Last news in Fakti

5 Март, 2023 09:43 2 157 1

Пране на пари

  • португалия-
  • златна виза-
  • програма

Португалия спира програмата "Златна виза"

Пране на пари - 1
Снимка: Shutterstock

Половин милион евро за разрешение за пребиваване в Шенгенското пространство - от 2012 година насам португалското правителство даваше тази възможност на богати чужденци. От нея са се възползвали около 12 000 инвеститори, срещу което те са получили право да се установят в Европа заедно със семействата си. Под натиска на ЕС обаче ще бъде сложен край на португалската програма за "златни визи". Премиерът Антониу Коща обяви, че тя приключва на 16 март.

"Добре е, че 'златната виза' се отменя, тя изобщо не биваше да бъде въвеждана. Това представляваше покана за пране на пари и даваше възможност на престъпни и терористични организации да проникнат законно в Шенгенското пространство", коментира бившата социалистическа евродепутатка Ана Гомес, която се бори против програмата още от нейното създаване.

Над половината от възползвалите се от програмата хора са от държави, в които прането на пари е разпространено широко, а Португалия никога не се е интересувала от произхода на парите им.

Ползи най-вече за пазара на имоти

Програмата, обявена от Португалия с идеята да укрепи икономика си, се оказа от полза най-вече за търговията с недвижими имоти: вместо да създават нови фирми и да откриват работни места, новодошлите богаташи - предимно китайци, но и бразилци, турци, южноафриканци и руснаци - си накупиха луксозни жилища в Лисабон и околностите му. От влезлите по програмата около седем милиарда евро почти 90 процента са били вложени в жилища. Само 22 визи са били предоставени за създаването на работни места, гласят официалните данни. За 10 години действие на програмата по нея са били създадени едва 280 нови работни места.

Въпреки това председателят на португалския Съюз на търговците на недвижими имоти Хуго Сантос Ферейра не е доволен, че "златните визи" отиват в историята. "Това е атака срещу чуждестранните инвеститори, които искат да вложат парите си в Португалия. Така губим името си на добро място за инвестиции", казва Ферейра. Според него Португалия не трябва да се отказва от такъв важен инструмент, който носи на страната по над 600 милиона евро годишно. "Освен това чрез програмата се осигуряваха хиляди работни места в строителството и в сектора на недвижимите имоти", настоява той.

Жилищна криза и пране на пари

Точно в това обаче е обратната страна на медала: през последните години цените на недвижимите имоти в Португалия експлодираха, особено в двата най-големи града Лисабон и Порто. Както посочват критиците - причината е най-вече в това, че все повече граждани на ЕС и притежатели на "златни визи" купуват къщи и жилища в Португалия. И то на цени, които португалците не могат да си позволят. "Златната виза" доведе до невиждан ръст в цените на имотите във високия пазарен сегмент, посова бившата евродепутатка Ана Гомес. Правителството също изтъква този аргумент, за да сложи край на програмата. Но Гомес смята, че това е само претекст, а основната причина са яростните критики от ЕС.

Те са свързани предимно със съмнителния произход на кандидатите за визи. От началото на войната срещу Украйна на руснаците им е забранено да инвестират в Португалия - респективно те са изключени от програмата. Но и държави като Китай или Виетнам не се славят с прозрачността си, посочва Гомес. Хуго Сантос Ферейра на свой ред подчертава, че всички трансакции в Португалия се подлагат на строг контрол. "Черни овце има навсякъде, но това не е причина за премахване на 'златните визи'. Да закрием ли банките, щом като и там могат да се перат пари?", пита риторично той.

Какво ще стане със собствениците на "златни визи"?

Сантос Ферейра се надява, че правителството може да даде заден ход в последния момент и да остави "златните визи" под някаква друга форма. По-скоро обаче изглежда, че краят им е неизбежен. "Просто всичко беше твърде непрозрачно и опасно", казва Ана Гомес.

Остава да се види какво ще стане с тези, които вече разполагат с визи. Както се говори, техните разрешения за пребиваване ще бъдат удължени само ако те наистина живеят трайно в Португалия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    3 0 Отговор
    Пране. Пари. Лихви. Кредит. БВП. Обществени поръчки. И пак така. Ама аз ви плащам затова си заработете парите и все пак си ги платете. Обичам да прдавам пари които са си ваши. Така печеля повече БВП и пак после ще ви продам пари срещу робия. Така се пере 24/7. Благодаря.