7 Август, 2003 00:00 370 0

Церовски ще контролира строителството по българските курорти

Развитието на курортите от национално значение минава на пряк контрол на строителния министър, съобщиха от ведомството на Валентин Церовски вчера. Той ще одобрява устройствените им планове след съгласуване със съответния общински съвет.
Целта е да не се стига до неудачи и безобразия, каквито сега има в Слънчев бряг или Боровец, аргументираха се вчера чиновниците от строителното министерство.
Боровец например от 5 години няма план, защото общинският съвет на Самоков не приема такъв, даде пример зам. министър Савин Ковачев. Конкретните разрешения за всеки строеж обаче ще продължат да се издават от местния главен архитект. Новият режим няма да засяга курортни селища като Вършец или Свети Влас, а само големите курорти.
Градоустройствените планове на националните курорти се утвърждаваха по този начин преди 10 ноември 1989 г. После това задължение бе вменено на местната власт.
С последните изменения на Закона за устройство на територията сроковете за изваждане на строителни документи се скъсяват три пъти. Ако се наеме качествен проектант или консултант, разрешение за строеж може да се получи и за седмица, което ще улесни тегленето на банкови заеми, прогнозираха от регионалното ведомство. Първите наредби към закона се очаква да бъдат публикувани в "Държавен вестник" другата седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА