Last news in Fakti

15 Април, 2003 00:00 729 0

Цените на луксозните имоти в София достигнаха 2000 лв./кв.м.

  • имоти-
  • цените-
  • пазара-
  • момента-
  • софия-
  • страната-
  • които-
  • жилищни-
  • сделки-
  • жилища-
  • апартаменти-
  • страна-
  • луксозни-
  • дончева-
  • брокери-
  • имотите-
  • много-
  • офертите-
  • наемните-
  • луксозните-
  • българия-
  • охрана-
  • наеми-
  • инвеститори-
  • автоматично-
  • години-
  • продажните-
  • герган
Предлагането на малки и средноголеми апартаменти в страната сега е под равнището на търсенето, което на свой ред провокира цените нагоре, съобщи за в. ПАРИ Гергана Дончева от оценителска фирма ИВА-94. За разлика от предишни години платежоспособното търсене в момента се подсилва и от активната кредитна дейност на банките. Цените на тези имоти са изкуствено надути и е възможно в скоро време да намерят нова равновесна точка доста под очакванията на продавачите, смятат експерти.
Конфликтът в Персийския залив остава ключов фактор за пазара на имоти в страната.
ПРОДАЖНИТЕ ЦЕНИ НА ЖИЛИЩНИ ИМОТИ
в страната напоследък бяха силно повлияни от колебанията на щатския долар. За да се предпазят от финансови загуби, продавачите решиха автоматично да трансформират офертните си цени от долари в евро, а тези, които останаха в долари, увеличиха цените с около 10 до 15%, коментира Дончева. Цените на някои луксозни жилищни имоти в престижните райони на София достигат в момента 1600-2000 лв./кв. м на база реално сключени сделки, каза Стефан Димитров, главен мениджър на НОРМАН мениджмънт Ко. Според него
ОФЕРТНИТЕ ЦЕНИ НА БИЗНЕСИМОТИТЕ СЕ ДВИЖАТ МЕЖДУ 800 И 1600 ЛВ./КВ. М
като за тези от клас А може да достигнат до 1900 лв. В момента се наблюдава интерес от страна на инвеститори към закупуване на реституирани сгради в големите градове в различно състояние. Изискването към тях било да са с перфектна локация и дадености. Впоследствие тези имоти се превръщат в бизнесофиси или луксозни жилищни сгради, които се дават под наем.
Хит на пазара на луксозни имоти както за покупка, така и за наем са
ДОБРЕ УПРАВЛЯВАНИТЕ ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ
които осигуряват добра охрана и поддръжка на имотите. Много търсени са и малки оборудвани апартаменти, които се отдават на хотелски начала с наем 40-80 USD на ден. Очакванията за скорошна евроинтеграция и вероятен подем на икономиката и бизнеса обещавали добра възвръщаемост на средствата, вложени в градски хотели с европейско обслужване. Обратно, цените на стандартните жилища с остаряла функционалност и западащи общи части нямат алтернатива в дългосрочен план, при все че продажните им цени определено изживяват своеобразен бум в момента, смята Гергана Дончева.
Ако се сравнят цените на офертите за наеми от ноември м. г. с тези от март т. г., забелязва се увеличение на търсените цени с поне 10-15%. Прави впечатление, че
ЗНАЧИТЕЛНО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ И ОФЕРТИТЕ В EUR
в сравнение с предишните месеци. Това може да заблуди, че съществува тенденция към увеличаване на наемните цени. Истината обаче е, че цените, при които се сключват сделки в момента, не са много различни от тези на сключените сделки през ноември и декември 2002 г., смята г-н Димитров. Нивата на реално сключените договори за наем при стандартните жилища не последваха автоматично увеличаването на капиталните им стойности и останаха на сравнително постоянни равнища, потвърди и Гергана Дончева. Това, от една страна, свидетелствало за доза спекулативност в увеличените стойности на имотите, а от друга - потвърждава, че пазарът на стандартни жилища в България е повече подвластен на временни финансови кризи, отколкото на реални икономически фактори, свързани с възвръщаемост от инвестициите. Реакцията на собственици и наемодатели автоматично да променят цените си в EUR или да пробват по-високи ценови нива в лева и USD вследствие отслабването на щатския долар е логична, но също толкова е логично тази реакция да не срещне разбирането на другата страна - потенциалните наематели, чиито приходи за периода не са нараснали, дори напротив. Пазарът на наеми, включително на луксозните имоти, продължава да е слаб, предлагането в пъти надвишава търсенето, а традиционното раздвижване през април и май е възможно да не покрие очакванията на участниците на пазара, особено на онези, които сравняват този период с минали години, коментираха брокери. Затова ситуцията с наемните цени в момента може да се определи като опит на наемодателите да защитят интересите си, приемайки, че конюнктурата на пазара позволява изключения. Практиката обаче показва, че именно по тази причина сега често не се стига до сделки. Продажните и наемните цени на офисплощите в София и големите градове са останали почти на същото равнище от края на м. г., като в София офертите за наем на офиси дори тръгнаха надолу. Липсата на сериозни дългосрочни инвеститори в страната и увеличаващият се брой на специализираните офискомплекси в столицата не позволяват да се повтори ситуацията при жилищните имоти.
В краткосрочен план успокояването на международната политическа и валутна ситуация ще доведе до предвидимо равновесие на пазара на недвижими имоти още преди лятото, прогнозират брокери. До края на годината не се очаква значителна промяна в конюнктурата на пазара. В дългосрочен план тенденцията ще е за изравняване на цените на имотите в Централна и Западна Европа. Тук влияние ще окажат очакваното приемане на страната ни в ЕС - 2007 г., постепенното поскъпване на строителната земя в страната, постоянният проучвателен интерес през последните месеци от страна на чужди инвеститори - от големи инвестиционни фондове и инвестиционни компании до посреднически фирми и частни лица, както и увеличеното количество сключени сделки с подобни клиенти, заяви Стефан Димитров. Отчита се и развитието на инфраструктурата в големите градове, както и строителството на нови жилищни и бизнессгради. С приближаването на 2007 г. интересът към инвестиции в България ще нараства, сочат прогнозите на брокери. На тази основа може да се твърди, че цените на имоти и земя в България през следващите една-две години ще продължат да се покачват плавно, а през годините след 2005 г. ще нараснат драстично, коментираха запознати с пазара.
КОНКУРЕНЦИЯ
Предлагането на луксозни имоти в София се увеличава, което кара наемодателите да преосмислят политиката си на незаинтересуваност към изискванията на платежоспособните клиенти - чужденци и богати български бизнесмени и фирми, смятат запознати с пазара. Максималните цени отпреди година-две за луксозен апартамент в центъра или къща в покрайнините на София в момента се постигали по-трудно и при по-голяма конкуренция за добрия наемател и с много по-високи разходи за задоволяване на неговите капризи. За тези имоти наемите варират в зависимост от качествата на имота и услугите, които се предлагат с него, а не от временните състояния на международните валути. Месечните наеми на луксозните необзаведени жилища - апартаменти и къщи, в София са между 650 и 2200 USD, съобщиха брокери. Цената е в зависимост от местоположението, квадратурата, броя спални и бани и предлагания стандарт, включително външно и вътрешно изпълнение, възрастта на сградата, наличието на гараж и охрана. Луксозните обзаведени многостайни апартаменти и къщи, разполагащи и със сауна, басейн, малък фитнесцентър, специална охрана, се предлагали на цени между 2500 и 5000 USD, но сделките за над 3000 USD или EUR били единици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА