Last news in Fakti

10 Август, 2023 12:45 11 775 59

Ще поевтинеят ли жилищата у нас?

  • цени-
  • жилища-
  • софия-
  • българия-
  • добромир ганев

Тенденцията е към намаляване темпа на поскъпване, но не и спад в цените

Ще поевтинеят ли жилищата у нас? - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото полугодие обемът на сделките с имоти в България отчита спад от 12%, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Това би трябвало да доведе в най-скоро време и до спад в цените на жилищата. Такъв обаче не се очаква. „По-скоро ще има намаляване на темпа на поскъпване“, казва Добромир Ганев, председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

Най-силен спад в броя сделки за първите шест месеца на текущата година е отчетен в Бургас – минус 17%. „Тенденцията на спад на покупко-продажбите я наблюдаваме последните тримесечия, включително и за полугодието, но не трябва да забравяме, че правим сравнение спрямо същия период на миналата година“, уточнява Ганев.

Повишаването на лихвите проценти по ипотечните заеми също дава отражение на жилищния сегмент. Участниците на пазара заеха изчаквателна позиция. Промяната в лихвените нива ще се отрази на крайния клиент може би през есента, смятат експерти. Към момента близо 50% от сделките в София се реализират с помощна на ипотечен заем. За останалите гардове този процент е между 30% и 35%.

„България остава доста консервативен пазар, особено ако трябва да се направи сравнение с пазара в САЩ, където между 75 и 80% от сделките се реализират и банков заем. Има накъде да растем, но е свързано и с доходите на населението и затова в София виждаме ситуация с по-висок размер на кредити при обема сделки“, уточнява Ганев, цитиран от БНР.

Що се отнася до лихвите, очакванията са че може би цената на ипотечните кредити ще се увеличи с около 0,5% в следващите месеци, но към момента у нас лихвите са вторите най-ниски в Европа след Малта. За първите 6 месеца ипотечното кредитиране се е свило само с 3%.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комyHде

    29 44 Отговор
    За безпаричните социалисти няма да поевтинеят, за работещите капиталисти ще е все едно защото знаят как с труд да изкарват пари
  • 2 Инфлация Американова

    19 42 Отговор
    Ще намалеят, ама друг път!
  • 3 урко

    36 53 Отговор
    От близо 2 години различни пишман анализатори и финансови консултантни заливат медиите с прогнози, че цените на жилищата ща паднат, че имало балони и пр.. Е, досега не виждаме никакво спадане и едва ли ще видим. Но тия , които чакат имотите да струват колкото са били преди 10 години, може да продължават да чакат
  • 4 Брабус

    68 29 Отговор
    Може да е доста по-голям спада от 2008!
  • 5 Населението

    70 10 Отговор
    На България намалява с бързи темпове а се строи безумно много и се продават с цел инвестиция и някои хора ще фалират
  • 6 Радо

    31 5 Отговор
    Жилищатане знам, обаче ичам преки наблюдения, че земеделската земя много поскъпна напоследък, трета категория е вече 3000лв. за декар.
  • 7 1111

    5 29 Отговор
    Стига соц та соц. Апартаменти при соца се изплащаха за 20 г, а сега един си продаде директор жилище за 70 хил, целият с пемахнати стени, около 40 квадрата, кое му е зле, който ги има и получава по 10 хил. За 7 години са, за други за 5 месеца строител на запад са тия 70 хил. Късмет полицая, дядо му просеше пари, на жена му, умряха и се настаниха, а на дъщеря си в сф апартамент образование и дечица малки. Бедняци бяха, а днес покрай системата се оправиха и още работи, млад българин, а и жена му в нап. Всичко е до къснет за българите над 50 годишните а другите може да ви купят на кило втора употреба днес, упадък е българина в бг вече, а другите са бизнесмени и кой българин крадна в Нс, но като им свършат парите, дано да е жив веждичката да им дава на просешите българи от Нс, не е шега работата, от гюмюрджина умират, а са трудолюбиви тия българи, а останалите крадат и лъжат, ние не, а там жиганите, но те не пипат, а българите.
  • 8 Факти

    12 9 Отговор
    Сега е хиляди пъти по ок, свинарите станаха милионери, както и останалите отглеждащи животни, биеха им инжекции за наедряване разказва жена ветеринарен лекар, очевидец и така от голтаци и простовати, днес са добре и бабите им по над 85,90,ходят от село със скъпи тоалети, а сносните учили лекари, юристи дрипави и пак реват българи, явно от границата са от другите нови българи или знае ли се, къде ги стяга чепика, търсят наследства милионери, болни мозъци. Ако имате две ризи дай една на ближния, поне да бяха умни, а те с думи от панти века, те не знаят годинидатинадеца, българи ми били, а само пари търсят
  • 9 Петко Бочаров

    16 5 Отговор
    Да ама не..........
  • 10 Варна

    40 13 Отговор
    До Радо , земеделската земя не е 3000 на декар , над 4000 е вече в Добруджа , но никой не продава .Земята няма да поевтинее .Падане на цени има в сектор апартаменти , сега започва голямото падане на така наречените морски имоти -нешата ще са колосални , предвиждам цени дори под 10000 евро за апартаментите.Правилната инвестиция е земеделска земя в Добруджа , но няма кой да продаде

    Коментиран от #26, #29, #55

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 29 Отговор
    Жилищата могат да поевтинеят само при дефлация,но не и при инфлация.Това са елементарни неща от живота......Като да си смените гащите,но явно вие не си сменяте бельото.......

    Коментиран от #15

  • 12 Андрей тъпото

    35 3 Отговор
    И да поевтинеят, кво ни грее, след като лихвите се вдигат?!? На края като теглиш чертата, то същото, да не кажа и по зле.

    Коментиран от #14

  • 13 кратък отговор

    56 5 Отговор
    Ще поевтинеят и то в пъти.

    Дълъг отговор:
    Някои жилиша дори могат да посктъпнат - там където има инфраструктура, престиж, чиста природа, качетсвено сторителство, пространство.... и най-вече търсене. Това са под 1% от имотите. Другите 99% ще паднат в пъти.
    Към 70% от днешните цени е балон.
  • 14 как ще е същото?

    30 5 Отговор

    До коментар #12 от "Андрей тъпото":

    Първо, можеш да си упиуш с по-голям процент самоучастие,. Със 100% заем никога е е добра идея.
    Второ - да купиш жилище за 50к при лихвен процент 7%, а доста по-добре, отколкото да кушиш същото за 250к , ако ще и ипотеката да ти е 2%.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Варна

    40 6 Отговор
    Черно море си го обявиха за гореща точка . Познайте сега колко струват морските имоти , подчертавам струват , а не за колко са обявени ! Вече туристи няма да идват така масово , руснаци няма , англичаните са извън ЕС и вече не им е изгодно да идват , германците идват все още заради носталгия , останаха едните румънци , но те вече откриха Гърция .От тук нататък сезона 30 дни , останалите дни полу празни .Погледнете Кранево , когато ги няма лагерниците от Русия . Ако наредят натовски кораби на хоризонта , никой няма да иска спокойно да си лежи на хавлията .
  • 17 Българин

    31 6 Отговор
    Същите приказки ги чухме от други експерти 2009г.
  • 18 Този ако му вървяха сделките с НИ нямаше

    35 5 Отговор
    Да седи тук и да ни баламосва с нвбивалиците си! Пазара е с тотален срив и всеки го вижда но трябва време за презимуване! Който хване последния влак ще продаде нещо!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СДС-Крадец

    19 8 Отговор
    Наскачахте ли се вече?
    "Кой не скача е червен."Помните ли!?

    Коментиран от #23

  • 22 късно е

    26 8 Отговор

    До коментар #18 от "Този ако му вървяха сделките с НИ нямаше":

    Няма сделки, човек.
    Опитай се да продадеш и ще видиш.
    Измслени оферти и измслени цени, несъобразени с пазара, търсят хора на зор или глупци с приходи, че да ги набълбукат с кредит. Тарикатите с кеш не купуват не и на този пазар.


    Най-точна е статистиката на търговете на ЧСИ-тата.
    Що никой не ги афишира? Там става ясно на каква цена нещо може да се продаде в реална пазарна ситуацуя,.
    Много е късно да търсиш да продаваш, Освен ако не го играеш гастрольор - пускаш 2 пъти по евтина оферта и се надяваш да хванеш балъка, за когото, това ще е "златна възможност".
    Зачестят ли подобни оферти, обаче, ще видим ценивият Клиф на Века !

    Коментиран от #51

  • 23 лошото е

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "СДС-Крадец":

    че и другите са алчни безродни крадци :)))
    А политизацията през 90-те е имала една функция - да отклони вниманието от мега кртажбите, надхвърлили 2 трилиона!
  • 24 Иванов

    11 8 Отговор
    Не само че няма да намалеят но са увеличени и ще се увеличават но всичко това е изкуствено създадено от купувачи и продавачи
  • 25 Дървомир Гарганев Силистра

    15 4 Отговор
    Няма да спра да лъжа, защото това ми е работата, сделките намаляват и идва фалит. Аз не съм манипулатор, дано балъците да не свършат
  • 26 Добрич

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Земеделската земя удари тавана, в Румъния същата категория е два пъти по-евтина, тука някой си направи схема и бая народ се набута
  • 27 Таман

    25 13 Отговор
    Много ясно че не, идеята е, тотално заличаване на частната собственост. Казаха ви го в прав текст - няма да имате нищо, и ще сте щастливи. На запад това вече върви с пълна сила, България единствено на социалистичското си минало дължи факта, че има толкова хора собственици на жилища. Ако не беше лошия комунизъм, сега като в САЩ щяхме да работим на три места и да спим под мостовете
  • 28 Къща

    17 3 Отговор
    пари не връща
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Алфа херинга

    38 3 Отговор
    Определено нещо се случва. Следя офертите за Варна и има доста жилища, които след седмица, две ги пускат на нова цена, с по 5-10к.надолу. Отделно един приятел се занимава с имоти и ми каза че може да се сваля от обявените оферти. Явно хората не искат да си признаят, че пазара се променя и още пускат на високите цени, ама купувачите намаляха.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чушката

    20 3 Отговор
    СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ПАДНАТ И ТО ЯКОО.ТО ХОРА ЩЕ МРЪТ МАСОВО ВИЕ ЗА ЖИЛИЩА МИСЛИТЕ
  • 33 Платени реклами на закъсали брокери

    25 3 Отговор
    „По-скоро ще има намаляване на темпа на поскъпване“, казва Добромир Ганев ?!!!
    Изключително манипулативно и невярно мнение, не отговарящо на никаква икономическа логика. Хубавото е, че каквото и да си лаят такива "тарикати", народа вече изтрезня, мина времето на всеобщото зомбиране, сега идва страшен спад, но имотната мафия ще лъже до последно
  • 34 Софиянец

    2 22 Отговор
    Ще поевтинеят… на найци! Парите станаха, като шума. Поевтиняха малко по световните столици и от 15 000 долара / евро на квадрат станаха по 13 000 за кв.м. и толкоз.

    Коментиран от #36, #58, #59

  • 35 Генко

    22 1 Отговор
    Стига те с тези псевдо експерти. Пълни чобани нищо не разбиращи драстично намаляват имотите.Хора няма в БГ.стига с тия измами и на вас не може да се вярва.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Чобанов

    13 2 Отговор
    Що за статия, коментира в едно изречение Бургас и САЩ...хората ги интересува София, на другите места има пазар, балона е в София , до кога?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Баща ти

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Софиянец":

    Колко мъка има по този свят….

    Коментиран от #42

  • 40 Софиянец

    4 11 Отговор

    До коментар #36 от "Вуйчо":

    А парите са , като шума, защото инфлацията е брутална, банките отпускат безброй пари , защото са фрашкани и се печетат и раздават с луди темпове, А ТОВА ЗА ИНСТРУМЕНТА ЗА СПРАВЯНЕ С ИНФЛАЦИЯТА НА ИЦБ И ФЕД С ВДИГАНЕ НА ЛИХВИТЕ са пълни глупости. В Света има безброй пари и никой в България не е започнал да умира от глад.

    Коментиран от #43, #45

  • 41 нико

    6 16 Отговор
    Не сме Камбоджа, хората вече изкарват пари и колкото и да ни се иска да видим цени от преди 15 години това едва ли ще се случи. Така си мисля. За сведение - не съм брокер и не продавам нищо.
  • 42 Софиянец

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Баща ти":

    И пари има, Тате, и пари. Светът е пълен с мъка и пари!
  • 43 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #40 от "Софиянец":

    Ами дай малко шума в такъв случай. Без това уж имаш в излишък.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ха ха ха

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Софиянец":

    Не ти бях прочел тая простотия, а казваш университетски кадри сте а ?! ха ха ха
  • 46 бай Даньо

    5 11 Отговор
    Ще поевтинеят но на куку лято с тая инфлация ...

    Коментиран от #47, #57

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Е кво друго да кажеш

    8 1 Отговор

    До коментар #48 от "Софиянец":

    Че си се осъзнал че си се прекарал ама късно и че съжаляваш ли. Споко, и други такива като теб има, иначе тарикатите как ще си въртят синджирчето ако няма балъци
  • 50 целоФанСфолиО

    8 0 Отговор
    Дали на Бойко му пука за цените , още повече , щом си има стаи с чекмеджета , при това пълни с пачки по 500 и кюлчета ? Пък и Борислава Йовчева вече е осигурена с къща , бутик и други такива привилегии и удобства ! Не бива да забравяме това и да НЕ СПИРАМЕ ДА ТЪРСИМ ОТГОВОРНОСТ от Тиквения Тулуп от Банкя !
  • 51 Ванко 2

    2 10 Отговор

    До коментар #22 от "късно е":

    Ти вярваш ли си като говориш подобни глупости? Работя в агенция в София и сделки има, по-малко са но изникне ли добро предложение - разбирай жилише на добра локация и на пазарна или малко под-пазарната в момента цена - заминава за 1 месец най-много.

    Коментиран от #52

  • 52 Ванко 3

    6 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ванко 2":

    Каза ли нещо

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Много разбирачи, ама

    1 2 Отговор
    Пазара е за умните, тези който си нямат представа къде да инвестират ще раберат грешките си но и те ако не са на зор няма да загубят в дългосрочен план. Умния човек печели при всякакъв пазар.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    Продажбите и цените варират в зависимост от лихвените проценти (това е добре установено от всички видове изследвания).
    Когато лихвите са високи продажбите и цените падат.
    Очертава се десетилетие на по висок инфлация съответно високи лихви, което води до спад в търсенето, спад в сделките от там спад в цените
  • 57 Аз Кочо

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "бай Даньо":

    Инфлацията е в услугите. Тя няма нищо общо с имотите които с в дефлация. Нито догонват инфлацията а по данни на НСИ намаляват в реално изражение с 2.5 процента от няколко тримесечия това за софия. Централните банки искат да свалят цените и затова вдигат лихвите които ще останат високи за дълго
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Виенчанин

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Софиянец":

    Във Виена са 3000 евро на квадрат , ти къде си тръгнал в София да продаваш на толкова.