Last news in Fakti

31 Януари, 2023 11:11 11 344 11

Спад от 75% на интереса към ново строителство

  • прага-
  • бърно-
  • цени

Данните за Прага и Бърно са близки до тези от кризата през 2008 година

Спад от 75% на интереса към ново строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Търсенето на нови апартаменти в Прага и Бърно е спаднало с около 75%. Така сривът е близък до този от 2008 г., когато пазарът на недвижими имоти спадна с 80%.

Ипотечните лихви се повишиха почти до 6% през изминалата година, а броят на издадените ипотеки е с близо 80% по-малък спрямо този през 2021 г. В същото време продажбите падат. Според Ekospol търсенето на нови апартаменти в Прага е най-ниското за последните 15 години. „Има рязък спад, 75% на годишна база. Но цената остава висока“, обобщиха от Deloitte.

За да поддържат цената ниска, строителите обявяват за продажба по-малко жилищни единици, отколкото са построили. През четвъртото тримесечие са завършени проекти с 513 апартамента, но за продажба са били пуснати само 362. Предлагането на свободни нови сгради в Прага обаче се е увеличило с 60% на годишна база. През 2022 г. в Прага са продадени 2550 нови апартамента. Още през март и април пазарът стана свидетел на по-малко купувачи.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалност

    52 3 Отговор
    Лихвите бяха 2% Сега 6.Вноската от средно 1100евро стана 1900.Много хора ще плачат.
  • 2 Мдааа

    18 36 Отговор
    Да не се бърка %-та от спад в сделките със спад на цените! Познавам поне 2-3 ма, които чакат от 3 години балона да се спука си купят апартаментче и вече и за гараж нямат! Стопиха се парите, пуф!

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Криптолюба Бакшишева

    16 4 Отговор
    Прага е за пенсионери. Със добри доходи. Но по доброто място е Карлови Вари. Спокойно място със нормални хора, а не пълно със мангалейроси, както е в повечето европейски градове. :-)
  • 4 Аз Кочо

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Еми спада на сделките води до спад в цените ама какво да се обяснява на такива като теб

    Коментиран от #11

  • 5 Много

    22 2 Отговор
    подобни статии зачестиха с цел подготовка.
  • 6 Гост

    18 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Аз пък познавам двама, които смъкнаха цената с почти 40% и така купиха имотите си, че иначе обявите седяха с години по сайтовете.
  • 7 Брокер

    8 4 Отговор
    Сделките които текущо сключваме са с между 10% и 20% коментар на обявената цена. Много наблюдатели гредат само обявите, без да са запознати с текущата среда на пазара. И НЕ, брокерите НЕ надуваме цените, за нас е от интерес да има сделки.
  • 8 НмечУ

    1 5 Отговор
    пуривети пуривети дъ въ мини
  • 9 Факман

    14 4 Отговор
    Време е и тази перверзия да спре,хората имат нужда от земя и храна,а не от бетони.Не е нормално да се инвестират пари само в строителството,има предостатъчно за всички.Но и това е най лесния начин за пране на пари.Като цяло всичко това е една олигофрения ,всеки със собствено жилище,а някой и с по две три.
  • 10 Чингиз хан

    18 2 Отговор
    Няма актив, цената на който само да се покачва. След голямо покачване идват спадове на пазара. В момента може да се купува едиствено ако ти трябва жилище да живееш в него. Инвестиция в имот при тези безумно надути цени в никакъв случай.
  • 11 Кочоолу

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз Кочо":

    Така е,спада в сделките ,води до спад в цените.
    Всички строители продават на требъл и куатребъл