преговори със синдикатите, веднага обявиха от федерация "Съобщения" КНСБ и от "Подкрепа" и отново заплашиха с протести. Макар поетите ангажименти за 15 млн. евро социални разходи във връзка с освобождаването на служителите да коства на държавата отстъпки в цената, синдикатите не пропуснаха да поискат продължаване на действието на колективния трудов договор с поне една година с всички предвидени обезщетения за работниците, които ще бъдат съкратени.
"Вива Венчърс" постави четири условия
които трябва да бъдат изпълнени преди приключването на сделката. Едното искане е преди подписването на окончателния договор да бъде приет и да влезе в сила новия Закон за далекосъобщенията, който да даде регулаторната рамка за работа в сектора.
Друго условие е БТК да получи третия GSM лиценз, съобразно новия закон. Реалното връчване на лиценза, чиято цена беше изчислена на 54 млн. лева, ще стане едва след плащането на тези пари, но при отлагане във времето те биха могли да дойдат от оборотните средства на БТК.Освен това купувачът поиска министърът на транспорта и съобщенията да издаде заповед за одобряване на новия устав на дружеството и увеличаване на капитала, издаването на записаните акции и на преференциалната акция на държавата, както и за условното освобождаване на действащия съвет на директорите и назначаване на надзорен съвет на БТК. Накрая "Вива Венчърс" иска разрешение за концентрация от Комисията за защита на конкуренцията и антимонополната комисия в Европейския съюз.
Междувременно депутатите Анели Чобанова от НДСВ, Петър Мутафчиев от Коалиция за България, Иван Н. Иванов от ОДС, Никола Николов от НИЕ, заедно с председателя на Интернет общество Вени Марковски и говорителят на Асоциацията за развитие на информационните технологии Иван Иванов и колегата му Пламен Николов учредиха
комитет за прозрачност в приватизацията на БТК
и поискаха от АП проектодоговора за приватизацията на телекома. Идеята е гражданската инициатива да потвърди, че в продажбата на компанията са защитени националните интереси и са опазени правата на потребителите на услугите на БТК и на конкурентите й. От АП обещаха да предоставят документацията, но уточниха, че договорът за БТК все още не е сключен и не е публичен. Освен това в него се съдържат предложения, направени от МВР и МО, свързани с националната ни сигурност, които не са обществено достояние, обясниха от ведомството.
Два дни преди оповестяването на проектодоговора за БТК Агенцията за приватизация пак беше обвинена в нарушения на процедурата. Този път от класирания на второ място турски консорциум "Коч холдинг - Тюрк телеком", който разпространи съобщение, че АП неоснователно е удължила срока на преговорите с още 50 дни, а по сделката са минимално подобрени само някои от маловажните параметри, които били заложени като критерии от приватизационното ведомство. Освен това АП не взела предвид предложенията за подобрение на офертата от турския корсоциум.
Очаква се в 40-дневен срок надзорният съвет на АП да одобри проектодоговора и доклада на агенцията по сделката и тя да бъде приключена. От компанията разчитат тя да бъде завършена до края на май. Те заявиха намерението си БТК да ребалансира цените на международните и междуградските разговори и развива услугите за населението и бизнесабонатите. В момента в този сегмент БТК губи от конкуренцията на алтернативните доставчици, но ако поставената в Закона за далекосъобщенията рамка не се промени, компанията ще има предимство пред конкурентите си при предоставянето на по-евтин интернет. Получаването на лиценз за цифрова телевизия също дава на БТК значителна пазарна преднина.
picture:2,20030328_7.bmp,Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА