Last news in Fakti

7 Декември, 2022 09:34 3 233 5

Исторически рекорд на пазара на имоти

  • дубай-
  • оае-
  • жилища-
  • пазар-
  • цени

Третото тримесечие на текущата година – най-доброто за имотния пазар в Дубай

Исторически рекорд на пазара на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Според резултатите от третото тримесечие на 2022 г. експертите отбелязват продължаваща възходяща тенденция на пазара на недвижими имоти в Дубай, която се поддържа, наред с други неща, и поради значителното търсене на имоти от премиум сегмента. Анализаторите изчисляват, че третото тримесечие счупи още един рекорд, превръщайки се в най-успешното в историята: над 25 500 транзакции - с 14% повече спрямо предходното тримесечие и 40% спрямо третото тримесечие на 2021 г.

От началото на текущата година продажбите са скочили с 60% до 68 500 транзакции на стойност около 184 милиарда дирхама (над 50 млрд. USD), което е със 77% повече от миналата година. Средно с 22% са се повишили и наемите.

Ръст на продажбите се отбелязва във всички категории недвижими имоти, с изключение на готовите къщи, които отчитат спад от 7% спрямо 2021-а. Прави впечатление, че цените на луксозните апартаменти в много случаи надвишават тези на къщите.

„Интересът към ОАЕ сред богатите и свръхбогатите хора е нараснал значително и руснаците са убедително сред десетте най-активни инвеститори. Премиум и ултра-премиум сегментите са на рекордно високо ниво и търсенето все още изпреварва предлагането“, казва Никита Кузнецов, главен изпълнителен директор на Metropolitan Premium Properties.

Общо през третото тримесечие са продадени около 18 000 апартамента и над 5 600 къщи, включително най-скъпите имоти в историята на пазара на имоти в Дубай - над 163 милиона AED (апартаменти в The Royal Atlantis Residences, Palm Jumeirah) и 302,5 милиона дирхама на ОАЕ (вила на Palm Jumeirah, Frond G) - съответно над 44 и 82 млн. USD.

От началото на текущата година броят на сделките за покупко-продажба на стойност над 100 милиона дирхама на ОАЕ (над 27 млн. USD) се е увеличил с почти 49% спрямо рекорда през 2014 г.

В същото време има ясна тенденция към продажби на имоти в процес на строителство: през първите три тримесечия на 2021 г. 43% от сделките са били за подобни имоти, докато през 2022 г. делът им се е увеличил до 55%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къв дубай пишете за софето😂😂😂

    8 3 Отговор
    Тука са мега атрактивните кокошарници по средата на нищото в блатото в концлагера българия😂😂😂толко са скъпи кафезите че 5 живота ги плащаш😂😂😂
  • 2 МирО

    11 1 Отговор
    Нормално, там отидоха да купуват Рашаните - тия дето ги изгонихме от нашето черноморие,
    но сега там ни смучът кръвта уко-курортисти - на гърба на БГ в петзвезни хотели.
    Говорим за същите Рашани дето почти ни изкупиха цялото черноморие,
    пък някакви драскачи писаха, че крадяли тоалетни чинии, щот небили виждали?!?!?!
  • 3 Строителен предприемач

    3 2 Отговор
    Аз отивам да строя в Дубай.Тук вече ми е тясно.
  • 4 Софянец

    3 2 Отговор
    До 1 - затова всички идвате да слугувате в столицата и да чистите л.....а на Софянци
  • 5 Аз Кочо

    1 2 Отговор
    До 150к евро има 2800 обяви за имоти в дубай, повечето са добре нагласен. Тук в София понеже сме нещо подобно на прага, Париж и Мадрид за 150 к може да се купи гаесониера в люлин