7 Януари, 2023 09:21 13 910 10

Бум на пазара на наеми

  • испания-
  • мадрид-
  • жилища-
  • наем-
  • барселона

Половината от жилищата в Мадрид се отдават под наем

Бум на пазара на наеми - 1
Снимка: Shutterstock

В края на третото тримесечие на 2022 г. предлагането на наемния пазар по отношение на общия жилищен фонд в Испания възлиза на 14%, сочат данните на испанската статистическа агенция INE. В големите градове тази цифра се увеличава значително. Така в Мадрид почти 50% от наличния жилищен фонд се отдава под наем, а в Барселона - 35%.

В края на 2021 г. над 24% от испанските домакинства са отдавали имот под наем – един от най-високите проценти, регистрирани през последното десетилетие.

Най-често жилища се наемат от млади хора - една от групите от населението с най-малко икономически ресурси за закупуване на собствена къща или апартамент.

Пандемията доведе до културна промяна в манталитета на испанците, тъй като по това време къщата се превърна в основно убежище за населението. По време на пандемията много испански семейства решиха да ремонтират или дори да сменят домовете си с по-удобни помещения, което за някои беше възможно само с наем.

Досега предлагането на жилища под наем в Испания беше ограничено и наемните цени не винаги отговаряха на декларираното качество. Въпреки това частни компании и държавни органи вече работят за създаване на качествен жилищен фонд, като се вземат предвид различни групи от населението.

Мадрид и Барселона – най-големите градове в Испания, имат най-висок дял в предлагането за наем - съответно 50% и 35%.

Когато се разглежда текущото налично предлагане в страната, може да се види, че както в Мадрид, така и в Барселона, имотите с две спални имат най-голямо предлагане. Тези цифри са в съответствие с най-новите данни на INE за броя на хората в домакинство от предимно двама жители както в Мадридската общност, така и в Каталуния.

На ниво общини Мадрид и Каталуния в момента имат най-високи перспективи за нарастване на населението в Испания през следващите години (+9,1% в Мадридска общност през 2035 г. и +5,4% в Каталуния).

В продължение на много години се наблюдава цялостно увеличение на цените на наемите, което се забави в първите месеци на пандемията, когато всичко спря, и се върна към възходящата си тенденция след стабилизиране на новата ситуация.

Мадрид и Барселона, които са по-податливи на икономически промени, отбелязаха значителен спад, докато средното за страната остана по-стабилно. През втората половина на 2021 г. цените започнаха да се възстановяват, достигайки исторически нива.

По последни данни цената на достъпна оферта в Барселона достига 18,7 EUR/кв.м на месец, докато в Мадрид доближава 16 EUR/кв.м. Средната стойност за страната е малко над 11 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуй

    8 9 Отговор
    Всичко се вдига,само тука искаме да е без пари
  • 2 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    В документа специално се споменава и Испания, чийто жилищен пазар ще понесе основният удар. „Високата инфлация, растящите цени на енергията и растящите финансови разходи ще засегнат спестяванията и потреблението на домакинствата, причинявайки вторичен ефект, който ще засегне особено жилищния пазар“, се казва в доклада.
  • 3 отидете и вижте

    11 4 Отговор
    Къде е Барселона, къде е София. Ходил съм там - улици, тротоари, паркове, пешеходни зони, заведения и най-вече чистота. Тук тротоари няма, а където има често са правени преди 10ти Ноември и са в ужасно състояние. Стърчащи колчета навсякъде, осветлението не работи, а където работи или свети като свещ или китайски led светлини които не отговарят на изискванията за насочване и сила. Подлезите ни са като място от където няма да излезеш жив. Улиците са на кръпки, пукнатини и вълни, рядко има повече от няколко метра читава настилка. Преминаването с детска количка е невъзможно, няма велоалеи (някаква боя по платното и се кръстиш да не те отнесат) навсякъде има кал и прах, всичко е грозно, мръсно и неподдържано. Фасадите са пълна цигания - всеки както решил да остъкли ("усвои") и боядиса. И може би най-лошото - у нас има много "тарикати" - всеки гледа по някакъв начин да прецака останалите и да вземе нещо от тях за себе си и това се приема за нормално. Дали ще си загради паркомясто пред блока (без да е негово) или ще усвои общи части на сградата или ще си прегради коридора на мазето с още една врата "защото си е негово" и тнт.
  • 4 Емигранта

    8 6 Отговор
    Прав си,че в Испания всичко е подредено,но работил ли си някога навънка?Зннаеш ли колко Българи успяват и се устрояват?Знаеш ли каква е безработицата там?
  • 5 Брокер

    7 7 Отговор
    Колкото и да е скъпа София,си остава с най ниските цени на имотите в ЕС,шушулчета сладки

    Коментиран от #10

  • 6 Шейх

    7 2 Отговор
    Няма значение дали си в палма де майорка, дубай или в каспичан. Имаш ли пари си шейх навсякъде. Специално от испания предпочитам лас палмас, имат едностайни по за 130к евро, като в София.
  • 7 Гост

    5 0 Отговор
    Отпивайки от кефето влизам тука,но тоя път е много слабо,можете още
  • 8 Аз Кочо

    7 2 Отговор
    Когато наемите растат значи че сделките за покупка ги няма
  • 9 И той

    3 1 Отговор
    Фатки... Ай стига с тия подвеждащи заглавия....Испания....местя го за Испания...
  • 10 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Брокер":

    и по заплати е така, душко.