Last news in Fakti

2 Август, 2022 20:37 5 008 7

Съдът реши да бъдат продадени 216 хектара земя на олигарх

  • олег дерипаска-
  • земя-
  • съд-
  • определение-
  • покупка

Дерипаска ще може да купи земята, която е стопанисвал от 2007 година

Съдът реши да бъдат продадени 216 хектара земя на олигарх - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Арбитражният съд на Краснодарския край определи цената на продажбата на 216 хектара земеделски земи на бизнесмена Олег Дерипаска на близо 14 милиона рубли. Самият бизнесмен искаше да купи тази земя за около 7 милиона.

Дерипаска, който има статут на индивидуален предприемач, е взел под аренда парцела в Уст Лабинска област от 2007 г., който е бил собственост на региона. През 2018 г. бизнесменът подава молба земята да му бъде прехвърлена.

Съгласно нормите на Кодекса за земя, предприемач или юридическо лице, което наема земеделска земя за най-малко 3 години, има право да я получи в собственост без наддаване, ако не са установени нарушения на поземленото законодателство. Но регионалното управление по собственост през март 2019 г. отказа да продаде обекта на Дерипаска, позовавайки се на факта, че върху него са издигнати стопански постройки (оранжерии), а законът предвижда такова основание за отказ като наличието на частни сгради и други капиталови структури на сайта.

Дерипаска оспорва отказа на властите и през 2020 г. съдилищата на три инстанции го определят за незаконен. Те установили, че намиращите се на терена оранжерии, девет навеса, стопанска постройка и дървена дограма не са капитални. Съдилищата определят на ответника да изпрати на бизнесмена проект на договор за продажба на земя в едномесечен срок от датата на влизане в сила на съдебния акт.

Искът на ищеца по това дело е отхвърлен само в частта с определянето на цената на парцела в размер на 60% от кадастралната стойност - около 21 милиона рубли.

При сключването на договора за покупка продавачът и купувачът са имали разногласия относно цената, които Дерипаска поиска от съда да разреши в ново дело. Според изчисленията на ищеца цената на земята трябва да бъде около 7 милиона рубли. Съдът обаче се съгласява с отдела за имуществени отношения, който определя, че цената на земята при наемане за 12 години е 40% от кадастралната стойност към момента на заявлението за обратно изкупуване. Съдът отхвърля искането на Дерипаска да приложи решението за незабавно изпълнение, без да посочи необходимите основания за това.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    6 9 Отговор
    Имат земя бол. За разлика от други. Могат да правят каквото си поискат. За разлика от други.
  • 2 бургазлия

    21 3 Отговор
    А тук сараите на Росенец ги подариха на доган за жълти стотинки !!
  • 3 Хихи

    17 1 Отговор
    Дерипаска е милиардер в долари! Вие пишете тук за някакви 7 милиона! Хахахаха. Една Шкода Супърб в Русия струва 3 милиона рубли, а тук става въпрос за сума от две Шкоди! 😂😂😂

    Коментиран от #4

  • 4 Краснодар

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хихи":

    Само ти не можа да разбереш за какво става дума. Да, Дерипаска е милиардер в долари, ама взима супер земя на безценица. Що не я взе някой земеделец от Уст-Лабинск на тази цена? Щото всичко е корупция, съда му дал земята за 14 милиона рублета а тя реално струва 10 пъти повече.

    Коментиран от #5

  • 5 Хихи

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Краснодар":

    Аз знам, че всичко е корупция в Русия. Имам предвид, че сумата за която се занимават е малка! А в статията се обяснява, че все едно е някоя голяма схема! Дерипаска със сигурност могат да го осъдят за милиарди, за каквото и да го хванат.
  • 6 И тука Е

    2 0 Отговор
    И STRABAG Ви пращат много по-Здрави
    от летище София
  • 7 Факти

    1 0 Отговор
    Земята на дедите ни идващи от Беломорието, бе, купена от хората на Дпс за 100 и 200 лева за Декар Земя. Още ни боли, че умните ни братя юристи се съгласиха да я продадем. Подхвърлиха ни някой лев, всичко в българия е измама. Който е умен и на голям пост, всичко, той, взема от наследниците и така станаха богати повепето, а другите бедни. Може и без публикация