Last news in Fakti

30 Октомври, 2013 18:21 3 997 10

Възраждане на пазара на ваканционни имоти или ...

  • ски курорти-
  • ваканционни имоти-
  • дестинация рила

Преди кризата да разтърси из основи пазара на недвижими имоти у нас предприемачите насочиха инвестициите си в летните ваканционни курорти. От зимните единствено Банско успя да се класира. Боровец, въпреки че е близо до София, не се разви, а проектът „Супер Боровец” се реализира до етап „Първа копка”. В Пампорово се изградиха няколко луксозни комплекса, но продажби трудно се осъществяваха. Не беше малък и броят на ваканционните апартаменти, които не успяха да намерят новите си собственици преди кризата.

Близо пет години след срива възниква нов мега проект. Правителството гледа на него като на проект със „значителен икономически ефект, като успоредно ще бъде фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация. Евентуалното осъществяване ще бъде положителен стимул за развитието на туристическия бранш, което е един от приоритетите на правителството”. Това се казва в днешното решение на кабинета, с което беше създадена междуведомствена работна група, която да координира разглеждането на проект „Дестинация Рила”.

Инвеститорите са френската компания Accor, която стана известна у нас с първото си вложение – хотел Novotel на бул. „Цариградско шосе” до The Mall, българската строителна фирма „Маркан” и световния ски оператор PGI Management. Предвижда се „Дестинация Рила” да бъде разположен на терен от 55 000 декара между Сепарева баня и Говедарци (на около 70 км от София). По предварителни разчети стойността на инвестицията е 550 млн. EUR, което е рекордно висока сума за България. Плановете са строителството да продължи шест години, като първият етап трябва да бъде завършен след четири години.

В курорта ще бъдат изградени 155 км ски писти, голф игрище, аква център и още около 80 развлекателни съоръжения. „Дестинация Рила” ще разполага с хотели от две до пет звезди. Всички места, на които ще бъдат настанявани туристите, ще са обособени като отделни селища. Инвеститорите са се погрижили и за екологията като предвиждат в курорта да не се влиза в автомобили. Плановете са годишно той да бъде посещаван от над 200 000 души. В мегакомплекса се очаква да бъдат разкрити 8000 работни места.

Дали „Дестинация Рила” ще е само началото на възраждането на пазара на зимни ваканционни имоти или една неоправдана надежда, ще покаже времето. Това, което досега показва практиката е, че подобни мащабни проекти се реализират трудно, а парите от подобна инвестиция се връщат бавно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    4 0 Отговор
    Възраждане на пазара на ваканционни имоти или ... дюдюк.

    Ние видяхме в последните години чуждестранните инвестиции и инвеститори,всички или са криминално проявени или се издирват от интерпол,а останалите които не попадат в тя категория са или от ДС или са от ЦК на БКП.Вие за кви инвестиции и инвеститори говорите,като тези дето застроиха дюните по морето и изведоха всички отпадни води на 50метра навътре в морето ли(после англичаните им виновни,че са им правили реклама),като тези дето взеха куфарите и преписаха 14млрд. дълг на останалите българи ли,или може би като онези дето приватизириха България на жълти стотинки барабар с Костов ,или пък може би като тези дето нацвъкаха навсякъде молове които сега се чудят как да оцеляват.Може пък да са инвеститори от типа на тези дето благодарение на зеленото си мислене и милеене по екологията изградиха соларни паркове,напикаха се върху натура 2000 и боднаха по едни ветрогенератори де им око види и сега доят народа като замаяни,защото зелената им енергия никъде не я щат, щото сигурно е много евтина.Вие за какви инвеститори приказвате, за такива които със седалище в офшорна зона и представителство в някоя европейска държва и посредник някаква Френска фирма ,която ще вземе само дял от цялата работа,за такива инвеститори ли приказвате.Такива които ще изградят всичко това и кой ще им го посещава,може би родните пенсионери,защото те са свикнали да гледат само бетон.Вземете се в ръце и си заврете бетона там где слънце
  • 2 Krastio Stanoikov

    0 0 Отговор



    Е дали Първанов, случайно направи спа хотел в Сапарева баня за няколко милиона?!
  • 3 Kuku Kukov

    1 0 Отговор
    Този път съм, абсолютно съгласен с Трезво мислещ! На 100%!!!!! И според мен тази компания е толкова френска, колкото вино "магарешко мляко" наистина е от магаре
  • 4 Velichko Todorov

    0 0 Отговор
    Уважаеми приятели, моля ви да проверявате преди да пишете... И така : Group Accord"/ груп акор / е много сериозна френсак фирма. В туристическия бизнес като се каже АКОР, веднага е ясно за какво става дума - като например като се каже МЕРЦЕДЕС. За ваша информация "груп акор" притежава веригите хотели "Формула", "ЕТАП"/по-висока категория/, "Ибис", няколко модела на "Новотел"и най-високата категория "Меридиен"

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Kuku Kukov

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Velichko Todorov":

    Допускате ли, дори минималната възможност,че има хора запознати с инвестициите на споменатата от вас компания в България преди 1989г? Всички пък без изключение (дори децата) знаят кой и как можеше да инвестира в една капсулирана соц. държава? Отделно сравнението с автомобилна марка е меко казано, нелепо? И друго несъответствие откривам във вашето мнение:>веднага е ясно за какво става дума -< Да, става дума за вериги от хотели базирани до летища,гари,пристанища....Не ми е известно между гр. Дупница и гр. Самоков да има гражданско летище с огромен трафик,река,море или влакова линия? Има само изоставено военно летище А самата компания (от години не водеща) продава добре франчайз! Със същият успех може да се построи Холидей-Инн на Витоша?
  • 6 трезво мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Velichko Todorov":

    Приятелю,просто трябва да следващ подредбата в пост 1 и може да получиш просветление.Никой никъде не твърди,че може и да няма Френска диря,но Kukov ясно ти е указал доколко може да се говори за активност от тяхна страна в цялата палавра(там акор ли пакор ли беше).Уважаемите наши властимащи олигарси отдавна са доказали максимата ,но по важното е,че си взеха поука и записки да си прикриват дирята като използват някого за параван(че не се знае ако случайно някой патриот революционер се докопа до власта кво може да стане).Никой няма и нищо против да се инвестира в туризъм,но мисля,че ние показахме какъв образ сме си изградили в областа на туризма(кока,ганджа,к..ви,бой, алкохол и сръбска музика,ама после англичаните виновни).Не е за пренебрегване и факта,че като се почне едно строителство докато не стане бетон навсякъде не се спира,и точно тук е момента да се вметне,че ние дето сме издигнали бетона в култ разрушихме и мавзолеи и паметници ,а сега се цъклим всички повсевместно да си изградим нови такива,но за сметка на унищожена природа.Хората в белите държави посещават курорти не за да гледат бетон,а за да са сред природата.За морето пък може да се каже,че дори нашенеца му омръзна да се къпе във фекални води,и не трябва да ги хокаме англичаните,а да се надяваме,че повече такива утайки ще идват и ще ни пълнят хотелските бази.А сега сериозно, в твоя дух, ти как ги виждаш нещата,Мерцедеса дет го викаш в тоя бранш ли ще инвестира в този прое

    Коментиран от #8

  • 7 трезво мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Velichko Todorov":

    продължение на пост 6

    А сега сериозно, в твоя дух, ти как ги виждаш нещата,Мерцедеса дет го викаш в тоя бранш ли ще инвестира в този проект или някое наше лакомо дупе,мен по ми се струва второто.Лошото от цялата работа е,че след новият тип бетонни мавзолеи като молове,хотели по черноморието ще си имаме още една нова категория,която също като предходните ще си търси посетители любители на бетон,а такива няма много,освен нашите пенсионери закърмени със социалистическата мечта за много бетон.Хайде със здраве.
  • 8 трезво мислещ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "трезво мислещ":

    Е ЩО Е ПРОПУСНАТА МАКСИМАТА : КУЧЕ ВЛАЧИ,ДИРЯ НЯМА.Тя между другото е валидна за всичко де се е изредило във властта.
  • 9 Veselin Stanoev

    0 0 Отговор
    В момента всички погледи са отправени към чужденците,на които им харесва България.Където кажат те там ще се строят ваканционни селища.Българските строители ще трябва да се съобразяват с техните капризи.На обикновенния българин му остава ваканцията на село да пасе козите.
  • 10 Stoyan Stefanov

    0 0 Отговор
    Здравей те ! Да всички пишат особено брокери че Руски те граждани купуват апартаменти да купуват но рпо цена около 500 евро за кв мили до 50 000 евро
    Да а продават Руснаци който са купили по 1500 по 1000 евро аз лично познавам такива в ЕЛИТЕН КОМПЛЕКС В СЕЛО РАВДА ЕМЕРАЛД ДА Стоян