23 Май, 2003 00:00 557 0

Досега са инвестирани 102 млн. лева

  • повече-
  • софийска-
  • вода-
  • години-
  • инвестициите-
  • прехвърлени-
  • информация-
  • външни-
  • мрежа-
  • договор-
  • водопроводната-
  • концесията-
  • станция-
  • година-
  • служители-
  • дружеството-
  • софийска вода-
  • географската информационна система-
  • подписан едногодишен договор
В договора за концесия има изискване през първите 3 години да се събира информация за състояние на системата и на тази база да се реши какви ще бъдат инвестициите за останалите 22 години., Част от инвестициите на концесионера бяха насочени за ремонт на пречиствателната станция за отпадни водиЕстествено в този случай оценката за необходимите капиталовложения е по-точна.
На общината е предоставен инвестиционния план на "Софийска вода" за преглед и становище. Очаква се да започнат преговори за инвестициите, които ще се направят. Процесът трябва да завърши в края на третата концесионна година, т.е. през октомври 2003 г.
Цената на водата ще зависи от това какво ще бъде съгласувано с общината за инвестициите. Пресилено е да се говори, че цената на питейната вода в София ще достигне 3 лв. за куб. м. Необходимостта от реконструкция на столичната ВиК е налице.
Нужни са пари независимо кой е концесионерът. Сумата от 300 млн. лв., предложена от "Софийска вода" за инвестиции, може да бъде намалена, но това ще стане за сметка на качеството. За първите 32 месеца на концесията са направени инвестиции за 102 млн. лева.
За да се оптимизират разходите, много от дейностите на концесионера са дадени на външни подизпълнители. Това е направено и с цел подобряване качеството на услугите и намаляване броя на персонала. Общо на подизпълнители са прехвърлени дейности, еквивалентни на 28 на сто от общия бюджет за експлоатация, като персоналът е намален с близо една четвърт спрямо началото на концесията. Съкратените кадри са прехвърлени на работа в подизпълнителите при гарантирана социална защита. От външни изпълнители сега се извършват около 8 от функциите на "Софийска вода". Първата е отчитане на индивидуалните водомери. Договорът е за срок от две години с възможност за подновяване. Към подизпълнителя са прехвърлени 88 служители на дружеството. Контрактът за механичната и електротехническата поддръжка е за три години и във фирмата-подизпълнител сега работят 50 бивши служители. Най-големият проект на "Софийска вода" АД за възлагане на външни дейности е ремонтът и поддръжката на водопроводната мрежа. Про­дължителността на договорите е от 3 до 5 години. Към подизпълнителите са прехвърлени 240 служители. Дори за почистването на главния офис на фирмата-концесионер е подписан едногодишен договор с външна фирма, за която работят 8 души. За поддръжката на транспорта е подписан едногодишен договор. На външни изпълнители са прехвърлени още разпространението на фактурите, превоза на служителите и депонирането на утайките.
По инвестиционната програма на дружеството през втората концесионна година "Софийска вода" инвестира общо 52 120 000 лв., което е 115% от предвиденото по Концесионен договор. Средно са инвестирани по 142 800 лв. на ден или повече от 40 лв. за всеки жител на София. Във всички отделни области, свързани с водопроводната и канализационната мрежа, инвестициите достигнаха обща сума от повече от 22 млн. лв. Разширена и ремонтирана е 40 км водопроводната и канализационната мрежа. Подменени са повече от 3 500 сградни отклонения, с обща дължина повече от 50 000 м. Сменени и инсталирани са 229 хидранта и повече от 300 крана. За ефективно наблюдение и контрол на потоците в отделните новосъздадени зони на мрежата са монтирани повече от 100 измерващи устройства. За да се подобри точността на отчитането, бяха подменени повече от 3700 водомера. Изградена е помпена станция Кътина и започна изпълнението на Програмата за замяна на хидрофорните уредби в сградите.Наред с това бяха възстановени водоемни съоръжения и пуснати в действие системи "Скада" за наблюдение на нивата на резервоарите през декември миналата година. През 2003 г. трябва да завърши реализацията на проекта за рехабилитация на газовото и утайковото стопанство в Софийската пречиствателна станция за отпадни води. Този проект допълва проекта по Програма ФАР.
За да се усъвършенства почистването на шахтите и канализацията, бяха закупени 4 мощни нови комбинирани машини за отпушване на канали.
С модернизацията и разработването на Географската информационна система на дружеството "Софийска вода" постигна най-доброто в тази област. Географската информационна система (ГИС) е регистър от активи, съдържащ информация за всички мрежи и структури за питейна вода и канализация в зоната на концесията. В базата данни има информация за около 3 300 км водопроводи, 1 550 км канализация, резервоари, помпени станции, хлораторни станции, пожарни хидранти, ревизионни шахти, преливници, и т.н. Общата инвестиция за актуализирането на тази много важна информация възлиза на 347 000 лв.
Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА