Last news in Fakti

14 Юли, 2022 23:03 29 097 22

Голяма промяна в строителен закон

  • зут-
  • строителство-
  • разрешение за строеж-
  • обжалване-
  • промени

Всеки ще може да обжалва разрешително за строеж

Голяма промяна в строителен закон - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Всеки може да бъде заинтересовано лице при издаването на строително разрешително, следователно и да обжалва такъв документ. Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, гласувани от регионалната комисия на първо четене. Става дума за широк кръг от строежи, включени в приложение към Закона за опазване на околната среда - заводи, енергийни инсталации, магистрали, хотели, ски писти и други.

Освен това всеки ще може да заведе дело срещу издаденото разрешително за ползване на такива обекти, т.е. финалния документ, с който се удостоверява, че строежът е завършен, безопасен и може да се ползва.

Сега законът казва, че заинтересовано лице в такива случаи са само непосредствените съседи или съсобствениците на имота, в който се строят такива съоръжения, или на съседния имот. Само те се уведомяват за издадените разрешителни и могат да ги обжалват, пише Trafficnews.bg.

Извън тези нововъведения проектът връща втората инстанция при съдебни дела срещу строежи от национално значение. Тя бе премахната през 2016 г. около сагата по завършването на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Тогава делата на няколко екоорганизации срещу оценката за въздействието върху околната среда на проекта се проточиха толкова дълго, че България изпусна възможността да получи европейско финансиране за тази част от аутобана. Върховният административен съд отхвърли окончателно претенциите им едва през 2020 г.

Новите текстове са предложение на депутата от ПП Алекандър Дунчев. Мотивите му са, че възможността за обжалване на разрешителните за строеж и за ползване е предвидена в т.нар. Охруска конвенция, по която България е страна и досега е имало десетки решения срещу България, в които липсата на съдебен контрол върху такива документи е изтъквана като пропуск. “Няма никаква логика у нас да можеш да обжалваш акт на Министерския съвет, а да не можеш на кмета за строеж. Освен това този проект не съм го внесъл в последния момент – имам доказателства, че го предлагах на колегите от ПП още преди 2-3 месеца. Просто нямаха време да го погледнат”, обясни Дунчев.

Промените в Закона за устройство на територията създават прецедент да се засили рекета върху строителите и инвеститорите, твърдат обаче от Камарата на строителите в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пипи

    76 12 Отговор
    Не може просто всеки да може? То така някои адвокати ще жалят за спорта всичко и ще изнудват хората.

    Коментиран от #13

  • 2 Зидар

    66 10 Отговор
    Тези от ПП искат да увеличат приложното поле на Рекета.
  • 3 ПП прилагат смериканската политика:

    64 13 Отговор
    Настройвай всеки срещу всеки, пречи на всички, за да не могат да свършат нищо, разделяй и владей - нека всички и всичко зависи от теб!
    Ето, това им е “демокрацията”! А будалите вярват ли, вярват…

    Коментиран от #14

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    35 4 Отговор
    но ИЗВИНЕТЕ от 32 ГОДИНИ всичко е съсипано отккраднато ограбено

    Коментиран от #20

  • 5 Исторически парк

    58 8 Отговор
    Е то това значи, че никой няма да може да строи.. примерно някой не ме кефи и му водя 20 години дело..
  • 6 Това неадекватно управление

    48 11 Отговор
    и неадекватната партия трябва моментално да изчезне. И е крайно време това в оставка като министър-председател в устата или министър на еди-какво си поставка да стане бивш и да го няма.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Рекет

    48 6 Отговор
    Това ще позволи масов рекет! Зеленото човече Дунчев заедно със “зеленото” Тома Белев ще рекетират наред.

    Коментиран от #21

  • 10 Отвратително

    48 4 Отговор
    Това е най-комунистическия закон, който може да бъде измислен. Това е абсурден закон , създаващ условия за огромна корупция и страшен рекет върху строителите.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Адио ИТН

    35 7 Отговор
    Поредната глупост,която ще спъва строителството. Така става като влезнат случайни хора в парламента. Ужас.
  • 13 Може, може!

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "пипи":

    ЗУТ е най-лобисткият закон! Няма такава ужасия всякакви хрумки на компанията общински кмет-инвеститор да са разрешени! Поради предоставената свободия в ЗУТ всички междублокови пространства в големите градове "родиха" по един мастодонт! И така тези градове останаха без зелени площи, без растителност, без никакви условия децата да играят. Заприличаха на гета! ЗУТ иска сериозен ремонт в тази си част. Също и наредбите към него - в посока подобряване условията на живот и НЕотнемане на околната среда за строежи, носещи дебели комисионни на кметовете на 2-та най-големи града!
  • 14 Като чета дотук,

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "ПП прилагат смериканската политика:":

    Виждам, че доста строители или работниците им се включват тук с една единствена цел: да запазят бруталните условия, чрез които завземат общински земи за строежи на мастодонти! На тази практика трябва да се сложи КРАЙ! Като искат да строят - моля стройте си извън градовете, колкото си искате. Но това не ви харесва, защото друго си е да ползваш готовата инфраструктура! Никненето на високоетажните гета в междублоковите пространства е най-голямото посегателство над обществото! Няма въздух, пространство. Ако ПП искат моя глас на предсрочните избори - оправете ЗУТ-а.
  • 15 А за рекета на строителите,

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "Отвратително":

    който с помощта на общините оказват върху хората? Всяко свободно кътче трева бе презатроено с високоетажни гета.
  • 16 Коментар

    5 4 Отговор
    Вчера в банката две служителки се кикототят. Продали ипотечен кредит на спекулант, който ще бори инфлацията с кредит. Едната се смее и каза, че догодина лихвата ще му е двойно по висока. Другата търка раце и вика, че ще им дадат бонос че за де са го излъгали, че ще приемаме еврото и обезцени кредита.
  • 17 Антикомунист

    15 6 Отговор
    След ПП ще трябва доста изчегъртване, за да се изчистят кашите забъркани от тези некадърни и недодялани политици.
  • 18 Лари

    6 5 Отговор
    Хахаха точно строителите са най-големите рекетьори и измекяри! Сега седнали крадците да викат дръжте крадеца! В строителството е най-голямата мафия!
  • 19 Бетонаров

    6 2 Отговор
    И без това строителният процес е безкрайно сложен, а сега още ще се забатачи. Ще има работа за адвокати и съдии.
  • 20 Бай Ху (By Who)

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ИЗВИНЕН сте.
  • 21 Абе

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рекет":

    Да не забравяме и бай Петко.
  • 22 Стига вече

    2 0 Отговор
    Алчността убива!