Last news in Fakti

16 Май, 2003 00:00 1 495 0

Качествената работа е в основата на успеха

  • много-
  • големи-
  • станилов-
  • фирми-
  • нашите-
  • трябва-
  • строителни-
  • фирма-
  • качеството-
  • страната-
  • време-
  • доста-
  • станилов-
  • голяма-
  • специалисти-
  • сложни-
  • изграждане-
  • обекти-
  • търговете-
  • станилов еоод
"Станилов" ЕООД е специализирана в хидротехническото и подземното строителство. През миналата година нейни специалисти изпълниха голяма част от ремонта на язовир Бели Искър., Отбивни тунели на каскада "Горна Арда"В строителната листа на известната българска фирма са записани още много уникални и сложни хидротехнически съоръжения. Едни от най-големите са тунелът "Яденица" на ПАВЕЦ "Чаира" и отбивните тунели на каскада "Горна Арда".
Въпреки недобрите условия за развитие на отрасъла през последните години "Станилов" ЕООД успява да разширява и разнообразява своята дейност. За да се избегне негативното влияние на пазара и да се задържат квалифицираните специалисти тя се занимава и с изграждане на други обекти - изграждане на офисцентрове, кооперации, еднофамилни къщи. Така се осигурява сравнително
по-равномерно натоварване
и се намаляват негативните последици от забавяне или отменяне на търгове от държавните чиновници на по-големи инфраструктурни и енергийни обекти.
"Днешното състояние на строителния пазар не е цветущо - споделя управителят на фирмата инж. Георги Станилов. За много от проектите, спуснати по направление на ЕС, търговете се провеждат мудно. От ЕС има отпуснати средства и желани за финансиране. 75 % от парите са дават безвъзмездно. Струва ми се, че администрацията в министерствата трябва да работи по-организирано и по-бързо да се провеждат търговете. Това е една от причините строителният пазар в България да е доста свит. Изпълнението на по-големи инфраструктурни проекти в страната определено ще подобри положението в бранша. Пазарът е свит, но има големи надежди. Говори се и за участие на наши строители във възстановяването на Ирак. За мен това може да стане, но доста по-късно. Поне до една година там нищо няма да се прави. Мисля, че най-напред в Ирак ще се работи по възстановяването на добива на петрол. Тепърва трябва да се установят нашите отношения с големите американски фирми. За да се започне изпълнението на големи строителни обекти в страната, най-напред трябва да се стабилизира положението в Ирак. Все още опасността от сблъсъци там е голяма - уточнява инж. Г. Станилов.
И у нас не липсват инвеститори
осигуряващи работа за строителите. Тук обаче отново бюрократични спънки бавят реализацията на много начинания. Процедурите за узаконяване на обектите и различните етапи от строителството са много сложни. Има много спънки. В някои случаи може да се действа много по-бързо. Например в жилищна сграда апартаментите са изкупени от частна фирма и тя има намерение да прави хотел или друга обществена сграда. Част от жилищата обаче са останали общински или държавни. За да реализира идеята си, бизнесменът трябва да мине през много и сложни процедури за да купи или замени въпросните жилища. Губят се месеци, през които може да се строи. От загубеното време хазната също не печели нищо, защото хотелът не е готов и не носи приходи, за които да се плащат данъци. От динамизиране на бюрократичните процедури ще има полза цялото общество."
В последно време българските строителни фирми активно си сътрудничат с големи западни фирми от бранша. Целта е съвместно участие в реализацията на по-големи строителни проекти. "Станилов" ЕООД е водеща българска фирма и има за
партньор на германската "Валтер Хайлит"
която е част от големия концерн "Валтер Бау".
"Те са изключително коректни във взаимоотношенията с нас - уточнява инж. Г. Станилов. Заедно с българската "Старт инженеринг" и германците сме в консорциум, който участва в търговете за изграждане на сметища на много места в страната. Нашите строителни фирми притежават голям кадрови потенциал с добре подготвени специалисти." В скоро време "Станилов" ЕООД ще участва в търгове с известната австрийска фирма "Алпине майереде".
"Не бива да се забравя, че ние също имаме голяма полза от сътрудничеството с чуждите фирми - споделя управителят на "Станилов" ЕООД. От нашите западни партньори можем да научим доста неща по отношение качеството на работата и дисциплината при нейната организация. Постепенно нашите строители се отърсват от навиците си, останали отпреди 1990 г., когато се гледаше количеството, а с качеството се правеха недопустими компромиси. За нас сега качеството е закон. Без качествена работа няма да можем да оцелеем и просперираме."
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА