2 Октомври, 2013 17:36 4 569 4

Последствията от имотните измами са без край

  • русе-
  • имот-
  • жилища-
  • ипотека-
  • измама

Продължителността, с която се решават проблемите на хората, които са измамени при покупка на имот, продължава с години. Понякога става дума не само за едно или две семейства, а за стотици. Тогава проблемът изглежда като че ли никога няма да намери решение. Още преди година Факти.бг писа за печално известния блок на АОНСУ в Русе, при които собственикът му Явор Блъсков продаде ипотекирани заради кредит апартаменти на частни лица и спря да плаща дължимите суми за ток и вода. И докато част от хората водят битка да си спасят жилищата, енергото им таксува електрическото по тарифи като за фирми. Постройката не е деактувана, води се като административна сграда и е на името на дружеството на Блъсков. Домуващите плащали дълго време солените сметки и то на по-високи цени, защото по документи са се водели, че ползват т. нар. промишлен ток. Издължаването към собственика е ставало на ръка, но парите не стигали до "Енерго ПРО", а са оставали в джоба на Блъсков. Така се е натрупала колосална дължима сметка, която сега дружеството се опитва да вземе. След като наказателно остави на тъмно хората, "Енерго ПРО" им даде отсрочка.

Последно домоуправителят събрал два бона от апартаментите и ги внесъл в енергоснабдителната фирма. Компанията обаче иска спешно плащане на още 5000 лв. и то до този петък, разказа една от потърпевшите Светлана Стоянова. Има болни и трудноподвижни хора, които не могат да излязат от апартаментите. Станали са затворници в собствения си дом, защото няма асансьор, с който да отидат навън, твърди русенката.

„Нужен е компромис от всички страни, които са създали проблема, само така хората от печално известния блок на АОНСУ в Русе ще намерят покой. За да се постигне решение на поне един от проблемите с тока и водата, трябва на една маса да седнат монополистите, ВиК и "Енерго ПРО", а от другата – инвеститорът Явор Блъсков. С цената на взаимен компромис да направят нещата така, че да са в услуга на хората”, каза по време на лична среща с обитателите на блока Николай Бареков, продуцент на предаването „България без цензура”.

В решението на проблема, според него, трябва да се ангажира и държавата. "Питам, коя е тази държава, която позволява всичко това? Тези монополисти са създадени от нея, следователно и тя има роля в решението на проблема. Какви са тези чиновници, които не виждат, че тук живеят обикновени хора, а не индустриалци и ги карат да плащат ток и вода на цени като фабриканти?"

С решението на проблема вече се занимава и екип от юристи и репортери. Съвсем скоро, поне драмата на хората с тока има изгледи да бъде решена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    1 2 Отговор
    Никой не се лекува при Санитар
    но купува имоти при Брокер
    -----------

    сами са си виновни -

    който не плаща на адвокат Преди сделка...
    плаща на Адвокат за да води безкрайни дела

    Коментиран от #2

  • 2 Тихомир Борисов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "аноним":

    аз гласувах с -1 за коментара ти. Не е редно, не е нормално хората да бъдат лъгани,подвеждани и всяка институция да се възползва от българина. Който съвсем по между другото си плаща данъците, а институциите "надцакват" с катите на бюрократа.

    Коментиран от #3

  • 3 аноним

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тихомир Борисов":

    разбирам те напълно , НО:
    вкарвайки т.н. брокери в сделката не само не получаваме СИГУРНОСТ но и се поддаваме на спекулации от тяхна страна
    бивши селвитьори,шофьори и пр аутсайдери нямат място в тоз ибизнес !

    който им се доверява-Плаща Горчиво!

    а за "такса - запознанство" в размер на 3+3 % от сделката...

    от 10 год има Интернет - който не става , ще плаща за да го лъжат....адвокатите също трябва за ядат

    Коментиран от #4

  • 4 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "аноним":

    Като гледам какви неща пишеш сигурно си някое умряло от глад провинциално адвокатче,които разчита единствено на бракоразводните дела да го понахранят.А ако се случи да спечелиш някое дело празнуваш в селската кръчма.