Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 14:21 2 491 3

Таван на наемите

  • дания-
  • наем-
  • ограничаване-
  • таван

Дания ограничава повишаването на рентата на жилища

Таван на наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Дания обмисля ограничаване индексацията на наемите. Според датския премиер Мете Фредериксен целта на тавана на наемите ще бъде да спре силното покачване на лихвите, причинено от инфлацията. Индексът на потребителските цени в Дания в момента е над 8%, най-високият от 80-те години на миналия век.

Премиерът каза, че страната е в "извънредна ситуация" и датчаните са под голям икономически натиск поради рекордна инфлация. „Твърде много датчани се оказаха в изключително трудна ситуация“, каза тя.

Изчислено е, че между 160 000 и 180 000 семейства в Дания може да имат проблеми с плащането на наема си, особено студенти и жители с по-ниски доходи.

Предложението на Фредериксен и Социалдемократическата партия, която иска скоро да преговаря с други политически партии, се основава на определяне на двугодишен лимит, така че частните наемни цени да не могат да се повишат с повече от 4%.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    9 3 Отговор
    Значи купувам си имот за една торба пари.Плащ си данъци такси и всичко останало искам да си го дам за х пари но не мога защото има раван .... Що за глупост
  • 2 квя

    5 1 Отговор
    Е как какво, европейска демокрация в действие.
  • 3 Датска Корни

    1 5 Отговор
    Ех, време му е и на запада да види що е то социализъм..

    Дано тук поне да ни държи още достатъчно влага и да не изглупеем отново. Но като го чух вчера Кокорчо, че няма да управлява с ГЕРБ, защото не искали заеми и дефицити, потръпнах - ама то това им е единственото хубаво, бе!