Last news in Fakti

4 Септември, 2022 07:05 3 639 29

Спряха събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив

  • пловдив-
  • тютюнев склад-
  • събаряне-
  • полиция

Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара

Спряха събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив - 1
Снимка: БНТ

Полиция спря събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив. Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара, за което местната власт е издала две заповеди за събаряне поради опасност, предаде БНТ.

Вчера експертният съвет за опазване на наследството обяви сградата за културна ценност с категория "за сведение". След възложена от прокуратурата проверка на събаряните тази седмица сгради в тютюневия град, полицията е спряла дейностите в зоната, което пречи на собствениците да предприемат плануваните действия.

Собственикът на склада Пламен Моравенов обясни, че е планирал да демонтира само най-опасната част от сградата, с което да предотврати инциденти.

"Останалата част щеше да остане до установяване. Нито имаме преустройствен план, нито имаме намерение да строим каквото и да било. Важното е за града. Всички минаваме оттук, 50 хиляди автомобила се движат на ден. Възможности за укрепяне няма. Защото има и конструктивни документи", обясни той.

Жителка на квартала до склада казва, че безопасността е на първо място.

"От 2013 година подавам жалби до всички възможни институции и съм решила ако това положение продължи ще пиша до европейските институции, за да може да предотвратя някаква катастрофа", казва тя.

Архитект Петкана Бакалова, след чиято намеса стря събарянето на сградата преди години, напомни, че има йерархия на нормативните актове и единствено експерти, регистрирани по Закона за културното наследство имат компетентна оценка както за архитектурната стойност, така и за конструктивното състояние на такъв тип сгради.

"В момента, за съжаление, всеки инвеститор може да се снабди с конструктивно становище, че сградата е опасна", коментира тя.

След като сградата бъде обявена за паметник на културата по Закона за културното наследство трябва да се направи протогкол и предписание за аварийно укрепване. Ако собственикът не го извърши, общината може да извърши укрепване за своя сметка и да изисква средствата или да наложи ипотека върху имота.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе,

    19 3 Отговор
    тия само бутат, бе !
  • 2 Паметник на безумието

    20 16 Отговор
    Архитектката която се прехласва по тая коптор ще понесе ли последствия ако стане инцидент и някой загине.

    Коментиран от #6

  • 3 Като

    15 4 Отговор
    го бута, питай го дали може да го направи ?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 11 Отговор
    правилно това е ПАМЕТНИК на КУЛТУРАТА
  • 5 шогун

    23 1 Отговор
    България се напълни със срутляци, които са основно убежище за плъхове . Нека се запазват ценните сгради, но и да се подържат в нормален вид.
  • 6 Трезвомислещ българин

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Паметник на безумието":

    Не съм го виждал на живо , но според това от снимката поредната трагедия от срутена сграда в България е на път.
  • 7 Нане

    16 7 Отговор
    трябва си сляп надрусан Идиот да халиционираш, че виждаш в тая порутена съборетина сграда!
  • 8 Питам се аз

    17 1 Отговор
    Кога е станал есобственик и защо до сега не си е мръднал пръста ?
  • 9 Хахаха

    20 1 Отговор
    Проблемът идва от Закона за културното наследство.
    Има само задължения и тегоби, и никакви улеснения или намарения на данъци за архитектурни обекти обявени за паветници на културата.
    Затова, собствениците бутат и строят.
    Не са виновни собствениците, а калпавия закон.
    Защото земята под сградите е с много по-голяма стойност.
    Държавата хем няма пари да купи и поддържа, ма иска с частни пари, държавна политика да прови, като и си прибира данъците до стотинка.
    Не става така!

    Коментиран от #25

  • 10 Рошко

    10 1 Отговор
    Спряха събарянето на сграда културно наследство до следващото такова събаряне и те така
  • 11 Докога в Пловдив ще живеем сред разруха

    11 7 Отговор
    Защо се спира? Всички сгради са разрушени и опасни. Да се бутат и да се построят нови. Винаги може да се направи същата фасада. Защо софиянци държат в Пловдив толкова опасни сгради, какъв е тоя геноцид.

    Коментиран от #29

  • 12 Демократ

    9 10 Отговор
    Паметта на една нация се запазва за поколенията чрез историята и паметниците на културата.Пловдив е бил тютюневия град в България, известен в Европа през 19 век,когато икономиката ни е била в разцвет и сме били за пример на бърз растеж ,а тютюнът е бил важна част от нея.Когато се заличи историята,паметта и културата на един народ,той бива заличен.Това се случва в България след 9 .09.1944 г.Комунизмът унищожава цивилизацията,примери много в света,няма нито една успяла комунистическа държава.Днес сме свидетели на ужаса в Украйна,извършван от гнездото на комунизма.

    Коментиран от #16

  • 13 Пловдив

    9 0 Отговор
    Това не е сграда. Само стени. Без покрив и етажи.
  • 14 Иво

    23 0 Отговор
    Живея близо до Захарна фабрика в София.В годините преди 89-та всички сгради бяха в абсолютно оригиналния си вид и дори оборудването в тях си стоеше но нехайството на държавата от демократичните промени насам позволи на тъмно-белите гласоподаватели да превърнат мястото в пейзаж като след ядрен апокалипсис.
  • 15 Гост

    6 0 Отговор
    Колкото циганските шапрони в Столипиново са културни ценности, толкова и тези стари, порутени, грозни складове.
  • 16 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Демократ":

    Я ми кажи, в какъв стил е построена тази сграда, щом е паметник на културата? С какви релефи и орнаменти радва окото на гледащите я? Какво е специфичното в нейната архитектура и кое е ценно и неповторимо, че да я крепим? Единственото ценно в този коптор е това, че ако я обявят за паметник на културата собствениците ще могат да мрънкат за грантове по европейски проекти за опазване на архитектурното, културно наследство. Сградата е възможна сламка за източване на пари. Това е единствената причина да реват, да я обявят за културен паметник. Прозрачно е и е пошло.
  • 17 Защо

    6 0 Отговор
    Не спре и произвола по декларирането на не паметници
  • 18 абе

    7 0 Отговор
    събаряйте тия безстопанствени грозни коптори!
  • 19 Гаглей

    3 1 Отговор
    Абе махайте тези отвратителни спомени от сгради. Много ме кефи бяй ганя, гледа полуразрешено чудовище, ама понеже бил паметник на културата, да седи, че видиш ли някой ще построи нови красиви сгради и ще искара пари.
  • 20 123456

    3 0 Отговор
    каквито ни паметниците на културата - такава ни и културата!
  • 21 Зелко

    6 0 Отговор
    Няма да спра да цитирам Радой Ралин:
    "Цялата ни култура, се върти около .ура."
  • 22 Теодор Рузвелт

    1 0 Отговор
    Сграда на турската администрация по време на комунизма за тютюнопушене пълна съборетина била от световна величана включена в Юнеско, ти да видиш
  • 23 ПЪГУОШ

    3 2 Отговор
    И какво се оказа сега ? БОЙКОВЦИТЕ са си взели апетитни части от Пловдив. В тях обаче не може да се строи ! Какво ли са им обещали кмета на Пловдив и тогавашните управляващи , за да вземат тези имоти ? Видяхме как преди няколко години запалиха един склад и обвиниха за това някакъв клошар ! След годин.две , събориха частично още един ! А сега и трети. Явно залозите са високи. А новите управляващи объркаха сметките на тези , които спонсорират чекмеджетата на Вожда на Шайката и неговите питомци-слуги !
  • 24 Зайо Байо

    2 1 Отговор
    Най-големият ПАМЕТНИК на културата у нас е .....Бойко орисов ! Той е толкова културен , че чак е станал ФИЗкултурен. А културното му отношение е несравнимо. То не бяхме ТУЛУПИ , МАтРИЯЛ , П-ТКИ , МАГАРЕТА , набинахаше ни го с 200 ! Не ли бат Бойко един СВРЪХкултурен чиляк ?
  • 25 браво

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Точно в парите е проблема. Ако обществото ни иска да се запазят тези имоти - трябва да плаща за това. Държавата трябва или да даде сериозни данъчни облекчения на фирми и граждани или да ги купува от собствениците поне на цената на земята или да ги обезщетят с равностоен държавен имот другото е рекет и терор над собствениците ...
  • 26 Пръцко

    3 0 Отговор
    Няма никаква култура в тия изтърбушени грозни и опасни промишлени хамбари в центъра на един от най-красивите ни градове. А ако държавните/общинските власти наистина бяха загрижени за културата и историята, то отдавна да бяха консервирали един от тях и да го бяха превърнали в музей на тютюневата промишленост в района – като музея на розите в Казанлък, например. Останите - цели 11 язви, имат право на съществуване колкото и Кремиковци - ми да го обявим и него за паметник на културата :))
  • 27 Пловдив

    2 0 Отговор
    Добре, аз живея вече 50 години в Пловдив, съвсем недалеч от тоя коптор, но вижте го всички, даже никога да не сте били в Пловдив - вярвате ли, че някой, някога изобщо ще помисли да реставрира тая купчина тухли и дърво?! Бутнете го, докато не е убил някого!!!
  • 28 Ами да

    1 0 Отговор
    Няма как стари складове да удържат натиска на крадени пари, които трябва да бъдат изпрани!
  • 29 Трътлю

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Докога в Пловдив ще живеем сред разруха":

    Проф Минеков е пловдивчанин. Баща му създаде паметника на съединението