Last news in Fakti

14 Септември, 2022 13:21 2 272 0

Над 20 града искат ограничаване на краткосрочните наеми

  • airbnb-
  • booking-
  • наем-
  • протест

Платформи като Airbnb и Booking вдигат цените на дългосрочната рента

Над 20 града искат ограничаване на краткосрочните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Алиансът на европейските градове (ECA), който обединява 23 европейски града, публикува отворено писмо до Европейската комисия, в което призовава ЕС законово да ограничи краткосрочните наеми в региона.

В писмото си ECA цитира краткосрочните наеми като основен проблем зад нарастващите разходи за живот, водени от свръхтуризма. Краткосрочните наеми, според 23 града, "лишават" града от неговата същност, изтласквайки местните жители далеч от центъра на града.

Сред градовете, подписали декларацията са: Амстердам, Атина, Барселона, Болоня, Бордо, Брюксел, Кьолн, Флоренция, Франкфурт, Лондон, Милано, Мюнхен, Париж, Варшава и други.

Писмото посочва Амстердам като един от центровете, които са най-силно засегнати от търговската джентрификация. В резултат на това явление голяма част от имотите в центъра на града се превръщат в места за отдаване под наем на туристи. В столицата на Холандия това вече доведе до преместването на местните жители в предградията и драматична промяна в градския пейзаж.

Флоренция в Италия и Краков в Полша отбелязват значително увеличение на наемите на туристическите квартири. Във Флоренция ставките са се увеличили с 60% в сравнение с 2015 г., а в Краков с шокиращите 100% между 2014 и 2017 гг.

Алиансът популяризира „Инициатива за краткосрочни наеми“, която се очаква силно да регулира и ограничи наличността на туристически места. Градовете са призовани да дадат разрешение на местните, държавните и националните власти да определят свои собствени правила за краткосрочни наеми. Комисията търси по-голяма прозрачност от платформи като Airbnb при споделянето на техните данни.

Авторите на писмото искат да създадат практична система, която да позволи на компаниите за краткосрочни наеми да разбират по-добре и да спазват разпоредбите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА