Last news in Fakti

5 Януари, 2023 11:11 2 323 5

Ограничават покупката на имоти от чужденци

  • балеарски острови-
  • покупка-
  • имот-
  • конкуренция-
  • чужденци

Целта е да се ограничи проблемът с дефицита на жилища на Балеарските острови

Ограничават покупката на имоти от чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Балеарските острови одобри ограничение за закупуване на жилищни имоти от нерезиденти и хора, живеещи на архипелага за по-малко от 5 години. Инициативата беше стартирана от партията на малцинството El PI, за да се ограничи пренаселеността на Балеарските острови и да се реши проблемът с достъпните жилища.

Говорителят на El PI Хосеп Мелия твърди, че делът на покупките на жилища в региона от нерезиденти е „огромен“. И това е "един от основните фактори за значителни трудности" на островите при получаване на достъп до жилища.

Мелиа посочи като пример Дания, където на някои острови има ограничения за закупуване на жилища от нерезиденти. „Тази мярка е възможна в рамките на Европейския съюз, това е безспорна реалност“, каза той.

Регионалното правителство на Балеарските острови, въпреки положителните резултати от гласуването по този въпрос в парламента, няма правомощия да одобрява съответните решения. Ограничението за закупуване на недвижими имоти от чужденци все още трябва да бъде одобрено от испанското правителство и ЕС.

Плановете на правителството на Балеарските острови да ограничи закупуването на къщи на архипелага от нерезиденти бяха критикувани от сектора на недвижимите имоти. Представители на асоциацията за недвижими имоти ABINI припомниха, че над 25% от БВП на Балеарските острови е свързан със сектора на недвижимите имоти, така че нововъведението ще доведе до рязко увеличаване на безработицата и огромен спад в приходите от най-печелившия данък.

„Това ограничение нарушава националното и европейско законодателство и ще причини повече объркване, отколкото решения... Реалността е, че липсата на предвидливост в градското планиране и грешките в изчисленията на растежа на населението ограничават достъпа до жилища за хората на Балеарските острови в продължение на десетилетия“, се казва в изявление на асоциацията.

„Ние сме общността, в която цените са се повишили най-много през последните 2 години и това няма да се промени с предложението, което правителството направи. Дали всички проблеми, които страдаме на Балеарските острови, са причинени от чужденци, които купуват имоти? В ABINI знаем добре... че е много рядко чуждестранен купувач да се конкурира с купувач от Балеарските острови за един и същ имот“, обясняват експертите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балеарски острови

    2 1 Отговор
    голяма новина
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    А България кога? Ще изкупят страната.
  • 3 Хихохо

    0 1 Отговор
    Идвайки от туркие купуват по много жилища и интелигентните турци останали в българия на възраст, тях не ги мислете, купуват ли куоуват, а малкото останали християни в града, тва кво ще става, строеж до строеж. Кво ще става, за деца и внуци, вие като не се жените, кой ви е крив. Влизам в огримна къща, докторката в друг съседен град и кво да видя, миме, двата старци
  • 4 Безпартийни

    0 0 Отговор
    Напр. 15 години на запад по 1000 евро за квартири, колко правят... 12 м х 2000,24000 х 10,240000 още 5 г 360 000 за квартири, и дори 400.000 бг лева. Бядняка си остава за цял живот беден. Добре са бкпдскгб
  • 5 ...

    0 0 Отговор
    Заможните отидоха на запад, от църквата им дадоха къщи и всичко безплатно, ток, вода, изупиха си в германия децата. Наши са, не им завиждам, но трябва малко акъл да ти идва навреме и след 15 г, а изучилото се бе 10 г в германия, се върнаха с 400хиляди и повече пари. До късмет. Ходиха 15 г на католическа църква, а в бг не са стъпили, но някои с пари, на друго не им върви, а и маман с психични отклонения е в бг, не всичко е пари поред мен, хубаво е но и да си здрав, а не прост маман с парички отрудени