Last news in Fakti

26 Септември, 2003 00:00 886 2

Петьо Блъсков се кандидатира за кмет на София

  • блъсков-
  • петьо-
  • кампанията-
  • велинов-
  • въпрос-
  • какво-
  • добави-
  • кандидати-
  • които-
  • софиянски-
  • петьо блъсков-
  • тъй като-
  • петьо блъсков каза
Главният редактор на вестниците "Монитор" и "ВИЖ" Петьо Блъсков обяви днес кандидатирането си за кмет на София. "Решението не беше лесно от гледна точка на занаята ми, но просто нямаше как", бяха първите думи на новия кандидат-градоначалник. Петьо Блъсков ще бъде регистриран за участие в местните избори от Алианс за социалнолиберален прогрес (АСП), чийто председател е Васил Велинов. АСП обаче е само юридически приносител на волята на софиянци, каза Велинов и обясни, че кандидатурата на Петьо Блъсков е резултат от провеждането на референдум сред 42 000 столичани.

78,2 % от запитаните, между които има шефове на медии и журналисти, са отговорили, че биха гласували за кмет, който не е сред известните до сега кандидати. Номинирани са били няколко души, които вчера са се събрали и са се обединили около издигането на Блъсков.

Според източници от неговите среди обаче той издигнал кандидатурата си, за да намали шансовете на Стефан Софиянски, който, според Блъсков, не се е разграничил достатъчно от СДС. Софиянски е стара "бройка" на Блъсков, който като директор на пресгрупа "168 часа", в. "24 часа" публикува фалшивата партийна книжка на Софиянски в навечерието на изборите през 1995 г.

Запитан как стои въпросът с финансирането на кампанията, Блъсков отговори, че няма да има нищо пищно и разточително, защото "не може да сме различни от софиянци, които едва свързват двата края". Финансирането е интересен въпрос, добави той, но не и за България, тъй като у нас липсват прозрачност и яснота. "Няма да харчим излишни пари, ще харчим идеи и конкретни конструкции", обеща Блъсков, който така и не даде отговор кой ще финансира кампанията му.

"Не искам да кажа, че съм месия, но знам какво мога и какво трябва да се направи", обяви той на специална пресконференция. Като основен свой коз определи факта, че познава уредбата на много европейски, а и неевропейски градове. "Банализират се периферни проблеми като дупки и животни, а от обявените до сега кандидати лъха смешен трагизъм, който си личи и не води до нищо добро", добави Блъсков.

От понеделник Петьо Блъсков излиза в неплатен отпуск, а вестниците "Монитор" и "ВИЖ" ще се ръководят от сина му Блъсков - младши, за да се избегне създаването на напрежение. На въпрос дали ще се ползва от услугите на изданията по време на кампанията, Петьо Блъсков отвърна: "Надявам се моите издания да не са срещу мен".

Като кандидати за общински съветници заедно с Петьо Блъсков ще се явят журналистите Светослава Тадъръкова от Нова телевизия, известна като приятелка на убития силов бос Иво Карамански и Цветан Начев от СКАТ, изпълнителен директор на скандално нашумялата преди време Международна ортодоксална банка "Св. Никола" - в момента Нефтинвестбанк, забелязван често в компанията на депутата от ПГ на НДСВ Емил Кошлуков.

В листата на Блъсков е и бившата изпълнителна директорка на банка ДСК от времето на Виденов Бистра Димитрова, под чието ръководство бяха извършени скандалните цесси в полза на Мултигруп. С Блъсков е още председателката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова, председателят на АПС Васил Велинов и др.

Целта на кампанията ще бъде за листата да гласуват 30% от избирателите.

Леко противоречие между Блъсков и Велинов се забеляза по въпроса ще се стигне ли до балотаж или не. Докато председателят на АСП прогнозира победа на първи тур, издателят беше по-скромен и определи балотажа като много интересен, тъй като е още един шанс да бъдат дискутирани различните платформи и идеи. На журналистически въпрос кого ще подкрепи ако отпадне на първи тур, Петьо Блъсков каза, че ще може да даде отговор едва към средата на кампанията, когато види какво предлагат другите. Той добави, че няма да бърза с оповестяването на програмата си за управление на столицата, тъй като се страхува от плагиатство и засега ще бъде "по-дискретен".

На въпрос членувал ли е в някоя политическа сила Петьо Блъсков каза, че до 1989 г. е бил член на БКП, но да го питат защо е напуснал комунистическата партия било все едно да го питат защо е влязъл в нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Гарвалов

    0 0 Отговор
    Защо рухна социализма,ами защото в БКП е било пълно с политически проститутки!По образ и подобие на КПСС в СССР.Една такава политическа проститутка,е несменяем президент в РФ.При нас,те станаха шефове на телевизий,СМИ,крупни собственици,милионери и даже милиардери.Сигурно ще изтрият коментара,дано греша.
  • 2 Христо Гарвалов

    0 0 Отговор
    Не е коментар,а въпрос-защо под статиятя на Румяна Генадиева,за Сталин, неможе да се напише коментар?