Last news in Fakti

9 Юли, 2003 00:00 768 0

Николай Попов:Даваме предимство на доброволното събиране на данъци

  • данъчната-
  • които-
  • данъчни-
  • година-
  • администрация-
  • данъчната администрация
, Николай Попов, шеф на Главна данъчна дирекция
Г-н Попов, добър данъкоплатец ли е българинът?
- Плащането на данъци не е приятно на никого. Нашата политика е да даваме предимство на доброволното пред принудителното събиране на налози. А за това е необходимо да създадем такива условия на гражданите, че те да бъдат максимално улеснени при допира си с данъчната администрация. В Холандия например може да си подадеш данъчната декларация във всеки Интернет-клуб. В Швеция даже ти я пращат попълнена и остава само да я подпишеш и върнеш обратно.
Това възможно ли е да стане и у нас?
- Очаквам до края на годината декларациите за ДДС да могат и у нас да се подават по Интернет. От средата на следващата година започна подобен проект и за подоходния данък в Бургас, Стара Загора и Пловдив. Рано е обаче да се мисли, че и нашите граждани скоро ще получават готови попълнени данъчни декларации.
Защо?
- Защото данъчната администрация още не разполага с надеждна информационна система. След подаването на данъчната декларация сега минават 3-5 месеца, докато данните в нея се засекат. Понякога отива и година за ръчна обработка на информацията. Стават и много грешки.
Освен това данъчната администрация има над 400 сгради в цялата страна, които се използват неефективно. А и не залагаме на капацитета на пощите, които са с над 3000 клона. От тази година направихме опит данъчните декларации да се подават в повече пощенски клонове. Той трябва да се разширява. Водим преговори и с банките, но не може, като отидеш там да преведеш 100 лв., да ти вземат 5 лв. отгоре такса за превода.
Много ли са некоректните платци в страната?
- От юли 2001 до май 2003 г. са извършени 70 212 данъчни ревизии, при които са хванати задължения за над 1,8 млрд. лв. На прокуратурата са предадени 1037 сигнала за лица и фирми, за които съществуват съмнения, че са извършили данъчни измами за около 316 млн. лв. За същия период са направени и 687 220 данъчни проверки.
Как смятате да увеличите събираемостта на данъците?
- Тази възможност е свързана най-вече с изграждането на Националната агенция по приходите. Целта ни е да опростим системата на деклариране и плащане чрез въвеждането на единно опростени документи за данъците и за осигурителните вноски.
Вече е подготвен проект на единен кодекс, който регламентира еднакви процедури при плащането на данъци и осигуровки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА