Last news in Fakti

5 Септември, 2013 22:15 1 545 1

Румъния се възстановява от кризата

  • румъния-
  • жилища-
  • строителство-
  • наеми-
  • букурещ

Един от признаците за възстановяване на пазара на недвижими имоти е ръстът в строителството на нови жилища. Ако проследим този показател в Румъния, ще видим, че на местния имотен пазар има леко възстановяване. За първото полугодие на тази година пуснатите в експлоатация жилища са се увеличили с 5% спрямо същия период на миналата година. Техният брой от януари до юни 2013 г. е 16 900 жилищни единици, сочат данните на Националния статистически институт на Румъния.

Интересно е да се отбележи, че 54.4% от новопостроените апартаменти са в малки населени места. Наблюдава се ръст и в строителството на сгради от частни инвеститори. Техният брой спрямо първото полугодие на миналата година се е увеличил с 1264 броя, докато при тези финансирани с държавни и общински средства се наблюдава спад с 471.

Районите, в които е регистриран най-силен ръст в строителството на нови сгради е Илфьов в Букурещ (+329), югоизточна Румъния (+320), западна (+197), Североизточна (+174) и Централен район (+125). Спад на готови нови жилищни единици се наблюдава в северозападната част на страната (-202), както и на юг (-98).

Наемите спадат

Друга тенденция, която се наблюдава на пазара в северната ни съседка, е спад в наемните нива на жилищата. През август е отчетено понижение в рамките от 1% до 4% на годишна база. Единствено ръст на месечната рента се наблюдава при апартаментите с три спални.

Най-силен е регистриран при имотите с една спалня. Там поевтиняването в рамките на изминалите 12 месеца е 4%. Средната наемна цена към момента е 308 EUR на месец, съобщава изданието Business Review.

През август студио е можело да бъде наето срещу 222 EUR на месец. Това е с 2% по-евтино в сравнение със същия месец на миналата година. Жилище с две спални струва на месец 419 EUR, което е понижение с 1% спрямо година по-рано. Най-високи остават наемните на имоти с три спални – 631 EUR на месец, което е увеличение от 12% спрямо август 2012 г.

Причина за спадът в наемните нива е по-силното предлагане. През миналия месец на пазара в Букурещ са се появили  2889 апартамента повече в сравнение със същия месец на миналата година. От тях 1219 са били имоти с една спалня, а 1043 – студиа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    а тя кога е била в криза