Last news in Fakti

5 Декември, 2022 07:37 25 217 27

Пазар, който е залят от предлагане на жилища за наем

  • пловдив-
  • жилища-
  • наем-
  • предлагане-
  • цени

В Пловдив най-голям избор има на 2-стайни жилища, а наемите започват от 700 лева

Пазар, който е залят от предлагане на жилища за наем - 1

Десетки нови апартаменти заливат пазара за имоти под наем в Пловдив. Става дума основно за двустайни около 60 кв.м., повечето от тях ново строителство. Имотите са закупени с инвестиционна цел. Обзаведени с чисто нови мебели, на пръв поглед модерно и уютно, но не със скъпи мебели. Цените на такъв тип апартаменти, без особено значение от квартала, започват от 700 лева, а в по-апетитните централни райони и около университетите достигат дори стойности от 1000-1200 лева.

Вероятно огромна част от тези имоти се намират в новите комплекси на града, където хиляди българи закупиха жилища "на зелено" с цел да вложат спестяванията си, пише Trafficnews.bg. След като завършат имотите, те веднага ги пускат на наемния пазар, а за да им взимат по-добри ренти ги оборудват и с всичко необходимо за директно нанасяне. Резултатът обаче е буквално наводняване на пазара с подобен тип имоти, което неминуемо трябва да доведе до падане на цените, ако предлагането премине точката на търсенето.

Към момента вече се усеща подобна тенденция, защото строителството в града продължава с бурни темпове, което дава възможност на хора, които искат да се установят да закупят апартаменти в Пловдив. Не липсват и вече готови жилища за продажба. Все още ниските лихви и достъпността до ипотечни кредити също са сред благоприятните условия за закупуване на имот, а не животът на рента.

Въпреки това, желанието на собствениците на имоти да пласират жилищата си на сравнително високи цени, не отстъпва. Преглед на пазара показва, че единственият сериозен глад за апартаменти е в центъра на града, където обзаведените семейни жилища с минимум две спални започват от 1300 лева на месец.

В другите квартали избор има, но основно се продават или малки жилища, или стари и новообзаведени. Проблемът при тях е рязкото разминаване между бюджета на наемателите и обявените наеми. Например най-масово е търсенето на двустаен до 500 лева и обзаведен прилично, но такива апартаменти на практика няма. Причината е, че при една средна работна заплата в Пловдив човек не може да си позволи над 50% от нетните му доходи да отиват само за наем.

Дори в съвсем крайните или по-нежелани квартали като кв. "Изгрев", наемите вече започват от 400 лева.

Средните цени на месечните наем за едностайни жилища са 500 лева, при двустайните - 700 лева, при тристайните - 900 лева, а при по-големи и луксозни имоти - 1300 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нашийник

    76 2 Отговор
    "Причината е, че при една средна работна заплата в Пловдив човек не може да си позволи над 50% от нетните му доходи да отиват само за наем."
    -----
    Нещо май сте пропуснали да напишете колко е въпросната средна заплата в града. Кажете я, за да се посмеем в компания на лъжите.

    Коментиран от #20

  • 2 Маг Пенчо

    74 5 Отговор
    800лв. Работиш и събота.
  • 3 Бай Канур

    60 5 Отговор
    Ша идети хурката скоро, много скоро
  • 4 Мокри сънища на брокер

    70 5 Отговор
    Тия цени за София стават, за Пловдив сложете едни 40% надолу

    Коментиран от #26

  • 5 Пурко

    90 6 Отговор
    Че то в София стана същото- накупиха за двустайни кутийки, които ще се изплатят евентуално след 30 години ( и то само в случай на постоянни наематели) и пазара е залят. Де що имаше селски бекове разпродадоха ниви и панелки в прованса, другото взеха на кредит и станаха рентиери. Само дето пропуснаха старата максима, че като много маймуни се накачулят на един клон и той вземе че се счупи. От т.нар строителен бум най-много намазаха инвеститорите, които с 1/3 продадени апартаменти от сграда си избиват инвестицията, другата 1/3 отива за реинвестиция в нова сграда и 1/3 е за ново бентли, къща за любовницата и почивки на екзотични местенца, а Мунчовците дето са купили ще теглят хомота на ипотеката и ще кълнат банките.
  • 6 Гост

    66 5 Отговор
    Пожелавам им никой да не ги взима! Да се замислят и да направят по - човешки цените! С 1000 лева, дори и да нямаш семейство, ако даваш 700 за жилище, с другите 300 ще живееш на фотосинтеза. 700 щеше е добре, при 2500 минимална. Всичко започна доста отдавна заради алчните агенции, дето научиха и собствениците да завишават на макс цените, та после те, агенциите, да прибират големите комисионни.
    То да беше само това.
    Дай Боже някой ден да се оправи хубавата ни България.
  • 7 абе що

    28 7 Отговор
    Не обявят таван на наемите?
  • 8 Анонимен

    26 2 Отговор
    И във Варна е така - в нашия блок, в съседните блокове повечето апартаменти са под наем, дават ги под наем предимно на украинци. Така е. Това е положението и във Варна.

    Коментиран от #16

  • 9 финанси

    49 5 Отговор
    Балонът в Пловдив ще се спука до 3 месеца.
    Накупилите на зелено да палят свещ да им го довършат и да събират пари да си плащат ипотеката и данъците.
    За наеми - тепърва ще има въртележка

    Коментиран от #22

  • 10 Спас

    39 5 Отговор
    Антоанетке ти явно никога не си била в Пловдив. Там такива наеми и на центъра няма. Явно някой ти е казал какво да пишеш.
  • 11 Аз Кочо

    39 2 Отговор
    Който не е гледал Вълкът от Wall Street да го гледа и да си направи извода. Нищо че става въпрос за акции, измамата е същата за всички активи и инвеститори . Шепа тарикати клатят планини от тъпа нари
  • 12 Мен

    39 5 Отговор
    Хихихи тая държава дето и авганистанците не искат да стоят всеки втори стана рентиер. Голям купон ще настане....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 брокер

    30 2 Отговор
    Олеле, в селото Пловдив и куче да вържеш няма да стои там, след като от 30 години градът не помръдва от 8-10 място по заплати и икономика в България.
  • 15 Булгартъпак

    3 25 Отговор
    Като са му много 700 лв. наем за двустаен апартамент, ще си намери съквартирант и ще си делят наема. Просто е, почти колкото главата на Симеонова.
  • 16 Ако не беше войната интересно на

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    кого щяха да ги дават?За някои войната донесе печалба, колкото и грозно да звучи. Нямам идея дали всички украинци си плащат обаче редовно наемите...
  • 17 Аз бре

    18 5 Отговор
    В Германия,на село плащам 650 евро(включително,интернет,ток парно)
    Това е по малко от1/4 от заплатата ми.А да,не се чудя къде да паркирам,имам си парко място.
    Бутайте се още,по София,Варна,Пловдив...
    В Бургас имам апартамент в центъра,мразя го поради липса на парко място...

    Коментиран от #18, #25

  • 18 Ти бре

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Аз бре":

    Що си на село в Германия, а не в града?
    Значи взимаш 3200-3400 бруто, ако си семеен.
    Да вярвам ли, че в наема плащаш и парко място?
  • 19 В дългосрочен план винаги

    6 1 Отговор
    Самоучастие при покупка на имот 30%.Имот необзаведен да се изплаща с 120 наема и Наемът не повече от 30% от нето дохода на наемателя.
  • 20 Оф.....

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нашийник":

    Около 1300-1400лв.
  • 21 Пловдив

    5 2 Отговор
    Двустаен е 300-400лв.зависи от обзавеждането и местоположението. 500-600 лв.с парно,тристаен.
  • 22 Алибаба

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "финанси":

    Това твърдение го слушам от 5 години,резултатът е ,че ако си изчакал да се спука балонът и изгодно да се сдобиеш с жилище сега ще си с празни ръце и обезценени спестяванията

    Коментиран от #23

  • 23 Кръстю

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Алибаба":

    Е и като си купил имот какво от това. Пробвай да го продадеш сега или до година. Най вероятно ще си остане вечно твой.
  • 24 мдаа

    12 2 Отговор
    Във Варна от години тече бясно строителство - блоковете са буквално един до друг, липсват градинки, детски площадки, архитектурата и цветовете на фасадите са несъвместими и гледката е от грозна по-грозна, а апартаменти, които се продават с площ от 80 кв.м. на практика имат две стаи и струват майка си и баща си. Удивителното е, че има наивници, които вярват, че инвестират в такива маломерни, неудобни, построени некачествено, кутийки.Въпреки войната тук трудно се намират наематели поради голямото предлагане. Като си тръгнат украинците работата ще стане гламофон свири, майка плаче, защото данъците на новите апартаменти са вного високи, а и този имот иска поддръжка на общите части, да не говорим за затворените комплекси с високите такси за портиер, градинар и т.н. С други думи - покупката на жилища е твърде рискова инвестиция, която гарантира разходи, но не и сигурни приходи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Навсякъде става

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мокри сънища на брокер":

    Като си даваш жилището под наем
  • 27 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Абсолютно поръчката и платена статия.
    Няма шанс и няма как да живеят хората нормално д наем 300 лв при мизерни заплати, цена на франи и сметки.Някой е платил да статията на те е ходил та училище.Няма причина да плащаш наем хо-висок от 300 рв ,за да плакаш наем от 400,трябва да имаш 2000 доход за деца и семейство те говорим в концлагер България,.Нациите си го в купите алчни глави Никой няма да ви даде такива наеми ,и си пийте хапчетата.