28 Февруари, 2023 15:37 9 008 15

Съседите ни изпревариха по пустеещи имоти

  • гърция-
  • жилища-
  • необитаеми-
  • дял

Делът на необитаемите жилища и къщи в Гърция достигна 35%

Съседите ни изпревариха по пустеещи имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Стотиците хиляди празни къщи в цяла Гърция теоретично могат да решат проблема с високите наеми и недостигът на жилища, пред които страната е изправена през последните години.

Според преброяването на Гръцката статистическа служба от 2011 г. почти 900 000 свободни къщи (897 968) са регистрирани като неизползвани, т.е. подходящи за отдаване под наем или продажба, което е 14% от общия фонд на Гърция (6 371 901). По-специално, ако се включат ваканционните жилища, броят им нараства до 2,24 милиона единици, или 35% от общия брой.

От данните обаче не става ясно колко от тези имоти наистина са „затворени“ и могат да бъдат отдадени сравнително бързо под наем и колко са порутени апартаменти или дори цели къщи, чието използване очевидно е затруднено. Следователно е почти невъзможно да се прецени колко имоти могат да бъдат отдадени под наем с правилните политики и стимули.

Според Института за изследване и социална промяна Etheron Гърция има „един от най-високите нива на свободни работни места в Европа, с голяма концентрация в градските центрове“.

„През 2011 г. процентът на свободните къщи в Атина е бил 31%, в Пирея - 28% и в Солун - 28,2%. Броят на свободните апартаменти в Атика се е увеличил със 77% през 2011 г. в сравнение с 2001 г. и е достигнал 132 000. Фрапантно в период на изостряне на жилищния проблем е големият брой празни жилища в центъра на града и неизползването на наличните строителни ресурси, “, отбелязват от института.

Според анализаторите на Etheron основните причини са, че собствениците не искат да се натоварват с проблеми, свързани с наема (лошо сътрудничество с наемателите, неплащане на наем, нужда от ремонт и т.н.), или че имотът принадлежи на множество наследници. Освен това много активи не могат да бъдат отдадени на лизинг, защото са в много лошо състояние и собствениците им не могат или не желаят да инвестират в поддръжка или ремонт.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    9 13 Отговор
    Ще ги минем ако ни управляват БКП-КПСС

    Коментиран от #10

  • 2 случаен

    12 4 Отговор
    къде го онзи канадския милионер да отива да ги купува и да заселва бежанците дет у нас исксаше да ги води

    Коментиран от #14

  • 3 БГ №1 по празни жилища

    33 2 Отговор
    В цял свят няма такова чудо - изчезващо население а ръст в строителството. Нещо не е наред, да ли не се перат едни пари и МВР-то да си затваря очите

    Коментиран от #13, #15

  • 4 Калпазанин

    12 4 Отговор
    Няма страшно, то ердоган ще им ги напълни
  • 5 Стамат

    4 2 Отговор
    Къде е да ривере да ни просветли

    Коментиран от #6

  • 6 Аз Кочо

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    Тук съм вуйчо
    259000 са празните имоти в София. 20000 души са напуснали София. 120000 нови единици са построени в София за последните 2 години. Още толкова се строят. Сделките са се сринали с 15 пр. За 3то тримесечие 22 и 17.2пр. За 4то тримесечие. Лихвите ще растат.

    Коментиран от #11

  • 7 Мадам Легард ЕЦБ

    2 2 Отговор
    27.февруари 2023. Има всички основания да вярваме, че ще направим още 50 базисни точки през март. След това ще видим. Ние сме зависими от данните.
    Ще направим още увеличения, ако е необходимо, за да върнем инфлацията до нашата цел от 2% своевременно. Ще вземе каквото трябва. Това, което знам е, че ще върнем инфлацията на 2%. И искаме не само да го върнем на 2%, но и да го задържим там устойчиво.

    Коментиран от #9

  • 8 Пауъл фед

    2 1 Отговор
    Историческите данни силно предупреждават срещу преждевременно разхлабване на политиката. Ще запазим курса, докато работата не бъде свършена“, каза Пауъл.
    „Извървяхме много работа и пълният ефект от нашето бързо затягане досега предстои да се усети. Въпреки това имаме още работа за вършене“, каза Пауъл, фраза, която Пауъл повтаря отново и отново – което означава повече повишения на лихвите.
    „Инфлацията е гореща“, каза Пауъл, така че има още работа. Но „ние вземаме предвид дългите и променливи лагове“ за паричната политика, за да повлияе на инфлацията. Оттук и по-бавните темпове на повишаване на лихвите.
    „Без ценова стабилност няма да постигнем устойчив период на условия на пазара на труда, които са от полза за всички“, каза той
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Биткойн

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Аз Кочо":

    Хората се ориентират към парцели и къщи около столицата затова напускат.Къщата е много по -добра инвестиция от кутия в зград наречена апартамент!Иначе казваш и верни неща.

    Коментиран от #12

  • 12 Аз Кочо

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Биткойн":

    Всичко в момента в България е кьорава инвестиция
    1.защото е в България
    2 защото е 150 200 пр надценен, балон
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Диьмо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    Той вече е в историята
  • 15 Минчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "БГ №1 по празни жилища":

    Втората държава след САЩ сме ние по схеми особено да не се работи а що и тук да нее възможно