Last news in Fakti

29 Май, 2003 00:00 658 0

Накратко

  • инструменти-
  • компенсаторни-
  • които-
  • дарик-
  • радио-
  • момента-
  • съобщи-
  • разделно-
  • христов-
  • икономическа-
  • недков-
  • месеца-
  • закона-
  • работата-
  • сдружението-
  • предаването-
  • компенсаторни инструменти-
  • дарик радио-
  • във варна гонят-
  • компенсаторни инструменти съобщи

Проектирането на магистрала "Люлин" е незаконно, твърдят от Сдружението на урбанистите
От Сдружението на урбанистите твърдят, че извършеното до момента проектиране на автомагистрала "Люлин" е незаконно и в нарушение на Закона за устройството на територията, съобщи БНР. Няма законен проект, който води след себе си до недействителност на решението на Висшия екологичен съвет към МОСВ. Урбанистите настояват Агенция "Пътища" да спре работата и плащанията, извършвани в момента по автомагистралата до привеждане на обекта в законосъобразна форма и вид. Те обвиняват ръководството на агенцията в некомпетентност и предлагат създаването на нова междуведомствена структура, която при прозрачност и максимален отпор на корупцията да започне на ново работата.


Над 1 млрд. компенсаторни инструменти са неизползвани 9 месеца след началото на търговията
За девет месеца от старта на търговията с компенсаторни инструменти на Фондовата борса, все още остават неизползвани над един милиард компенсаторни инструменти, съобщи в предаването "Портфейл" на Дарик радио Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти. Това по думите на Христов означава, че за девет месеца са занулени около 150 млн. компенсаторни записи и компенсационни бонове, което е не повече от 12% от общия обем книжа, които ги е имало на 2 септември 2002 година. Ако продължава със същите темпове, компенсаторните инструменти ще бъдат занулени след пет-шест години, прогнозира Валентин Христов.


Промяна в Закона за сделки с компенсаторни инструменти ще бъде обсъдена следващата седмица
Следващата седмица в икономическа комисия ще бъде внесен за спешна промяна Законът за сделки с компенсаторни инструменти, съобщи в предаването "Портфейл" на Дарик радио Апостол Апостолов, председател на Комисията по финансов надзор. В момента проектът се съгласува с инвестиционните посредници. Той предвижда на регистъра да се делегират права при точно определени обективни критерии кога партиди, спрямо които се водят някакви проверки, да не отиват за търговия.


Цените на жилищата във Варна гонят софийските
Цените на жилищата във Варна гонят софийските. Само в редки случаи имотите в града са по-скъпи от тези в столицата, пише днес регионалният вестник "Народно дело", цитиран от БНР.Тенденцията се наблюдава основно в централната част. Най-често интерес към имотите у нас проявяват жители на Руската федерация и ОНД, Обединеното кралство и Израел. В списъка на мераклиите обаче не липсват граждани на Люксембург, Германия, Белгия и дори скандинавци.
Един от въпросите, които чужденците редовно отправяли към брокерските фирми, е бил дали имаме цветна телевизия.

Правителството прие промени в Наредбата за лицензиране на туроператорската дейност
Правителството прие промени в Наредбата за лицензирането на туроператорската, туристическата и агентската дейност, предаде Инфо радио. Отпада изискването за минималната численост на персонала на туроператорските фирми. Промените са свързани със закона за туризма, заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов. Според него, промените са за да се облекчи дейността на туристическия бранш. Остава изискването за определен брой персонал за агенциите, които извършват продажба на билети за авиотранспорт, според изискванията на ИАТА. В областта на категоризацията се акцентира на качеството, което се предлага в туристическите обекти, уточни Димитър Хаджиниколов. Допълнително всички заведения, от рода на бистра, кафенета се обединяват в група за бързо хранене. Същото е и при питейните заведения. Същевременно заведенията при автомивките и бензиностанциите няма да подлежат на категоризация ако са с капацитет до 12 стола.


Данъчна измама за 811 775 лева разкриха служители на Икономическа полиция
Служители на Икономическа полиция към СДВР разкриха данъчна измама на стойност 811 775 лева, съобщи МВР. Служителите на реда установили, че 42-годишен управител на столична фирма префактурирал фиктивни доставки на стоки с недоказан произход. Целта била чрез документите с невярно съдържание да получи сумите от ДДС. Работата по случая продължава.


Всяка община сама ще решава как разделно да събира отпадъците
Според Тодор Недков, главен експерт от отдел "Строителни и битови отпадъци" в Министерство на околната среда и водите най-добрият вариант за България е отпадъците да се събират разделно. В предаването "Дарик кафе" на Дарик радио Недков посочи, че разделното събиране зависи от всяка една община. В Карлово, например, събирането ще става в различни контейнери - за стъкло, пластмаса, хартия. В общината обаче събирането ще се въведе само за градовете, защото в селата това ще е свързано с много разходи. Министерството е предложило на няколко черноморски общини - Несебър, Шабла, Балчик - да предложат проекти за разделно събиране, които в момента се разглеждат, добави Недков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА