23 Май, 2003 00:00 753 0

Фасадната защита - необходимост, а не лукс

  • системи-
  • сградата-
  • трябва-
  • помещенията-
  • фасадните-
  • комфорт-
  • фасадни-
  • енергия-
  • фасадна-
  • отношение-
  • много-
  • топлина-
  • отопление-
  • разход-
  • топлоизолационни-
  • материали-
  • различни-
  • жилищна-
  • цената-
  • постигането-
  • стена-
  • система-
  • топлоизолираща-
  • около-
  • изграждане-
  • ко
, Освен основната си функция фасадните топлоизолационни системи позволяват постигането на много добър естетически вид на сградатаПрез последните няколко години в България все по-често може да се види как строителни работници "опаковат" някоя сграда с различни на цвят (и качества) топлоизолационни плочи, които след това измазват с мазилка или облицоват допълнително с различни материали. И това съвсем не е случайно. Добре е известно, че в световен мащаб цената на енергията се покачва и че това е трайна, ясно изразена тенденция. От друга страна, човекът със своите потребности заема централно място в европейската цивилизация и култура. А над половината от живота си съвременният човек прекарва в помещения. За да се чувства той комфортно в тях и за да е адекватна цената на този комфорт, с цената на енергията са създадени фасадни топлоизолиращи системи, многокамерни системи за дограма и стъклопакети с топлоизолационни качества. Целта е ясна: съвременните сгради трябва да имат фасада, защитаваща хората в сградата от студ и жега и осигуряваща оптимална влажност на въздуха в помещенията, т. е. фасада, която е необходимото условие за постигането на жизнен комфорт.
Фасадните топллоизолационни системи
са най-малко 6 продукта на строителната химия - лепила, топлоизолации, фасадни мазилки (основна и декоративна), грундове, стъклотъкани, обков (дюбели и различни шини), облицовъчни плочки, фугиращи разтвори и т. н. Те действат комплексно при различни атмосферни условия и при правилно изграждане и в съчетание с подходяща дограма и стъклопакет допринасят във висока степен за създаването в помещенията на сградата оптимално температурно-влажностно поле, т. е. необходимото условие за висок жизнен комфорт. Освен тази си основна функция фасадните топлоизолационни системи позволяват постигането на много добър естетически вид на сградата - както по отношение на цветовете, така и по отношение на структурата на фасадната повърхност. Практически всяка сграда може да има собствен стил. На трето, но не на последно място те са една инвестиция - както по отношение на значителна икономия на енергия за отопление или климатизация на помещенията, така и по отношение на дълготрайно запазване на строителните материали от неблагоприятни атмосферни въздействия.
Една важна характеристика на фасадните изолации е
коефициентът на топлопреминаване
К [W/m.К]. Той е правопропорционален на плътността на топлинния поток през дадена фасадна стена на сграда (със или без изолация) при определена разлика между температурата на въздуха в помещенията и температурата на атмосферния въздух. Колкото е по-малка стойността на К, толкова по-малки загуби на топлина ще има през дадената стена през зимата и по-малък приток на топлина през лятото. Съгласно действащата у нас нормативна уредба (ДВ, бр. 7, 26.01.1999 г.) стойността на К за фасадните стени на сградите трябва да е не по-голяма от 0,5 W/m.К. Такива стойности на К могат да бъдат постигнати само чрез фасадни изолационни системи. Например дебелината на фасадни стени от тухли "четворки" трябва да бъде 0,8-0,9 м, за да се постигне нормативното изискване, което, разбира се, е неразумно. За да може К да има стойности, по-малки или равни на 0,5 W/m, фасадната стена от тухли-четворки трябва да е с дебелина 25 см + минимум 5 см високоефективен топло-изолационен слой. Ако фасадната стена е изградена от газобетон, тя трябва да е с дебелина 30 см + съответната фасадна мазилка, която също е вид изолация. Възможни са много други варианти.
На запад нормите са още по-строги
Ако се позовем на германските стандарти и опит, ще установим следната ситуация: Наредбата за фасадна топлинна защита WSVO от 1984 г. предполага годишен разход на енергия за отопление от около 150 kWh/m жилищна площ. Същата наредба от 1995 г. вече изисква разход от около 100 kWh/m жилищна площ. Понастоящем се работи по нови още по-строги изисквания: разход на енергия за отопление от около 60-70 kWh/m жилищна площ. Това е т. нар. нискоенергиен стандарт. Вече съществуват и т. нар. пасивни къщи. Фирма ALSECCO, която от 8 години е и в България, реализира такъв проект: група жилища близо до гр. Касел - провинция Хесен. Годишният разход на енергия за отопление е вече само 15 kWh/m жилищна площ. Това означава, че проникващата през прозорците на фасадата слънчева енергия плюс отделяната топлина от различните домакински уреди и телата на обитателите на помещенията е достатъчна за постигането на висок жизнен комфорт - напр. за една стая от 15 кв. м площ са достатъчни две ел. лампи от по 75 W при температура навън минус 150С. Съответният коефициент К за тази група жилища е 0,125 W/m.К , а и сградата притежава някои допълнителни системи, които се грижат за "излишъците" на топлина, за чистотата на въздуха и др.
Топлоизолираща система - отвътре или отвън?
Рационалното решение е да се топлоизолира отвън, т. е. да се използват фасадни изолиращи системи. Така се запазва топлинната инерция на сградата (атмосферните колебания почти не влияят на климата в помещенията), а и строителните материали са по-добре защитени. В някои случаи обаче се налага да се топлоизолира отвътре - например при сгради с архитектурна и историческа стойност с цел да се съхрани фасадата или пък когато се касае за рядко обитавани и за кратко време помещения с цел бързото им климатизиране.
Изпълнението
Tехнологията за изграждане на ФТС е относително нова за нашата строителна практика. Дори опитни строители могат да допуснат грешки при изпълнението, ако не са се запознали детайлно с изискванията, които този вид продукти поставят. А "поправката" струва скъпо, понякога колкото още веднъж да изградите ФТС. Още по-неприятен за собственика на сградата е фактът, че много от дефектите поради лошо изпълнение се появяват месеци и даже година-две след приключване на работите по изграждане на ФТС.
Цената
Когато говорим за еднофамилна къща със свой собствен стил, веднага можем да кажем, че фиксирана цена на квадратен метър фасадна топлоизолираща система означава поне че или детайлите липсват (с всички произтичащи от това въпроси), или че калкулираната печалба е толкова голяма, че да поеме всякакви практически вариации в детайлите. Когато става дума за хубави къщи, цената на квадратен метър може да бъде само начало на оферирането, което включва спецификация на необходимите материали (съгласно предпочитанията на собственика) и видовете работи.
И накрая
се налага да се подчертае, че днес жизненият комфорт в дома не може да бъде постигнат без правилно изградена фасадна топлоизолираща система. На последната трябва да се гледа като инвестиция и една възможност за проява на собствен стил. /Следва/
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА