Last news in Fakti

24 Юли, 2023 10:37 3 508 3

Ръст от 66% при сделките с имоти

  • абу даби-
  • оае-
  • цени-
  • имоти-
  • инвестиции

Абу Даби става все по-привлекателен за инвеститорите

Ръст от 66% при сделките с имоти - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 2022 г. непетролните сектори на икономиката осигуряват 50% от БВП на Абу Даби. В същото време ръстът на сектора на недвижимите имоти възлиза на 17,1%, което се дължи на увеличаване броя на проектите и интереса на международния бизнес към инвестиции в този стратегически сектор.

Според доклад на Министерството на общините и транспорта (DMT) стойността на сделките с недвижими имоти в Абу Даби само през първото тримесечие на 2023 г. се е увеличила със 147% спрямо същия период на миналата година, а броят им се е увеличил с 66%.

Поради скока на активността на пазара на недвижими имоти в емирството, водещата агенция за недвижими имоти в Абу Даби Metropolitan Capital Real Estate, продаде имоти на стойност над 1,2 милиарда AED (327 млн. USD) през същия период. Тези цифри са почти равни на общите продажби за цялата 2022 г. Експертите на компанията по-специално отбелязаха повишеното търсене от купувачи от Европа, Индия и страните от ОНД.

Според Евгений Рацкевич, главен изпълнителен директор на Metropolitan Capital Real Estate: „Инвестиционната привлекателност на Абу Даби се обяснява не само с достъпните цени в сравнение с други глобални мегаполиси, но и с факта, че на фона на притока на инвеститори предприемачите започнаха да пускат луксозни резиденции, които на практика не съществуваха в емирството преди. Компанията ни отчита 100% ръст на продажбите в сегмента на луксозните имоти, продажбите на имоти в ново строителство се увеличават почти четири пъти, а вторичните продажби с 20% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. Между другото, през март агенцията достигна исторически връх, продавайки недвижими имоти за общо 600 милиона AED (164 млн. USD).“

Много купувачи са избрали Абу Даби, за да се преместят там със семействата си, главно поради трансформацията, която емирството претърпя през последните години, превръщайки се не само в най-бързо развиващата се икономика в Близкия изток (БВП на емирството нарасна с 9,3% през 2022 г.), но и едно от най-удобните и безопасни места за правене на бизнес и постоянно живеене.

Абу Даби е един от двадесетте най-умни градове в света според наскоро публикувания годишен рейтинг на Международния институт за развитие на управлението (IMD) Smart City Index. Столицата на ОАЕ изпреварва много от най-големите градове на планетата, заемайки почетното 13-то място. За проучването беше важно да се определи как технологичните решения подобряват качеството на живот и решават належащите проблеми на хората. В тази връзка индексът Smart City Index е важен индикатор за напредъка на града в иновациите и устойчивостта, тъй като рейтингът отразява нивото на благосъстояние и удовлетвореност на жителите и е ценен критерий при избора на място за работа и живот.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    3 2 Отговор
    Целия близкоизточен и северноафрикански рагиони мигрират на Север, защото там вече не става за живот от горещини, обаче разглезените западняци купуват ли купуват имоти в Абу Даби, че било модерно. Ами, успех! А ние вярваме.
  • 2 Вуй

    1 2 Отговор
    Стария Вуй като говори,не приказва

    Коментиран от #3

  • 3 Лелеее

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Вуй":

    слънчаса ли