Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 11:06 13 383 30

Пловдив измести София

  • христо хаджиев-
  • пловдив-
  • жилища

Купувачите на имоти предпочитат Града под Тепетата

Пловдив измести София - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните 3-4 години Пловдив се превърна в строителна площадка. Пандемията от коронавирус не само не забави строителния процес, но дори отчасти го ускори. Изникнаха няколко големи жилищни сгради около река Марица. Тракия също се застроява активно. В етап на строеж за още няколко жилищни комплекса.

Кой купува и какво правят новите собственици с имотите си? Висок процент от купувачите придобиват имоти с цел съхранение на спестените средства. Това е по-различно от придобиването на имот с инвестиционна цел, тъй като повечето клиенти купуват имот и го заключват, тъй като решават, че поради една или друга причина няма да го отдават под наем. Това обаче, от своя страна, води до покачване на наемните нива. Де факто има много празни жилища, но също така и много кандидат наематели, които трудно си намират апартамент на достъпна цена.

„Собствениците, които наскоро са придобили имот и не го отдават под наем, не се притесняват от факта, че ще плащат данък и други разходи за период от примерно 3 до 5 години. Голяма част от плановете на хората са без сериозна логика и замисъл и често купуват с цел съхранение на пари“, казва Христо Хаджиев, управител на „Ейч Ейч Пропърти”, специално за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

На пазара могат да се очертаят 4 типа играчи. „Играч №1 – купува, съхранява парите и чака примерно 5 години, след което продава. Играч №2 – купува имот, чака да се повиши цената 100-200 EUR/кв.м. Идва момента, преценява и продава. С готовите пари купува два или три имота. Чака определен период от време – от 3 до 8 месеца и продава. Играч №3 – естествени нужди. Живее в по-малко жилище, семейството се увеличава. Отива в банката, тегли кредит, продава старото жилище и с парите плащаме част от кредита. Играч №4 – този, който бяга от града и купува около града за себе си и семейството си.

Миграцията от по-малки към по-големи градове продължава, независимо, че по време на пандемията се наблюдаваше обратния процес. Интересно относно Пловдив е, че градът привлича жители на София, Бургас и Стара Загора, а не само от Хасково, Кърджали и по-малки градове. „Тази тенденция е нова и я наблюдаваме през последната една година. Основните причини, които карат хората да сменят София и Бургас с Пловдив е, че последният е по-спокоен град, но в същото време разполага с удобства и е добре развит. Също така е важно да отбележим, че физическото разстояние от София до Пловдив не е голямо“, уточнява Хаджиев. Що се отнася до мигриращите от Бургас към Пловдив, сред основните фактори за това е, че на морето имаме 3-4 месеца работа, а в Пловдив тя е целогодишно.

Развитието на икономическите зони около Пловдив са основен притегателен център. Голяма част от купувачите на жилища са привлечени от тях. „Няма точна статистика, но по мое мнение Тракия икономическа зона генерира поне около 25-30% от купувачите на жилища. Самите инвеститори на зоната работят в жилищния сектор и се получава затворен кръг“, уточнява Хаджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не мислите

    50 31 Отговор
    ли че жилищата в България са по скъпи от Европа за същите пари мога да си купя жилище в центъра на Виена примерно

    Коментиран от #2, #5, #13, #16, #21

  • 2 брокер

    22 25 Отговор

    До коментар #1 от "Не мислите":

    Да, ама я да те видя как във Виена през вечер ще ходиш до комшийката за захар и до комшията за ракия?

    Коментиран от #9

  • 3 Славай Орком

    41 2 Отговор
    На морето имаме 3-4 месеца работа, ? Кой написа подобна глупост. А през останалото време на не левитират
  • 4 Боко праните гащи

    57 2 Отговор
    Играч 1, играч 2... брокери, бизнесмени само тарикати в тая държава
  • 5 Пенчо

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "Не мислите":

    И най-важното във Виена от наеми се избива за 10 години, а в София за 35
  • 6 Брабус

    46 7 Отговор
    Купувачите изчакват да се спука балона! Сега никой не купува!

    Коментиран от #14

  • 7 Брокер

    50 6 Отговор
    новият най-атрактивен квартал за покупка на жилище в Пловдив е Столипиново.
    Цените са под средните за града, квартала е с постоянно увеличаващо се население, което предполага засилено търсене на с цел отдаване под наем.
    Друга част купувачи са тези живеещи в чужбина, които искат да закупят имот в който да прекарат старините си в един прекрасен квартал, в който живота постоянно кипи.
  • 8 тикви продажни

    24 29 Отговор
    Време е столица на България да е Велико Търново, до кога ще търпим заспалите софианци!

    Коментиран от #20, #23, #29, #30

  • 9 тйхт

    15 28 Отговор

    До коментар #2 от "брокер":

    Това са комунистически отживелици, но ако още ги има, показва на какво дередже сме. Едно време ходехме до комшиите да искаме сол, захар или някакви дреболии, защото живеехме в голяма мизерия и беше проблем да се купи цял пакет от магазина. При капитализма цените паднаха заради конкуренцията, но наскоро, както виждаме, отново скочиха и то пак поради същата причина.
    В нормална държава на никой не му се налага да иска сол от съседа си!

    Коментиран от #12

  • 10 партенка

    38 14 Отговор
    Ама че платена статия!
    Кой по-точно от Стара Загора с 1/3 по-високи заплати от Пловдив или София с 2 пъти по-високи заплати от Пловдив, би си пръснал парите за жилище в толкова бедния Пловдив?

    Коментиран от #11, #24

  • 11 Ввв

    29 8 Отговор

    До коментар #10 от "партенка":

    Бедна БГ,драги ми смехурко,Сф е по-зле от Тирана и Белград,той тръгнал да се мисли за играч…смеххх
  • 12 не е точно така

    31 2 Отговор

    До коментар #9 от "тйхт":

    както сте го написали.
    Тогава хората бяха по-задружни познаваха сикомшиите и не беше срамно да поискаш чаша захар или нещо дребно, което ти трябва вместо да губиш време и да търчиш до кварталния магазин.
    Пък и беше повод за кратка раздумка.

    А за това че тогавашния строй си имаше своите недостатъци спор няма.
  • 13 Еди кой си

    16 14 Отговор

    До коментар #1 от "Не мислите":

    ще купиш ама в друг живот. Да приемем, че имаш кеш пари (200.000 евро) и отидеш да купиш там, как ще докажеш от къде са ти парите? Втори сценарии: кой ще ти даде кредит, за да купиш там? Ганя на минимални осигуровки в БГ не може да купи, за Виена тръгнал... ех мечти
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ъъъ

    11 5 Отговор
    Не мога да не се съглася с брокера според който “Голяма част от плановете на хората са без сериозна логика и замисъл и често купуват с цел съхранение на пари“

    След това продават и купуват два други имота, наистина няма логика в това да изкараш пари!
    Явно само за брокерите да искарат пари има логика.
  • 16 бай Даньо

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "Не мислите":

    Ще купиш търти веднага! Само че реалноста е че в центъра на Пловдив са по 100 000 евро най много за тристаен а в Виена по 1 000 000 дано да пребориш нулите правилно .... в селата около Виена има по 300 000 ама то и в Асеновград са по 30 000 ...
  • 17 Реалист

    21 13 Отговор
    "Пловдив измести София..по простотия!"
    Живял съм и съм посещавал над 100 града в десетки държави и 2 континента. Простотията в Б-я я няма даже и в държави от третия свят, а най-големите аборигени в цялата държава са именно в пловдив. Това място разцепва всички класации по простотия, лошо обслужване и селяния. Освен това незнам за какви удобства пишат в статията, писалият статията сигурно не е излизал от Б-я или е ходил единствено да блъска някъде на запад. В пловдив няма абсолютно никакъв нощен живот, сравнено с Азия, Южна америка или която и да е европейска столица даже, въпреки, че и там е скучно. Имах лошото стечение на обстоятелствата това лято да мина за няколко дни от там и се наложи във всички ресторанти които посетих да им проведа "инструктаж" как да се справят с мухите. Бил скъп токът в европа, сигурно нямат пари за електрическа система която убива насекомите. Затова им препоръчах да пуснат по едно тиксо да мухите да се лепят на него, вместо на храната. Една местна селянка изтърси следният бисер

    Коментиран от #25

  • 18 Реалист

    16 14 Отговор
    "Няма как да спрем мухите през лятото" . Изглежда в Бг и в частност Пловдив са по-големите аборигени от Азия вече, където има доста повече насекоми. 15-20 лв. една салата в пловдивските заведения, но не могат да се справят в мухите. Да не говорим за абсурдното обслужване. Най-скапаният град който съм посещавал в целият свят!
  • 19 гост

    26 2 Отговор
    Не знаех ,че да изтеглиш кредит и да робуваш после 30 години на банката се нарича ИГРАЧ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гларус

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не мислите":

    Ми що не си купиш тогава във Виена?
  • 22 Трътлю

    10 3 Отговор
    Исторически точно Пловдив е градът по тези земи, без значение коя е била държавата. Така поставената там столица София полага неимоверни усилия да задуши Пловдив с мръсните инструменти на властта.
  • 23 Трътлю

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "тикви продажни":

    Подкрепям те. Онези си нап.авиха софийска партия. Ние ще направим Българска инициатива за столица Търново
  • 24 Трътлю

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "партенка":

    Статистиката се влияе от заплати включващи номенклатурата в София и ТЕц Марица Изток - Стара Загора. Обикновените хора работят за еднакви пари
  • 25 Турист

    10 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Явно толкова си и обикалял за да твърдиш, че в Пловдив няма нощен живот. Скоро бях отново там и е по-добре от Бургас и Варна. Отиди в Силистра и Добрич и пак пробвай да пишеш :)
  • 26 Гечо

    5 5 Отговор
    Гладни мечти на обедняващи брокерчета. Пловдив вярно се застроява, но инфраструктурата е ужасна, въпрос на време е да започнат да извират (буквално) фекалии от всякъде. Няма къде да се паркира, корумпирани архитектчета и общинари дават безумни строителни разрешения. Кой иска да живее в такава клоака? Скоро всичко в Пловдив 25-40% надолу и дори ще те гонят прегладнелите брокерчета да купиш!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мунчо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "тикви продажни":

    Докато се научиш как се пише софиянец.